Papa trece, Sf. Petre rămâne

vineri, 15 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Papa trece, Sf. Petre rămâne

 

* Miercuri eram doar cu un colţ de ochi spre televizor, pe Realitatea, când s-a ivit banda cu titlul aşteptat de toată creştinătatea: "Habemus Papam! Fum alb la Vatican!". Înainte de titlu am observat imaginile (normal, una face cât o mie de cuvinte) şi ne-am speriat: când vezi un acoperiş învăluit în fum alb şi gros te gândeşti la un nou incendiu într-un cartier românesc! Ne aşteptam să apară cineva de la Pompieri, să spună "Am intervenit cu patru autospeciale cu apă şi spumă" sau aşa ceva. După aia ne-am întrebat cum fac cardinalii fum negru sau alb, la comandă: pesemne că unii dintre ei se pricep la grătare şi ştiu rostul lemnişoarelor!
* Noul Papă e argentinianul Jorge Mario Bergoglio; dacă am fi auzit numele său în alt context, ne-am fi gândit la un fotbalist (tot nu ne pricepem la sport) – eventual, Mario Bergoglinho, ceva la modul ăsta. E foarte tare dreptul Papei de a-şi putea alege numele de scenă, dar ni se pare că e discriminare: oamenii obişnuiţi, nemulţumiţi de ce scrie în buletinele lor (Abagiu, Bucă etc.) trebuie să ia birocraţia în piept. Oare anunţul că Jorje Mario Bergoglio devine Francisc I o fi apărut în Monitorul Oficial?
* Când lucrăm ţinem televizorul pe un post de ştiri, cu sonorul dat la mic, să zumzăie, că mai pică subiecte. Mai lesne pică acele chestii care ne zgârie logica: am auzit o voce de duduiţă reporter zicând "Vasile Balint, zis şi Nuţu Cămătaru". Înseamnă că pe Sile Cămătaru îl cheamă Dumitru sau Pamfil, nu? Tot aşa am prins şi "cremă de ras pentru bărbaţi"; de atunci aşteptăm cu interes crema de ras pentru copii şi pentru mame…
* Am pomenit despre senzaţia ciudată avută când am văzut fumul alb ieşind pe hornul Capelei Sixtine, fiind cu mintea oarecum la altceva; tot pe un post de ştiri erau imagini cu multe lumini colorate care pâlpâiau roşu-albastru-alb-etc. Pe ecran era şi un fel de fum, deci ne-am gândit că e o filmare într-un club, despre cum se distrează tinerii. Apoi am văzut titlul: "A intrat în pom din cauza ceţii. Accident pe şoseaua Tulcea – Agighiol". Fumul era ceaţă, iar orga de lumini era de pe maşinile Poliţiei: iată o nouă dovadă că lucrurile nu sunt ce par a fi.

* Sătui de ce se întâmplă în ţară şi lume am început să urmărim "Extratereştri antici", pe History. Ideea e că, după cum se poate ghici şi din titlu, cu mii de ani în urmă Pământul a fost vizitat de fiinţe din alt colţ al Universului, care ne-au lăsat dovezi, de la construcţii, sculpturi şi picturi, la mituri. Chiar miercuri am prins un episod cu întrebarea dacă nu cumva respectivii alieni au venit pe Terra să ne ia aurul, de care aveau mare nevoie şi pe care strămoşii noştri nu ştiau cum să-l exploateze (lor, cică, le-ar fi folosit la navele spaţiale, să le protejeze de radiaţiile periculoase!)… Credem în extratereştri, dar ideea e pe câmpii: dacă aurul ar fi fost vital pentru vizitatorii respectivi, n-ar mai fi existat, azi, nici un scandal legat de Roşia Montana (localitate care, poate, nici n-ar fi apărut). Mai degrabă extratereştrii ăia erau nomazi şi umblau prin galaxii după aur, de poleit turnuleţele navelor, şi aramă, de făcut tigăi şi căzănele spaţiale…

 

Comentarii