Paradoxurile alianţei-gigant PNL – PDL. Ce se întâmplă cu Stolojan şi Roman

miercuri, 23 iulie 2014, 13:26
2 MIN
 Paradoxurile alianţei-gigant PNL – PDL. Ce se întâmplă cu Stolojan şi Roman

Noua structură de conducere a PNL, proiectatul mare partid al Dreptei, are funcții pentru toată lumea. Scopul: mobilizarea în campania pentru prezidențiale.

Noul partid rezultat din fuziunea PNL -PDL va avea o suprastructură de conducere gândită astfel încât să mulțumească pe toată lumea. Aceasta va intra de jure în vigoare din momentul în care Tribunalul se va pronunța în favoarea fuziunii, dar va fi votată la Congresul de fuziune al celor două partide de sâmbătă, 26 iulie.

Deși funcția de prim-vicepreședinte a PNL a fost desființată la Congresul din iunie, liberalii nu vor fi mai prejos în comparație cu colegii lor de la PDL, care au șase funcții de primvicepreședinți, ocupate de Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Andreea Paul, Liviu Negoiță, Dorin Florea și, mai nou, Mihai Răzvan Ungureanu.

Astfel, șase dintre liberali vor ocupa și ei această funcție în viitorul partid. Potrivit surselor EVZ, este vorba de cei cinci vicepreședinți PNL cu cele mai multe voturi obținute la Congres, și anume: Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Marin Almăjanu, Alina Gorghiu și președintele de organizație PNL cu cel mai bun scor obținut la europarlamentare, liderul PNL Călărași, Răducu Filipescu. În total, așadar, noua structură va avea 12 primvicepreședinți, situa ție care oarecum golește de importanță această funcție dar care mulțu mește orgoliile de o parte și de alta.

În plus, liberalii vor desemna alți 10 vicepreședinți. Este vorba despre liderii de organizații liberale care au obținut rezultate bune la alegerile europarlamentare și care nu sunt deja vicepreședinți. În total, liberalii vor contribui așadar cu 35 de vicepreședinți, la care se vor adăuga cei 17 vicepreședinți actuali ai PDL. Această structură va funcționa până după alegerile europarlamentare din noiembrie 2016, când ar trebui ca noul partid, numit PNL, să aibă alegeri interne.

La aceștia se adaugă și foștii președinți ai celor două partide, cei care mai sunt în PNL și PDL acum. Teoretic, asta ar duce la prezența în structurile de conducere a încă cinci persoane: foștii președinți liberali Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus și Theodor Stolojan și foștii președinți ai PD Petre Roman și Emil Boc.

Dacă prevederea din statutul viitorului partid se va aplica, Stolojan și Roman se vor afla într-o situație paradoxală. Petre Roman, care a fost șef al PD până în 2001, va ajunge în forul de conducere pentru că e acum membru PNL, iar Theodor Stolojan, care a condus PNL între 2002 și 2006, este în situația inversă, ca membru PDL.

 

Comentarii