N

Parcă are nume predestinat. În această localitate ieşeană sunt cele mai slabe performanţe şcolare din judeţ

N

miercuri, 30 aprilie 2014, 01:50
6 MIN
 Parcă are nume predestinat. În această localitate ieşeană sunt cele mai slabe performanţe şcolare din judeţ

\N

Într-un top realizat de Ministerul Educaţiei, Şcoala Gimnazială Crucea se află pe ultima poziţie în judeţul Iaşi. Criteriul după care s-a realizat topul a fost diferenţa dintre media de absolvire şi cea de la examenele naţionale. Aici, diferenţa a fost de 4,69 puncte, adică elevii au fost notaţi mult mai bine de profesorii lor faţă de rezultatele obţinute la capacitate. La polul opus, cea mai buna şcoală, după acest criteriu, este Colegiul „Emil Racoviţă“

Conform statisticilor de la Ministerul Educaţiei Naţionale, şcoala cu cei mai buni profesori din Iaşi este Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, iar la polul opus se află Şcoala Gimnazială Crucea, din localitatea Lungani, judeţul Iaşi. Această clasificare a fost făcută în funcţie de diferenţele dintre mediile anuale la clasele V-VIII şi mediile pe care elevii le obţin la examenele naţionale. Astfel, prima în topul listei cu cele mai exigente şcoli din Iaşi se află colegiul menţionat mai sus, cu o diferenţă de doar 0,01 puncte. În topul pe ţară, Colegiul „Emil Racoviţă“ se află pe locul 18 din 50 de şcoli. Calculul s-a făcut pentru cei 98 de elevi care au absolvit anul trecut clasa a VIII-a şi au susţinut examenul naţional de „capacitate“. Media mediilor de absolvire a claselor V-VIII este de 9,64 iar media mediilor de la examenul naţional este de 9,65, un pic mai mare, ceea ce înseamnă o bilă albă în plus pentru şcoală. Pe locul al II-lea se află Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ cu o diferenţă de 0,02 puncte, în condiţiile în care media mediile de absolvire a claselor V-VIII a fost de 9,20 iar media mediilor la examenul final a fost de 9,22. Acest liceu se află de asemenea pe plus, iar în topul pe ţară se află pe locul 19. Calculele au fost făcute pe un număr de 105 elevi. Pe locul al III-lea se află Liceul de Informatică „Grigore Moisil“, unde media mediilor pe anii de studiu a fost de 9,16, iar media mediilor de la examenul naţional, de 9,17. Diferenţa de 0,01 este cu plus iar în topul pe ţară liceul se află pe locul 20, calculele fiind făcute pentru un număr de 59 de elevi. Pe locul al IV-lea se află Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, unde diferenţa a fost de această dată pe minus, adică -0,01, media mediilor de pe anii de studiu fiind 9,60 iar media mediilor de la examen fiind mai mică, de 9,59.  În topul pe ţară, „Negruzzi“ se află pe locul 25, iar calculele s-au făcut pentru un număr de 115 elevi. Pe locul V se află Colegiul Naţional  cu o diferenţă între medii de -0,07. Astfel, media mediilor pe anii de studiu a fost 9,68, iar media mediilor la examenele naţionale a fost de 9,61. În topul pe ţară, Naţionalul se află pe locul 32 din cele 200 de şcoli de pe lista ministerului. Luate în ordinea mediilor de admitere si mediile la examen, dar şi în funcţie de numărul de elevi ale căror medii s-au calculat, topul nostru cu cele mai bune şcoli se inversează puţin. Pe primul loc  s-ar află Colegiul Naţional, pe locul al II-lea Colegiul „Emil Racoviţă“, pe locul al III-lea Colegiul „Costachi Negruzzi“, pe locul al IV-lea Colegiul „Mihai Eminescu“, iar pe locul V, Colegiul de Informatică.

Cele mai „puţin exigente“ şcoli din judeţ

La capătul opus se află Şcoala Gimnazială din Crucea, comuna Lungani, care se află pe primul loc în judeţ şi pe locul 50 în clasamentul ministerului, topul celor mai puţin exigente şcoli. În concluzie, şcolile cu cele mai mari diferenţe între media de absolvire a şcolii şi media de la examen. Astfel, la Cruceam media mediilor pe anii de studiu a celor 8 elevi care au reuşit să termine clasa a VIII-a şi să susţină examenul este de 7,30, în condiţiile în care media mediilor la examenul de sfârşit de ciclu şcolar este de 2,61. Avem aici de-a face cu cea mai mare diferenţă din judeţ, de -4,69 puncte. Pe locul al II-lea se află Şcoala Gimnazială Rădeni cu o diferenţă de -4,35, media mediilor pe anii de studiu fiind de 8,46, iar media mediilor de la examen fiind de 4,11. Pe locul al III-lea în topul celor mai puţin exigente şcoli din judeţ se află Şcoala Gimnazială Glodenii Gândului, unde diferenţa este de 4,26 de puncte în minus. Media mediilor de absolvire a fost de 7,92, iar media mediilor de la examen a fost de 3,65. Următoarea şcoală este Şcoala gimnazială Satu Nou, unde diferenţa este de 4,22 de puncte în minus, cu o medie a mediilor de absolvire de 8,11 şi o medie a mediilor de la examen de 3,88. Pe locul V se află Şcoala Gimnazială Zmeu, din comuna Lungani, unde s-a înregistrat o diferenţă de 4 puncte în minus cu o medie a mediilor de admitere de 8,02 şi o medie a mediilor de la examen de 4,52. Din cauza acestor diferenţe, intrarea la liceu s-a făcut cumva în mod incorect, deoarece la calcularea mediei de admitere, media anilor de studiu a avut până anul acesta o pondere de 50%. Pe baza acestor statistici, ministerul a luat hotărârea ca, din vară, pentru elevii de clasa  a VIII-a, să se modifice formula de calcul. Media obţinută la examenul naţional va avea o pondere mai mare, respectiv de 75%, iar media pe ani va fi scăzută cu 25%.


Satul unde dascălii îşi poartă crucea

Cum vii dinspre Lungani, pe stânga, satul Crucea răsare cu zeci de case din lut, viu colorate. La intrare în sat întâlnim singură casă din BCA, cu mansardă. Şcoala se află pe uliţa care duce şi spre căminul cultural, spre grădiniţă şi spre centrul de zi. La Şcoala Gimnazială Crucea învaţă 533 de elevi, dintre care 99% sunt de etnie rromă. Aici predau 11 învăţători, dintre care şapte sunt titulari, patru suplinitori şi 23 de profesori. Dintre aceştia trei sunt suplinitori calificaţi şi alţi doi suplinitori necalificaţi, restul fiind titulari pe posturi. Majoritatea fac naveta din comuna de care aparţine satul, însă sunt dascăli care vin şi de la Tg. Frumos, Tomeşti şi chiar Iaşi. Şi pentru că este o comunitate de rromi, elevii au şi profesor de limba rromani, de loc din Crucea. „La clasele I-IV gradul de promovabilitate pe pe primul semestru este de 90%, însă la clasele V-VIII gradul de promovabilitate este de sub 50%. Sunt mulţi corigenţi“, mărturiseşte Iordache Cojocea, directorul şcolii. Dascălii de la această şcoală spun că majoritatea vin la şcoală ca să nu piardă alocaţia de la stat şi foarte puţini ajung să meargă la liceu, mai departe. Dacă până anul acesta copiii învăţau într-o şcoală fără minimul de condiţii, din toamnă învaţă în şcoală modernizată. Fondurile au aparţinut şcolii, din fondul pe elev şi din economii. Clădirea renovată are acum termopane, izolaţie prin exterior şi var proaspăt pe pereţi. „Avem alături o grădiniţă făcută recent, la standarde europene, printr-un proiect al Primăriei. Peste drum este şi un centru de zi unde stau 25 de copii după-amiază, mănâncă, fac activităţi, s-a angajat special o educatoare pentru ei acolo. Despre clasa mea ce să spun, nu am nici un copil român în clasă, toţi sunt rromi“, menţionează Vasile Ursu, învăţător în Crucea. Acesta are clasa a III-a iar soţia sa, tot învăţătoare clasa a II-a. Cel mai tânăr învăţător este Neculai Apetroaiei, în vârstă de 24 de ani. Acesta are clasa a IV şi spune că îi place meseria de dascăl. Face naveta din Lungani, însă este navetist şi de Iaşi, deoarece este student în anul al II-lea la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice, unde studiază Pedagogia  învăţământului primar şi preşcolar, în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“. „Acum fac cea de-a doua facultate, prima este cea de Geografie la „Spiru Haret“, însă nu se compară cu facultatea la „Cuza“. După ce termin facultatea, nu ştiu dacă vreau la altă şcoală, eu predau oriunde, e frumos să lucrezi cu copiii, fie că sunt din Crucea ori din altă parte“, mărturiseşte tânărul învăţător. Şi pentru că vizita noastră a cam prelungit pauza elevilor, aceştia au început să zburde pe holuri. Încă un pic şi plecau acasă.
 

Comentarii