Părea condamnat la moarte pentru că nu avea card de sănătate. Ce a urmat

marți, 13 octombrie 2015, 01:58
2 MIN
 Părea condamnat la moarte pentru că nu avea card de sănătate. Ce a urmat

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat cazul revoltător al unui insulino-dependent care risca să moară din cauză că nu avea card de sănătate, vina fiind a birocraţiei din sistem.

Vasile Neacşa, bolnavul care săptă­mâna trecută ne-a explicat situaţia dispe­rată prin care trece pentru că nu are card de sănătate, a primit în sfârşit documentul medical. Bărbatul şi-a putut ridica de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cardul de sănătate după ce reprezentanţii acesteia l-au identificat la Bucureşti. Pacientul, diagnosticat cu diabet, îşi poate lua acum medicaţia potrivit indicaţiilor medicilor.

„Ceea ce nu am rezolvat într-un an s-a putut rezolva în câteva zile prin­tr-un simplu telefon, după ce directorul CJAS a contactat casa de asigurari unde figura cardul“, a aratat Vasile Neac­­şa.

Săptămâna trecută, doi ieşeni dependenţi de insulină au relatat „Ziarului de Iaşi“ că fără card de sănătate pot muri în câteva zile pentru că nu-şi pot cumpără insulina necesară.

Gabriel Berger nu a reuşit încă să primească documentul me­dical. El şi-a luat ultima reţetă de insulină lunile trecute, şi se teme pentru viaţa sa întrucât cardul de sănătate întârzie să apară. Pe lângă diabet, asiguratul are şi alte boli asociate despre care crede că se vor accentua în cazul în care organismul nu-şi va primi doza de insulină necesară.

Ieşeanul suferă de hipertensiune de gradul al III-lea, angină pectorală şi cataractă, motiv pentru care de curând a vrut să-şi facă analizele, însă, în lipsa documentului medical, a fost refuzat. Ieşeanul se află într-o situaţie deosebită mai ales că, din cauza faptului că nu are cardul emis, riscă să-şi piardă inclusiv singurul venit din care trăieşte.

Asiguratul are încadrare de handicap de pe urma afecţiunilor asociate de care suferă, şi la începutul lunii noiembrie este programat să se prezinte în faţa comisiei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aici însă are nevoie de analizele me­dicale. Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) a explicat că toţi asiguraţii care nu şi-au primit încă documentul pe baza căruia pot primi servicii medicale trebuie să se adreseze instituţiei pentru a identifica dacă respectivul card de sănătate a fost emis.

Comentarii