Pârtiile de la Şureanu şi Arieşeni, perfect practicabile pentru schi şi snowboard

vineri, 31 ianuarie 2014, 13:18
3 MIN
 Pârtiile de la Şureanu şi Arieşeni, perfect practicabile pentru schi şi snowboard

Stratul de zăpadă bătătorită depus pe pârtiile Domeniului Şureanu, în Munţii Sebeşului, şi la Arieşeni, în Munţii Apuseni, de 40 de centimetri, respectiv de 30 de centimetri, este perfect practicabil pentru schi şi snowboard, a declarat, vineri, Rareş Tileagă, consilier în cadrul Serviciului Turism al Consiliului Judeţean Alba.

‘La Şureanu, sezonul de schi continuă în condiţii excelente. A nins suficient de mult, iar zăpada aşternută este mai mult decât potrivită pentru schiul pe pârtie şi în afara ei’, a spus Rareş Tileagă. Din cele nouă pârtii, în acest weekend vor fi funcţionale şapte.

Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 40 de centimetri grosime, iar calitatea zăpezii este optimă. Zona de off-piste este perfect accesibilă, iar stratul de zăpadă powder măsoară, în funcţie de altitudine şi de curenţii de aer, aproximativ 50 de centimetri, a menţionat reprezentantul Serviciului Turism.

Conform prognozelor meteo, la Şureanu nu va mai ninge în weekend, iar temperaturile vor fi negative, respective între -12 şi -5 grade Celsius, ceea ce va face ca stratul de zăpadă să se menţină în condiţii foarte bune.

Instalaţiile de cablu – teleschiul ‘Curmătura’ şi telescaunul ‘Auşel’ – vor funcţiona în regim normal, între orele 10.00 şi 17.00. Teleschiul ‘Şureanu’ este oprit.

Accesul spre Domeniul Şureanu, amplasat la una din cele mai mari altitudini din ţară, respectiv peste 2.000 de metri, în extremitatea sudică a judeţului Alba, se face pe DN67C, pe traseul Sebeş-Şugag-Lacul Oaşa, apoi pe un drum judeţean, lungimea totală fiind de 82 de kilometri, care pot fi parcurşi în două ore. Drumul între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu, în lungime de 18 kilometri, este deszăpezit şi se află într-o stare foarte bună, doar în cazuri excepţionale de blocaje în pantă fiind necesare lanţurile pentru roţi, a menţionat Rareş Tileagă.

Se asigură asistenţă Salvamont la baza pârtiilor şi există monitori de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei. De asemenea funcţionează centre de închiriere schi & snowboard atât în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei, cât şi la baza pârtiilor.

Serviciul Turism recomandă prudenţă în zona de off-piste, unde se află bolovani şi cioturi de brad, şi să se ţină cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Domeniul Schiabil Şureanu este printre cele mai vaste din ţară, lungimea pârtiilor totalizând peste zece kilometri.

Datorită ninsorilor din ultimele zile, sezonul de schi a cunoscut o bună revenire şi la Arieşeni, situată la limita judeţelor Alba şi Bihor, unde stratul de zăpadă este suficient. Turiştii sunt aşteptaţi pe toate cele trei pârtii de schi – Vârtop 1 şi Vârtop 2, în judeţul Alba, şi Piatra Grăitoare, în judeţul Bihor, care au o lungime totală de trei kilometri, fiind situate la o altitudine maximă de 1.400 de metri.

Stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 30 de centimetri, fiind perfect practicabil pentru schi şi snowboard. Zona de off-piste este mai greu accesibilă din cauza stratului nu foarte mare de zăpadă powder, a subliniat Rareş Tileagă.

Conform prognozelor meteo, la Arieşeni va fi vreme frumoasă la acest sfârşit de săptămână, cu temperaturi între -10 şi -2 grade Celsius.

Sunt funcţionale toate cele trei teleschiuri.

Şi aici se asigură asistenţă Salvamont la baza pârtiilor, există şcoală de schi & snowboard, precum şi centre de închirieri schiuri & snowboards.

De la Alba Iulia până la Arieşeni sunt 120 de kilometri, pe DN74A şi DN75, care pot fi parcurşi în aproximativ două ore şi jumătate. (Agerpres)

Comentarii