De Business

Punem punctul pe știi

Patronii au boicotat licitaţiile pentru lemn

vineri, 15 ianuarie 2016, 02:50
2 MIN
 Patronii au boicotat licitaţiile pentru lemn

Agenţii economici ieşeni cu afaceri în industria lemnului au boicotat, ieri, şedinţa de licitaţie organizată de Direcţia Silvică Iaşi, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare 505 loturi de lemn fasonat la drum auto (lemn tăiat), respectiv o cantitate de 5.692 mc. Lunea viitoare, pe 18 ianuarie, Direcţia Silvică va organiza o altă licitaţie la care va fi scoasă la vânzare o cantitate de 68.600 mc de lemn pe picior, însă afaceriştii ameninţă că o vor boicota şi pe aceasta.

Nemulţumirea vine de la o modificare legislativă din luna noiembrie prin care au fost mărite preţurile de referinţă ce trebuie luate în calcul la stabilirea preţurilor de pornire la licitaţiile organizate de direcţiile silvice. Modificarea a avut la bază o decizie a preşedintelui Romsilva, Adam Crăciunescu, prin decizia căruia s-a stabilit nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă pe specii, pe grade de accesibilitate şi pe sortimente, anulând, practic, decizia anterioară din 2010. Cazul a luat amploare la nivel naţional, astfel că Adam Crăciunescu chiar a decis să demisioneze din fruntea instituţiei. Situaţia nu ajută niciuna din părţile implicate deoarece afaceriştii riscă să intre în colaps neavând materie de lucru, iar direcţiile silvice să rămână cu stocurile de lemne.

„Nivelul preţurilor a crescut şi, potrivit unei directive europene, vânzarea lemnului se face în volum brut, cu coajă. Înţelegem nemulţumirea agenţilor economici, însă noi, Direcţia Silvică Iaşi, punem în aplicare legislaţia, nu ţine de noi. Situaţia e dezavantajoasă pentru ambele părţi”, a comentat inginerul Adrian Efrosa, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Iaşi. În urmă cu trei zile, Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) solicitat în contencios administrativ anularea deciziei directorului Romsilva deoarece noile preţuri ar fi „exagerate”. Totodată, la finalul anului trecut, ASFOR a sesizat şi Consiliul Concurenţei deoarece „creşterea este de 300% şi nu are o fundamentare bazată pe argumente economice”. 

 

 

Comentarii