Părerea unui psiholog care a studiat ani de zile cazurile care ajung la Spitalul de Copii:

Patru adolescenţi din cinci au tentative de suicid din teribilism

joi, 10 iulie 2014, 01:50
2 MIN
 Patru adolescenţi din cinci au tentative de suicid din teribilism

A încercat să se sinucidă după o ceartă. O adolescentă în vârstă de 17 ani, din judeţul Iaşi, a vrut să îşi pună capăt zilele după o ceartă cu părinţii.

Aceasta a înghiţit mai multe pastile găsite prin casă, iar mama a fost cea care a descoperit-o pe fată în stare gravă. Au fost alertate imediat autorităţile, iar tânăra a fost transportată la Spitalul de Copii. „Starea ei este acum stabilă, dar va rămâne internată şi în zilele care urmează la Secţia de Toxicologie a spitalului pentru tratament“, a precizat dr. Lucian Cernahoschi, medic primar pediatru, purtătorul de cuvânt al spitalului. Acesta este al doilea caz de tentativă de suicid la un minor, în decurs de numai câteva zile.

Psihologii spun că tentativele de suicid în rândul adolescenţilor apar atât din cauza fenomenelor hormonale şi de maturizare emoţională inerente vârstei, cât şi din cauza nivelului de presiune socială, profesională şi materială, la care sunt tinerii supuşi. Totuşi, o mare parte dintre adolescenţi recurg la o asemenea metodă şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă.

„Din experienţă am observat că, de fapt, acestea sunt doar momente de rătăcire în faţa vieţii a tinerilor. Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori, ei recurg la aceste gesturi ca o modalitate de a atrage atenţia asupra lor şi a problemelor lor nerezolvate. Este ceea ce noi specialiştii numim tentative de suicid demonstrativ, şi care reprezintă cel puţin 80% din cazurile care ajung la spital“, a explicat psiholog Mihaela Ghircoiaş. Aceasta mai subliniază că există cazuri în care, în urma ingerării medicamentelor, efectul să fie devastator şi să provoace moartea pacientului. În ultimii trei ani, la Spitalul de Copii au fost înregistrate peste 150 de cazuri cu tentativă de suicid la adolescenţi cu vârste între 14 şi 17 ani.

 

Comentarii