Patru fraţi care trăiau într-o mizerie de nedescris vor ajunge în centre de plasament

sâmbătă, 02 august 2014, 01:56
3 MIN
 Patru fraţi care trăiau într-o mizerie de nedescris vor ajunge în centre de plasament

Cei patru fraţi crescuţi într-o familie din comuna Andrieşeni în condiţii greu de imaginat vor ajunge la începutul săptă­mânii viitoare în centrele specializate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Minorii sunt sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ de mai bine de o săptămână, aceştia încercând să-i aducă pe micuţi la greutatea normală. Cei patru fraţi, un băiat şi trei fete, cu vârsta cuprinsă între doi şi nouă ani, au ajuns joia trecută la spital plini de paraziţi şi malnutriţi. Ei au fost aduşi în unitatea medicală de părinţi care au fost obligaţi să le poarte de grijă micuţilor de către autorităţile locale şi de către reprezentanţii DGASPC.

Potrivit primarului din comună, părinţii copiilor trăiesc în concubinaj şi locuiesc împreună cu fraţii tatălui. Din această cauză, primăria nu s-a putut implica să-i ajute pe părinţi ca să-şi renoveze, eventual să-şi extindă locuinţa. „Părinţilor copiilor le place alcoolul. Ei şi-au neglijat copiii, noi am încercat să le arătăm că nu e bine ce fac, că dacă continuă aşa îşi vor pierde copiii, însă nu am reuşit. La ultima vizită acolo, am văzut-o pe ea mai rotundă de cât de obicei şi am întrebat-o ce se în­tâmplă, însă a spus că aşa este ea, mai plinuţă. Eu mi-am dat seama că e însărcinată, i-am zis asistentei sociale să-i facă un test, şi aşa a descoperit că este însărcinată. Din aprecierea medicului de familie, este în luna a şasea“, a precizat Maricel Turcu, primarul comunei An­drieşeni.

Potrivit martorilor, adesea, copiii erau lăsaţi singuri în casă, încuiaţi până reveneau părinţii. Situaţia familiei a fost monitorizată timp de patru luni şi în cele din urmă autorităţile au decis să scoată copiii din mediul respectiv. „Noi am încercat să facem tot posibilul să nu-i separăm de familie, însă nu avem altă soluţie decât să-i aducem în centre unde vor fi îngrijiţi cum se cuvine. Până când părinţii nu-şi vor rezolva problema locativă şi până când nu vor putea dovedi că-şi pot creşte copiii în condiţii decente, ei vor rămâne ocrotiţi în sistem“, a explicat Mădălina Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC. Cel mai probabil, copiii vor ajunge în centre la începutul săptămânii viitoare.

Comentarii