Patru spectacole de teatru şi unul de lectură, duminică, în cadrul FITPT

vineri, 04 octombrie 2013, 17:46
3 MIN
 Patru spectacole de teatru şi unul de lectură, duminică, în cadrul FITPT

De la ora 16.30, la Palas, în librăria Cărtureşti, are loc lansarea cărţii „Ţesuturile fragilităţii” de Cristina Rusiecki, tot în cadrul festivalului.

Duminică, a doua zi a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, vine cu un program consistent: patru spectacole de teatru, o lansare de carte şi un spectacol-lectură.

De la ora 10, în sala mică a Teatrului „Luceafărul” se va juca pentru a doua oară „Eu sunt Bob”, piesă a companiei britanice Noisy Oyster.

De la ora 11.30, în sala mare a instituţiei, sunt aşteptaţi actorii Teatrului „Odeon”, cu spectacolul „Copilăria lui Vivaldi”.

Tot duminică, dar de la ora 19, acelaşi teatru pune în scenă „Natură moartă cu nepot obez”.

Printre cei mai notorii actori de la „Odeon” care vor ajunge la festival se numără Dorina Lazăr, Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu şi Nicoleta Lefter. „Mă bucur să ne regăsim şi în acest an pe scena Teatrului «Luceafărul». Au fost ani la rând, când am avut ocazia să ne întâlnim cu publicul din Iaşi şi, dacă socotim că spectatorii care vedeau acum câţiva ani «Aventurile lui Habarnam» aveau încă vârsta copilăriei, acum, adolescenţi şi tineri, vor putea vedea «Natură moartă cu nepot obez». Îi felicit pe organizatori pentru perseverenţa cu care în fiecare an realizează această minunată întâlnire”, a subliniat Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon.

„Copilăria lui Vivaldi” este un spectacol care-şi propune să-i familiarizeze pe copii cu muzica clasică. Povestea surprinde viaţa a doi şoricei – Sică şi Rică – care au trăit în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven şi în pianul lui Frédérik Chopin. „Natură moartă cu nepot obez”, pe de altă parte, este o comedie scrisă de ieşeanul Ion Sapdaru şi adresată spectatorilor peste 16 ani. „Această comedie a avut o istorie care a atras imediat atenţia asupra ei. Anunţată câştigătoare a Premiului UNITER pentru cea mai bună piesă, ulterior premiul i-a fost retras întrucât nu respecta regulile concursului, fiind publicată pe un site din Republica Moldova. La scurt timp după întâmplarea cu premiul UNITER, povestea tristă, dar şi comică a lui Grasu’ Contrabasu’, a fost prezentată în formula spectacol-lectură chiar la Teatrul «Luceafărul», în cadrul proiectului dramatIS”, a evidenţiat Oltiţa Cîntec, director artistic al „Luceafărului”.

În programul zilei este inclusă şi piesa „Plate… utopia mediteraneană” a Teatrului de Stat pentru Tineret Kabarovsk din Rusia, care se va juca în atriumul Palas Mall. Spectacolul are ca principală sursă cartea „Platero y yo” de Juan Ramon Jimenez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1956, şi piesa muzicală omonimă a lui Mario Castelnuovo – Tedesco. Prin utilizarea măştilor, a dansului şi a muzicii live, poezia va fi transformată sub ochii publicului într-un instrument de comunicare.

De la ora 16.30, tot la Palas, în librăria Cărtureşti, are loc lansarea cărţii „Ţesuturile fragilităţii” de Cristina Rusiecki, urmată de lectura în premieră a unui text semnat de Lucian Dan Teodorovici – „Unu ^ Unu”.

Comentarii