N

Pe mâna cui e viaţa noastră? Ambulanţă trimisă în alt oraş decât locul în care a murit o tânără

N

vineri, 25 aprilie 2014, 01:50
5 MIN
 Pe mâna cui e viaţa noastră? Ambulanţă trimisă în alt oraş decât locul în care a murit o tânără

\N

La ora 02.54, în data de 21 aprilie, a fost solicitată o salvare pe strada Eternitate, lângă cimitir. Echipajul a pornit şi a ajuns în câteva minute. Numai că localitatea era greşită. A ajuns în Iaşi în loc de Hârlău. Au urmat şi alte apeluri telefonice. Operatorii de la Serviciul 112, dar nici cei de la Ambulanţă, unde era direcţionat apelantul, nu au întrebat în ce oraş e strada. Abia după jumătate de oră, operatorii serviciului STS s-au prins: strada e în Hârlău! Din păcate Salvarea a ajuns prea târziu, bolnava decedase. A urmat un alt incident greu de crezut: şoferul Ambulanţei i-a tras o palmă bărbatului disperat că îi murise nevasta. Se pare că soarta femeii era pecetluită. Șeful Serviciului de Ambulanţă spune că “după necropsie s-a descoperit că avusese un anevrism cerebral, deci, chiar dacă am fi ajuns la timp, nu se mai putea face nimic“.

O femeie în vârstă de 26 de ani din Hârlău a murit în noaptea primei zile de Paşte după ce ambulanţa a întârziat mai bine de jumătate de oră. Tragedia s-a produs din cauza unei erori comise de operatorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care, în loc să redirecţioneze ambulanţa pe strada din Hârlău, a trimis-o la Iaşi.

În noaptea de 21 aprilie, la ora 02.54, Constantin Catargiu din localitatea Hârlău sună la numărul de urgenţă 112 după ce soţia lui, Alina Catargiu, îşi pierduse cu­noştinţa. Bărbatul solicita o ambulanţă pe strada Eternitate nr. 75, lângă cimitir, iar operatorul îi transmite că va ajunge una în cel mult cinci minute, fără a solicita de la apelant informaţia cu privire la localitate. Operatorul transferă apelul către Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), care trimite un echipaj pe strada Eternitate, din Iaşi. Apelurile la numărul de urgenţă continuă, iar după 30 de minute de aşteptare bărbatul îşi ia soţia în braţe şi fuge la vecini după ajutor. La faţa locului ajunsese şi un echipaj de poliţie, care a făcut un nou apel la 112. De această dată, poliţistul a anunţat că este vorba despre strada Eternitate din Hârlău. Apoi, un echipaj de la Ambulanţa din loca­litate ajunge în câteva minute.

Directorul Ambulanţei: „Chiar dacă am fi ajuns la timp, nu se mai putea face nimic“

Pentru femeie era însă prea târziu. De­cedase în urma unui anevrism cerebral (o zonă dilatată a unei artere cerebrale care irigă creierul; acesta este asimptomatic, iar când se rupe provoacă hemoragie cerebrală – n.r). „După necropsie s-a descoperit că avusese un anevrism cerebral, deci, chiar dacă am fi ajuns la timp, nu se mai putea face nimic“, a declarat Florin Agapi, directorul Serviciul Judeþean de Ambulanţă.

Nervos, soţul cere explicaţii echipajului de pe Salvare pentru întârziere şi insistă ca soţia sa să fie transportată în cel mai scurt timp la spital. În replică, şoferul ambulanţei, Gheorghe Ungureanu, de 39 de ani, îl lo­veşte peste faţă. „L-ar fi lovit pe Constantin Ca­targiu cu palma, după o dispută verbală. Şoferului i s-ar fi reproşat că a ajuns prea târziu la locul indicat, iar acesta i-a replicat că atunci a primit indicaţia de a merge la locul respectiv. Poliţiştii au intervenit apoi pentru a aplana conflictul dintre cei doi. Şoferul ambulanţei a fost amendat cu 200 de lei pentru lovire, dar şi pentru injurii. I-a fost deschis dosar penal“, a precizat comisarul Dumitru Simionescu, şeful Poliţiei Hârlău. Potrivit poliţiştilor, soţii Catargiu se aflau în cimitir unde primeau pomană de la localnicii care îşi comemorau rudele decedate.

STS: „Operatorul 112 nu a solicitat şi informaţia cu privire la localitate“

Un echipaj de prim ajutor ar fi ajuns în timp scurt la faţa locului dacă operatorii de la Centrul 112 şi cei din dispeceratul de Ambulanţă cereau adresa completă de la ieşenii care solicitau telefonic ajutor. Aşa cum se arată într-un comunicat transmis de STS, „operatorul 112 nu a solicitat şi in­for­maţia cu privire la localitate, conside­rând că adresa este în Iaşi, strada Eter­nitate fiind una foarte bine cunoscută în municipiu“. Chiar şi în aceste condiţii, atât operatorul 112, cât şi cel de dispecerat aveau obligaţia să verifice informaţia de lo­calizare prin folosirea platformei IT a sistemului. Aceste proceduri nu au fost aplicate, drept urmare, toate apelurile după ora 02.54, au fost înregistrate cu adresa din Iaşi. „La ora 03.06 un nou apel, de la alt număr de telefon, al unui terminal cu serviciu preplătit, a fost re­cepţionat de către acelaşi operator 112 care, cunoscând cazul, l-a transferat către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă, fără a solicita alte informaţii. La 03.11 şi  03.16 au fost recepţionate noi ape­luri, referitoare la acelaşi caz, dar de către un alt operator 112. Fiind iniţiate de la acelaşi număr de telefon, apelurile au fost asociate cazului anterior şi acest ope­rator 112 le-a transferat tot către dispeceratul Am­bulanţei, fără a solicita alte detalii. Am­bulanţa a confirmat soli­citantului faptul că a fost alocată o maşină de inter­venţie“, se arată în comunicat. Eroa­rea a fost corectată la ora 03.26 după mai bine de 30 de minute, când operatorul în urma unei discuţii cu apelantul „a constatat că evenimentul are loc în localitatea Hârlău“ şi a fost alocat un nou echipaj.

STS a sesizat Parchetul Militar

În scandalul iscat, reprezentanţii SAJ Iaşi spun că nu ţine de ei şi că este obligaţia STS-ului „prin protocol, să localizeze exact apelul şi face parte şi din metodologia de înregistrare a apelului şi de transmitere a datelor de identificare. Nu ştim de ce nu s-a întâmplat asta. Bărbatul (Con­stantin Ca­tar­giu – n.r.) a dat la 112 adresa respectivă, dar s-a înregistrat în loc de Hârlău, Iaşi. Mai este o strada Eternitate lângă un cimitir Eternitatea şi la Galaţi, bine că nu ne-au trimis acolo“, a precizat Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi.

În acest caz a fost sesizat Parchetul Mi­litar pentru a efectua cercetări în vederea stabilirii unui raport de cauzalitate între decesul persoanei şi modul în care au acţionat operatorii Centrului de Apel Unic de Urgenţă 112 Iaşi şi cei ai dispeceratului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi. (Lucia AMORĂRIŢEI, Andrei DÎSCĂ)

Comentarii