Percheziţii la domiciliul a doi presupuşi gardieni de la Auschwitz

vineri, 21 februarie 2014, 10:59
2 MIN
 Percheziţii la domiciliul a doi presupuşi gardieni de la Auschwitz

Autorităţile germane au percheziţionat locuinţele a doi germani, în vârstă de 92 şi 89 de ani, suspectaţi că ar fi fost gardieni în lagărul de concentrare nazist Auschwitz în timpul cel de-Al Doilea Război Mondial, a anunţat, joi, Tribunalul din Frankfurt, informează AFP.

Cei doi bărbaţi ‘sunt suspectaţi că ar fi fost implicaţi în uciderea de deportaţi şi deţinuţi în lagărul de concentrare din Auschwitz’, din Polonia, ocupată pe atunci de trupele hitleriste, precizează comunicatul, semnat de poliţia judiciară a landului Hesse (centru), unde se află respectivele locuinţe.

Bărbaţii ar fi făcut parte din trupele SS, forţa armată a celui de-al Treilea Reich însărcinată în special cu punerea în aplicare a planului de exterminare a evreilor în Europa, şi ar fi ocupat posturi de gardieni în acest lagăr în perioada 1942-1944.

În timpul percheziţiei care s-a derulat miercuri, ‘au fost confiscate documente scrise şi fotografii, acestea urmând să fie studiate de către anchetatori’, subliniază comunicatul, potrivit căruia cei doi bărbaţi nu s-au exprimat în legătură cu suspiciunile la adresa lor.

În timp ce justiţia germană s-a concentrat după război asupra acuzaţilor împotriva cărora dispunea de dovezi directe sau de mărturii care îi implicau în crime naziste, condamnarea apatridului de origine ucraineană John Demjanjuk la Munchen, în mai 2011, a extins calificativul de ‘complice la crimă’ chiar şi asupra persoanelor din posturi de subaltern şi fără implicare directă. (Agerpres)

Comentarii