Persoanele cu handicap, victime ale şmenarilor în Iaşi. S-au ales cu bilete false

miercuri, 08 ianuarie 2014, 02:50
2 MIN
 Persoanele cu handicap, victime ale şmenarilor în Iaşi. S-au ales cu bilete false

Schema este asemănătoare cu cea practicată de „valutişti“. Escrocul înlocuieşte biletele veritabile cu altele falsificate.

Biletele de transport pentru persoanele cu handicap au devenit ultima găselniţă a falsificatorilor. Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială (DGASPC) a reclamat Poliţiei apariţia unor bilete false, la doar 24 de ore după începerea distribuirii acestora. „A venit la noi la ghişeu o persoană cu handicap, recla­mând faptul că a primit şase bilete false. Într-adevăr, toate biletele aveau aceeaşi serie şi erau tipărite pe o hârtie mai groasă decât cea pe care o folosim noi. Apoi a venit o altă persoană, tot cu bilete false, tot cu aceeaşi serie. Apoi încă unul, care a reclamat că nu i-a fost acceptat biletul la urcarea într-un microbuz“, a declarat directorul DGASPC, Florin Ioan.

Acesta a exclus posibilitatea ca falsurile să fi fost realizate chiar în interiorul Direcţiei, invocând sistemul de gestionare şi evidenţă a biletelor. Astfel, biletele de transport gratuite sunt distribuite sub semnătură, pe legitimaţia persoanei cu handicap fiind înscrise seriile tuturor biletelor. Practic, persoana beneficiară poate constata imediat dacă primeşte bilete false în locul celor originale. Totodată însă, biletele pot fi falsificate relativ uşor, elemen­tele de siguranţă putând fi reproduse de o impri­mantă relativ performantă. Conform aprecierilor directorului DGASPC, autorii falsurilor ar fi intermediarii care şi-au stabilit cartierul general pe strada dintre sediul Direcţiei şi Spitalul de Neurochirurgie. Concret, la ieşirea din curtea DGASPC, persoana cu handicap este abordată de un traficant care îi propune tranzacţionarea biletelor. Dacă persoana acceptă, traficantul ia biletele, le bagă în buzunar, după care dintr-un motiv sau altul nu mai acceptă tranzacţia, spunând că înapoiază biletele. „De fapt, traficantul scoate din buzunar alte bilete, falsificate. E un «şmen», pur şi simplu. Persoana cu handicap rămâne păgubită, iar traficantul poate vinde biletele“, a spus Ioan. Biletele pot fi utilizate doar însoţite de legitimaţia persoanei cu han­dicap, pe care sunt înscrise seriile biletelor. Astfel, singura modalitate de valorificare a biletelor de către traficanţi este vânzarea lor către un operator de transport, acesta putând să le înainteze spre decontare către DGASPC.

Biletele de transport gratuit eliberate de DGASPC pot fi folosite pe orice rută internă. Valoarea lor poate trece astfel şi de 100 de lei, dacă sunt folosite pe un traseu lung. Situaţia a fost semnalată de DGASPC Secţiei IV Poliţie. „Îi rugăm pe beneficiarii biletelor să nu accepte niciun fel de «tranzacţie» cu biletele. Nici măcar să nu le dea din mână. Facem apel şi la transportatori să verifice cu atenţie biletele şi să nu accepte biletul decât împreună cu legitimaţia beneficiarului“, a încheiat directorul DGASPC.

Comentarii