De Business

Punem punctul pe știi

Peste 100 de mici fermieri ieşeni vor finanţare UE

sâmbătă, 04 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Peste 100 de mici fermieri ieşeni vor finanţare UE

Micii fermieri sunt foarte activi când vine vorba despre fonduri europene. Astfel, în perioada septembrie-decembrie la Centrul Regional pentru Finanţarea investiţiilor Rurale Iaşi (CRFIR) s-au înregistrat 130 de cereri de finanţare.

Cei care încă nu au reuşit să solicite acest lucru o mai pot face până la data de 15 mai, ora 16. Pe sectorul zootehnic şi pe cel agricol şi pomicol însă, bate vântul. „Pe Iaşi avem cele mai multe cereri pentru dezvoltarea fermelor mici. Pe sectorul zootehnic în judeţul Iaşi nu s-a depus până în prezent nicio solicitare, să vedem ce se întâmplă până pe 28, când e ultima zi. La nivel de ţară, pe vegetal, în două zile, sesiunea s-a închis. La noi au fost depuse 9 cereri pe vegetal. Nici proiecte pe sectorul agricol nu s-au depus până în prezent”, a declarat Eugen Ţicău, directorul CRFIR Iaşi.

Astfel, fermierii din judeţul Iaşi care doresc să primească finanţare nerambursabilă de la UE pe sectorul zootehnic, mai exact pe Investiţii în exploataţii agicole, îşi mai pot depune solicitările până pe 28 februarie, ora 16. Tot până la aceeaşi dată se pot depune şi proiectele pentru sectorul agricol şi pomicol. Conform datelor de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru sesiunea în curs, deschisă începând cu 15 decembrie 2016, alocarea bugetară pe ţară, aferentă sectorului zootehnic este de 75 de milioane de euro. Până în acest moment, AFIR a primit on-line solicitări de finanţare în valoare de peste 49 milioane de euro.

Alocarea bugetară stabilită pentru această sesiune de primire a proiectelor, deschisă începând cu 16 decembrie 2016, este de 4 milioane de euro (2 milioane pentru fiecare submăsură). În cadrul sesiunii deschise, au fost depuse proiecte în valoare de aproximativ 500.000 euro până în prezent. Această submăsură a fost lansată pentru prima oară în luna decembrie a anului trecut. Alocarea bugetară stabilită este de 112,3 milioane de euro la nivel naţional. Ieşenii care doresc să depună proiecte ori solicitări pentru finanţare europeană o pot face online pe pagina Agenţieiwww.afir.info.

 

  

Comentarii