Pilot cu malarie dus la Bucureşti cu elicopterul SMURD. Venise din Mozambic

miercuri, 08 iulie 2015, 01:56
2 MIN
 Pilot cu malarie dus la Bucureşti cu elicopterul SMURD. Venise din Mozambic

Acesta se întorsese din Mozambic.

Un pilot diagnosticat cu malarie a fost transportat ieri dimineaţă cu unul dintre elicopterele SMURD la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş„ din Capitală. Starea pacientului era în momentul transportului gravă, reprezentanţii SMURD Iaşi subliniind că bolnavul a fost dus la Bucureşti în comă, intubat şi ventilat mecanic.

Potrivit acestora, pilotul venise din Mozambic în urmă cu o săptămână, la puţin timp după aceasta starea bărbatului începând să se deterioreze. Iniţial, bolnavul a fost internat la Spitalul Judeţean din Bacău, ulterior medicii solicitând transferul către unitatea din Bucureşti.

„Ieri am asigurat transferul la Bucureşti, cu elicopterul SMURD, al unui pacient de la Bacău aflat în comă, intubat şi ventilat mecanic. Pacientul este un pilot în vârstă de 46 de ani, întors de şapte zile din Mozambic. De cinci zile a prezentat febră, la domiciliu. Potrivit infecţioniştilor de la Bucureşti, diagnosticul este de malarie“, a arătat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.

Malaria este o boală de natură infecţioasă ce caracterizează zonele tropicale din Africa, Asia de Est, America Centrală şi America de Sud. Afecţiunea este cauzată de protozoarul Plasmodium, care este transmis la om de către ţânţar. În unele cazuri, infectarea se poate face şi prin intrarea în contact cu sângele unei persoane deja diagnosticate. Malaria nu se transmite de la om la om prin aer.

Pacienţii cu acest diagnostic se confruntă în general cu febră şi în cazuri mai rare cu tulburări renale, hepatice, cardiace, pulmonare şi cerebrale. Potrivit infecţioniştilor ieşeni, anual la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ sunt diganosticate astfel de cazuri, însă fiind vorba de boli tropicale ele sunt tratate doar la nivel central, spitalele din judeţe neavând medicaţia necesară pentru tratarea bolnavilor.
 

Comentarii