Ping-pong cu pacienţi disperaţi de la Paşcani la Iaşi şi înapoi

sâmbătă, 07 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Ping-pong cu pacienţi disperaţi de la Paşcani la Iaşi şi înapoi

Criza pacienţilor din judeţul Iaşi care au nevoie de proteze se accentuează. Zilele trecute, managerul Spitalului Municipal din Paşcani, dr. Costică Pânzaru, a acuzat că Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi ar fi refuzat să realizeze o protezare a unui pacient trimis de unitatea medicală din Paşcani, pe motiv că fondurile primite din programul naţional pentru astfel de intervenţii s-au finalizat.

Acuzaţiile apar în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, presa a relatat despre situaţia tragică în care se afla un bătrân de 84 de ani din comuna Lespezi care a fost plimbat de la spitalul păşcănean spre casă de două ori pentru că nu a avut 3.000 de lei. Banii i-ar fi fost necesari pentru o proteză, întrucât, conform clasificării Ministe­rului Sănătăţii, unitatea medicală din Paşcani are acordat gradul IV, ceea ce înseamnă că nu intră în programul naţional de protezare.

La câteva zile după ce cazul din spitalul păşcănean a fost anchetat de către o echipă a cabinetului „Avocatul Poporului“, conducerea de la instituţia medicală a prezentat presei un alt caz a unui pacient de 59 de ani, originar din comuna Mirosloveşti, care a fost transferat la Iaşi, dar care nu a fost operat pentru că spitalul ieşean nu mai are fonduri pentru protezare. Însă, managerul de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, ec. Ioan Bârliba, susţine că deşi fondurile din programul naţional au fost terminate, pacientul este programat pentru o protezare din fondurile spitalului, pentru că, după ce a rămas fără bani de la minister, unitatea medicală a continuat să pună proteze din resursele proprii. „Noi preluăm pacienţii acuţi, în stare de urgenţă. Pacientul respectiv a fost adus la noi după ce a fost ţinut câteva zile la spitalul din Paşcani şi era deja în stare gravă. Conducerea de acolo este iresponsabilă. Ei nu sunt cuprinşi în programul naţional de protezare, dar având în vedere că se laudă că au protezat peste 200 de pacienţi pe banii oamenilor, ar trebui să ştie să gestioneze şi astfel de cazuri sociale. Nu pui proteză numai celor cu papion la gât, care au bani, ci trebuie să găseşti soluţii şi pentru oamenii săraci. Lor le-a murit un pacient din cauza asta, la un moment dat. De aceea am vorbit cu conf. Ovidiu Alexa (n.r.- şeful Clinicii de Ortopedie) ca fracturile de femur şi celelalte care necesită protezare să fie făcute numai la Iaşi“, a precizat ec. Ioan Bârliba. Mai mult decât atât, managerul spitalului ieşean a declarat că a anunţat Direcţia de Sănătate Publică despre situaţia de la Paşcani, în vederea demarării unei anchete, respectiv a închiderii secţiei de protezare de la spitalul în cauză.

Comentarii