De Business

Punem punctul pe știi

Planul de redresare pentru Fortus SA

marți, 30 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Planul de redresare pentru Fortus SA

Planul, prezentat într-o conferinţă intitulată sugestiv „Fortus – un nou început, a fost făcut public în urma obţinerii sentinţei favorabile dată de judecătorul sindic.

Administratorii judiciari ai Fortus şi administratorul special au prezentat, ieri, planurile de redresare a societăţii ieşene în urma obţinerii sentinţei favorabile dată de judecătorul sindic. Conferinţa de presă a purtat numele „Fortus – un nou început”, iar reprezentanta ISD Insolvency, avocat Elena Bustea, a catalogat confirmarea planului de reorganizare ca fiind „o reuşită spectaculoasă”. Reprezentanţii conducerii combinatului s-au grăbit puţin, deoarece sentinţa a apărut pe data de 24 iulie 2013 în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi, potrivit legislaţiei, există disponibil un termen de şapte zile în care poate fi contestată. Colac peste pupăză, reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus au înaintat, ieri, recurs la sentinţa de confirmare a planului de reorganizare la Tribunalul Sindic din Târgu Mureş. Asta nu ar fi singura problemă ce ar putea pune beţe în roate noului plan de reorganizare, deoarece în luna septembrie este programat termenul recursului înaintat de foştii administratori judiciari, Casa de Insolvenţă Transilvania şi Sigma IPURL, la sentinţa de revocare din funcţie. Cu toate acestea, actualii administratori judiciari au precizat că plusul pe care l-au obţinut prin acest plan este dorinţa de continuare a activităţii în cadrul combinatului, în timp ce precedentul plan de reorganizare avea ca scop final falimentarea acestuia. Practic, cel de-al patrulea plan de reorganizare a Fortus SA urmăreşte menţinerea capacităţii de producţie, continuarea activităţii şi valorificarea actvelor excedentare şi nefolositoare în procesul de producţie. „Activul funcţional este evaluat la 120 milioane euro. Acesta trebuie să conducă la generarea de venituri şi profituri consistente în etapa următoare. Mai apoi, avem în plan vânzarea activelor excedentare bazată pe o evaluare corectă, de circa 70 milioane de euro, care ar putea duce la acoperirea masei credale care este de circa 50 milioane de euro. Un alt aspect pe care l-am urmărit a fost păstrarea locurilor de muncă actuale şi, ulterior, creşterea graduală în funcţie de contractele pe care le vom avea”, a declarat Eduard Pascal, reprezentantul Eurobusiness LRJ SPRL.

La evenimentul de ieri au participat parlamentarii ieşeni Petru Movilă şi Marin Burlea, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, respectiv subprefectul Bogdan Abalaşi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. „Mesajul pe care trebuie să îl transmitem astăzi este unul de încredere, atât pentru clienţi, foştii clienţi, dar şi pentru salariaţi. Fortus are angajaţi profesionişti, acum are nevoie doar de încredere. Acum nu mai există spectrul falimentului deasupra capului, astfel că nu va mai exista nicio scuză în caz de nereuşită. După toate decesele industriale din ultimii 20 de ani, e momentul ca Fortus să se relanseze”, a punctat Cristian Adomniţei. Preşedintele Consiliului Judeţean a readus în discuţie şi ideea luării în plată a unei suprafeţe de teren de la Fortus în contul datoriilor combinatului către bugetul de stat, pentru amenjarea unui parc industrial. Adomniţei a menţionat că a avut nişte discuţii cu reprezentanţii Delphi Diesel Systems, care au vizat posibilitatea aducerii la Iaşi a unor subcontractori ai companiei americane, iar spaţiul de la Fortus ar fi perfect pentru astfel de investiţii.

Comentarii