Portret de olimpic: biologul care va reprezenta Iaşul şi România

vineri, 02 iunie 2017, 01:50
3 MIN

Alexandru Adam, elev la Colegiul „Racoviţă“, s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie. Marea pasiune a vieţii i-a fost trezită de o întâmplare banală. Ce spune Alexandru despre el şi despre performanţa sa?

Alexandru Adam ştie exact ce vrea să facă pe viitor, iar bacalaureatul îi pare mai mult o joacă. Are emoţii, însă după ce a trecut deja prin stresul unei olimpiane naţionale, şi după ce s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie, care urmează să se desfăşoare în Marea Britanie, testele naţionale nu mai par atât de înfricoşătoare. La prima vedere este un băiat timid, iar despre el vorbeşte cu greutate, simplu, fără prea multe înflorituri. Abia când vine vorba despre pasiunea sa, privirea i se schimbă, iar în ochi i se aprinde o flacără vie.

Primul contact, în clasa a III-a

Este elev în clasa a XII-a la Colegiu Naţional „Emil Racoviţă“ şi, sub îndrumarea profesorului Ioana Ieremie, a reuşit să se pregătească temeinic anul acesta pentru Olimpiada Naţională de Biologie. Aceasta îi acordă însă tot meritul lui Alexandru şi puterii sale de concentrare. „Lucrurile pe care nu le ştie nu-l sperie, ci îl determină să afle, să caute. «Dar de ce este aşa»; «Vai, ce interesant este asta»… Şi în felul acesta reuşeşte să înveţe şi lucrurile mai dificile“, povesteşte Ioana Ieremie. Pasiunea pentru Biologie Alexandru a căpătat-o în clasa a III-a. Răspunde aproape pe nerăsuflate şi sigur pe asta. „Este un proiect, Mici Sanitari, iar studenţii de la medicină fac cursuri cu elevii din ciclul primar. Au venit şi la noi în clasă şi ne-au prezentat câteva lucruri despre anatomia umană, iar de atunci a apărut pasiunea“. mărturiseşte Alexandru. Din toamnă va fi şi el student la medicină, admis în mod automat pe locurile destinate olimpicilor. Poate de aceea nu este îngrijorat foarte tare de bacalaureat. A învăţat însă şi pentru celelalte obiecte, şi nu-şi face griji că acestea ar putea fi un obstacol pentru el. Mai mult, are susţinerea colegilor săi, şi mărturiseşte că a fost impresionat de mesajele pe care le-a primit după aflarea rezultatelor. „Am primit mesaje cu felicitări, iar unii poate au exagerat un pic cu felicitările“, spune în glumă elevul.

Pregătirea, la Cluj

Priveşte natural performanţa pe care a realizat-o, ca pe un răspuns la munca pe care a depus-o până acum, fără a fi vreun pic copleşit. E un elev normal, care şi-a găsit însă drumul şi ştie exact ce vrea să facă pe viitor. Nu l-a influenţat nici locul al III-lea la etapa Naţională a Olimpiadei, nici faptul că, din lotul lărgit de 18 elevi, doar el şi încă un elev s-au calificat la etapa internaţională.

Acum îşi pregăteşte deja actele necesare, chiar dacă s-a întors în Iaşi doar de câteva zile, după perioda de pregătire de la Cluj-Napoca împreună cu lotul. Cât despre pregătirea materiei, nu se arată foarte îngrijorat, pentru că în mare parte a parcurs-o deja. Se pregăteşte însă pentru tipurile de exerciţii, diferite faţă de cele de la fazele naţionale, atât ca formulare, dar şi ca dificultate. Iar susţinerea de care se bucură din partea părinţilor îi dă toată încrederea şi motivaţia să arate că un loc fruntaş la Olimpiada Internaţională de Biologie nu este atât de greu de cucerit. 

Comentarii