Potopul biblic a avut loc in zona Marii Negre?

vineri, 15 martie 2013, 18:10
3 MIN
 Potopul biblic a avut loc in zona Marii Negre?

Daca Geneza ne spune ca Dumnezeu a dat pamantului verdeata, iarba cu samanta, pomi roditori si toate vietuitoarele care se misca precum pasari, vite, taratoare si fiare pamantesti, nemaipunand la socoteala omul facut dupa chipul Sau, tot Geneza ne povesteste despre Noe, omul neprihanit si fara pata intre cei din vremea lui, si despre potopul hotarat pentru ca pamantul devenise plin de silnicie si, cu exceptia lui Noe, orice faptura isi stricase calea pe pamant. Iar Domnul i-a poruncit lui Noe sa-si faca corabie din lemn de chiparos, arca lui Noe, lunga de trei sute de coti, lata de cincizeci si inalta de treizeci, pe care sa ia alaturi de el si de familia sa, din tot ce traieste, din orice faptura, cate doua din fiecare soi, ca sa le tina vii cu el: sa fie o parte barbateasca si o parte femeiasca. Pentru ca 40 de zile si 40 de nopti a durat potopul lui Noe, din izvoarele Adancului cel mare si din stavilarele cerurilor. Iar apele au ajuns mari si au crescut foarte mult pe pamant si toti muntii inalti au fost acoperiti, pierind orice faptura care se misca pe pamant, atat pasarile cat si vitele si fiarele, tot ce se tara pe pamant, si toti oamenii. Iar apele au fost mari pe pamant o suta cincizeci de zile.

Cu legenda trecand din generatie in generatie pentru mai bine de 2000 de ani si avand destule elemente care s-o incadreze mai degraba la capitolul mituri decat realitati istorice, oamenii moderni au inceput sa caute dovezi, refuzand recomandarea “crede si nu cerceta”. Iar cei care s-au incumetat, au cautat pana au gasit. Dovezi premergatoare potopului, precum si ale potopului in sine, explicabile din punct de vedere stiintific. Asa se face ca cercetatorii au ajuns sa localizeze potopul biblic nu mai departe de zona Marii Negre, un fost lac imens cu apa dulce, denumit Lacul Pontic, ale carui ape se situau 180 de metri mai jos decat nivelul actual al marii, in care se varsau o multime de rauri si in jurul caruia se gaseau pamanturi fertile tocmai bune pentru vechii oameni sa isi construiasca asezari si sa se ocupe de agricultura.

Una dintre dovezile care atesta ca acolo unde acum se afla Marea Neagra se afla cu 7500 de ani in urma un lac consta intr-un set de moluste fosile studiate de hidrologi si geologi romani, bulgari, rusi si americani. O parte dintre ele erau specii de apa sarata si estimate ca datand de acum 6800 de ani. Cealalta parte insa erau specii de apa dulce si estimate ca datand intre 7500 si 15000 de ani in urma. Cum s-a produs schimbarea radicala a apei dulci din lacul Pontic intr-o mare sarata?

Raspunsul sta in finalul ultimei glaciatiuni care a dus la topirea vastelor calote polare si cresterea nivelului oceanului planetar si al marilor adiacente. Printre acestea, Marea Mediterana care, prin ridicarea nivelului apelor sale, a ajuns pana la limita superioara a digului natural, o fasie terestra ce unea Europa de Asia in zona Turciei din zilele noastre, surplusul de apa navalind in depresiunea lacului pontic si acoperind intr-un timp foarte scurt peste 100.000 de kilometri de uscat si numeroase asezari umane situate pe malul fostului lac, ramasitele unora dintre ele fiind descoperite pe platforma continentala a Marii Negre la adancimi de 95 de metri.

Catastrofa naturala care a dus la evacuarea de urgenta a triburilor neolitice in alte locuri mai inalte a fost cel mai probabil pusa in seama zeilor furiosi si de aici pana la globalizarea legendei a fost doar un pas. Aproximativ 150.000 de oameni care practicau agricultura si olaritul in jurul lacului pontic au migrat din aceasta zona raspandind nu doar tehnicile agricole si pe cele de producere a vaselor din ceramica, ci si povestea, preluata si modificata de culturile cu care acestia au intrat in contact dupa plecarea lor de langa Marea Neagra.

Comentarii