Pregătiri de Sânziene!

luni, 24 iunie 2013, 01:50
3 MIN
 Pregătiri de Sânziene!

* Azi, dragi români, e sărbătoarea anuală a Sânzienelor. După cum am mai zis şi cu alte prilejuri, e o zi încărcată de tradiţii, legate în special de fetele care vor să se mărite. Acestea îşi fac coroniţe de sânziene şi le aruncă pe casă, pe ideea că, dacă nu pică, îşi vor găsi bărbat, îşi pun coroniţe la poartă, pentru a arăta că sunt fete de măritat, se tăvălesc prin roua dimineţii, în pielea goală, să fie sănătoase, îşi pun bucheţele de sânziene sub pernă, să-şi viseze ursitul etc. Ar trebui să ia aminte la incidentele apărute în anii trecuţi, cu prilejul respectării unor obiceiuri de Sânziene, şi să bage bine la cap!
* Mai mulţi flăcăi din Bâşteni au fost atraşi de coroana atârnată pe o poartă: fiind o coroană mare, bogată, multicoloră şi cu sclipiri argintii, sugera că proprietara este o tânără de măritat cu multă dare de mână. Tinerii s-au apropiat de gard, au privit mai de aproape coroana, dar au rămas dezamăgiţi: pe panglică scria "Macarena Rafie, 89 de ani. Regrete eterne! N-o vom uita!". În acelaşi sat s-a întâmplat că mai multe fete s-au tăvălit, dimineaţa, prin iarba înrourată: ele nu ştiau (şi nu-şi dădeau seama, fiind încă întuneric) că peste acea iarbă trecuseră cu nici o oră înainte, vacile satului. Din fericire, fiind proaspete, balegile au putut fi spălate (sau râcâite cu cardul de credit), iar mirosul lor s-a dus până la prima horă.
* Oricât de mult şi-a dorit să-şi viseze ursitul, tânăra de măritat Andreea Băşică nu a izbutit, în noaptea respectivă (deşi avea înghesuite sub pernă peste o sută de flori de sânziene!), decât un vis mic, de vreo cinci minute, în care se făcea că erau Antonescu şi Ponta jucând bâza. Pe fată a trezit-o din somn şi din vis taică-său, care a trimis-o după bere; Andreea nu s-a supărat, că nu părea prea încântată de prostiile visate. Vecina Andreei, Demelza, a încercat să ţină şi ea datina de Sânziene cu aruncatul coroniţei pe casă; din păcate, fiind singurul copil al unor părinţi cu multă stare, casa Demelzei are parter şi trei etaje, iar coroniţa n-a ajuns până sus. Cu toate astea, nu de pretendenţi duce lipsă ea! În aceeaşi localitate trăieşte şi fata de măritat Petronela, care a aruncat, la rându-i, o coroniţă pe casă. Coroniţa s-a izbit de horn; acesta, fiind vechi şi şubred, s-a răsturnat şi a căzut de pe acoperiş în capul fetei. Coroniţa a rămas sus, deci Petronela se va mărita, cu siguranţă, anul ăsta, dar prin iarnă, după ce iese din spital!
* Tot de Sânziene, cică, oamenii pot găsi iarba-fiarelor, dacă iau un lacăt încuiat, legat cu sfoară, şi îl plimbă prin iarbă până când se deschide, semn că au dat de ea. În urmă cu un an, pe spaţiul verde dintre blocuri a fost văzut Vadim Gărgăriţă, care trăgea după el, în lesa pechinezului, un lacăt chinezesc de magazie. A fost văzut de o vecină, care a chemat imediat ambulanţa: din maşină au coborât nişte domni cu o cămaşă din pânză tare, cu mâneci care se leagă la spate, l-au luat pe Vadim şi au plecat. De fapt, vecina chemase ambulanţa din cu totul alt motiv, că i se făcuse rău de la căldură!

Comentarii