Premierul Ponta le dă tablete, elevii din judeţul Iaşi vor toalete şi fântâni

sâmbătă, 05 septembrie 2015, 01:59
4 MIN
 Premierul Ponta le dă tablete, elevii din judeţul Iaşi vor toalete şi fântâni

Cel mai grav este că unele şcoli nu au toalete nici măcar în curte, elevii fiind nevoţi să meargă în vecini. „Am fost cu apa la analize, iar cei de la DSP ne-au spus că nu e bună nici de spălat pe mâini la câţi nitraţi are“, a declarat Valentin Spiţă, directorul şcolii din satul Runcu, comuna Ţibana.

La problemele iscate de seceta din această vară, care a distrus numeroase culturi, se adaugă altele. La Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi figurează un număr de 63 de şcoli din judeţ care nu au apă potabilă. O parte din fântâni au nitraţi, iar o parte dintre şcoli nu au fântâni. Cam aşa arată situaţia la început de an şcolar.

Elevii de la aceste şcoli vor veni ca şi anul trecut de acasă cu apă în sticluţe, o povară pentru ghiozdanele lor şi aşa grele de la cărţi şi caiete, care adesea cântăresc şi 8 kilograme în primele zile ale săptămânii. Cei care nu vin cu apă de acasă reuşesc în pauze să bea de la fântânile de pe uliţă, cele care mai au încă apă bună.

Mai grav este faptul că o parte dintre aceste şcoli nu au nici avizul sanitar fiindcă nu au băi, ci doar nişte gropi încropite în curte. La Şcoala din Moşna e o situaţie mai deosebită, aici nu au nici măcar toaletă în curte, iar elevii sunt nevoiţi să meargă în pauze la grupul sanitar de la căminul cultural, care este tot în aer liber.

La capitolul „fără apă de băut“ sunt incluse şcolile din 37 de comune: Andrieşeni, Ciurea, Dagâţa, Dolheşti, Drăguşeni, Golăe­şti, Gorban, Grajduri, Holboca, Horleşti, Mă­dâr­jac, Mironeasa, Miroslava, Movileni, Po­peşti, Popricani, Schitu Duca, Scînteia, Si­neşti, Ţibana etc. De menţionat că în comuna Drăguşeni toate fântânile de pe marginea dru­mului judeţean au plăcuţe cu avertismentul: „Apă nepotabilă pentru sugari, gravide ori bolnavi“.

Însă cele mai grave cazuri se gă­sesc în cinci comune unde minim trei şcoli sunt în această situaţie. Pe primul loc se află comuna Schitu Duca şi Ţibana, unde se pare că apa potabilă lipseşte cu desăvârşire din şcoli. În Schitu Duca, cinci şcoli arondate, inclusiv cea din comună, nu au apă de băut. Este vor­ba de Şcoala Primară din Schitu Duca, Şcoala Generală din Satu Nou, Şcoala Primară din Poiana, Şcoala Generală din Poieni şi Şcoala Generală din Slobozia. În comuna Ţibăneşti, apa potabilă lipseşte de la Şcoala Primară Poiana Mănăstirii, Şcoala Primară Poiana de Sus, Şcoala Generală Runcu, Şcoala Generală nr. 1 din Gârleşti şi Şcoala Generală din Ale­xeni.

În comuna Vlădeni, situaţia este similară, pa­tru şcoli neavând apă potabilă. Este vorba de Şcoala Primară „Alexandru cel Bun“, Şcoala Primară Broşteni, Şcoala Primară Iacobeni şi Şcoala Generală Borşa. Alte două comune au câte trei şcoli în aceeaşi situaţie.

Şcolile din Zece Prăjini, Boatca şi Dagâţa, comuna Dag­â­ţa şi şcolile din Scânteia, Ciocârleşti şi Lunca Rateş, comuna Scânteia. Restul comunelor de pe listă au câte două ori câte o şcoală fără apă potabilă. „Noi avem fântână, dar are ni­traţi. Am fost cu apa la analize, iar cei de la DSP ne-au spus că nu e bună nici de spălat pe mâini la câţi nitraţi are. Copiii vin de aca­să cu sticluţe cu apă, mai cumpărăm sucuri de la magazinele din zonă, mai sunt fântâni prin sat unde apa e bună, cel puţin aşa a zis doctorul. E greu cu apa în toată zona asta“, a declarat Valentin Spiţă, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din satul Runcu, comuna Ţiba­na.

La Vlădeni, Primăria a găsit o soluţie pen­tru această problemă, însă abia peste un an ele­vii vor avea apă potabilă în şcoală. „În aceste sate nu este trasă reţea de apă potabi­lă, avem doar la nivelul Vlădeniului, dar a­vem un proiect, şi sper să reuşim. Fântânile de la şcolile respective au nitraţi, nu ştiu da­că există fântână în zonă fără nitraţi, dacă găsiţi, să-mi spuneţi! Nu putem trata apa pentru că nitriţii şi nitraţii sunt în pământ. Soluţia este Apavital, sperăm ca într-un an de zile să ne racordăm, şi prioritate vor avea şcolile“, a declarat Cătălin Brânzanu, prima­rul comunei Vlădeni.
 

Comentarii