Primar şi viceprimar săltaţi cu mascaţii. DNA a răscolit mai multe instituţii din Hârlău

vineri, 22 ianuarie 2016, 02:58
3 MIN

Primarul şi viceprimarul oraşului Hârlău au fost aduşi aseară la sediul DNA Iaşi pentru a fi audiaţi într-un dosar de corupţie. Azi-noapte, cei doi se aflau în faţa unor iminente ordonanţe de reţinere.

Un nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cutremură administraţia din judeţul Iaşi. Anchetatorii au pus pe jar, ieri, oraşul Hârlău efectuând descinderi la mai multe instituţii publice, printre care şi în sediul primăriei. Per­cheziţiile au fost supravegheate de către Serviciul Teritorial Iaşi al DNA, iar potri­vit unei informări oficiale a procurorilor, an­cheta demarată vizează săvârşirea unor in­fracţiuni de corupţie şi a unor fapte asimi­late celor de corupţie de către funcţionari din Hârlău. Faptele ar fi fost comise în anul 2015, se mai arăta în comunicatul anchetatorilor anticorupţie.

„În cursul zilei de 21 ianuarie 2016, ca urmare a obţinerii au­to­rizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domici­liare în 19 locaţii situate în judeţele Iaşi şi Botoşani, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi“, au precizat reprezentanţii DNA.

Pe lângă Primăria Hârlău, anchetatorii au mai descins şi la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din oraş, dar şi la Ocolul Silvic din oraş. Percheziţii au avut loc, printre altele, la domiciliul primarului Constantin Cernescu şi la cel al viceprimarului Florin Ţăpuşă. Acesta din urmă a stârnit controverse în oraş după ce, în urmă cu câteva zile, a ales să îşi dea demisia din funcţie fără explicaţii foarte clare. Decizia sa urma să fie validată de Consiliul Local la finele acestei luni. În timpul percheziţiilor, primarul Constantin Cernescu a declarat că împotriva sa ar fi fost depusă o plângere, refuzând să ofere alte date despre investigaţia în care este vizat.

La sediul DNA din Iaşi au ajuns, în cursul după-amiezii de ieri, în jurul orei 17.00, atât primarul, cât şi viceprimarul oraşului Hârlău. Niciunul dintre ei nu a dorit să dea declaraţii în faţa presei. Avocatul lui Constantin Cernescu a intrat în maşina în care primarul se afla înainte ca acesta să fie escortat în sediul DNA. Contactaţi telefo­nic, reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că în această situaţie nu s-au încălcat procedurile întrucât a fost respectat dreptul la apărare. La momentul respectiv, oficial, Cer­nescu nu avea însă nicio calitate juri­dică.

Surse judiciare au explicat „Zia­rului de Iaşi“ că acuzaţiile din acest dosar ar fi de luare de mită, dar şi de dare mită şi abuz în serviciu. Faptele ar avea legătură cu relaţia dintre conducerea Primăriei Hârlău şi cea a Ocolului Silvic din acest oraş. De altfel, şeful acestei instituţii se afla aseară, de asemenea, la audieri.

Aseară, în jurul orei 22.00, o persoană fusese reţinută în acest caz. Constantin Cernescu şi Florin Ţăpuşă se aflau în continuare la audieri, sursele explicând că emiterea unei ordonanţe era aproape iminentă. La nivel oficial, reprezentanţii DNA, la solicitarea „Ziarului de Iaşi“, au refuzat să ofere detalii cu privire la faptele concrete ce sunt cercetate în acest dosar. Acestea ar viza însă modul în care anumite societăţi de exploatare a lemnului din zona Hârlău ar fi fost avantajate de către muni­cipalitate.

Comentarii