Primăria a deschis procese firmelor care au „mâncat” bani din creditul Dexia

vineri, 19 iunie 2015, 01:51
2 MIN
 Primăria a deschis procese firmelor care au „mâncat” bani din creditul Dexia

Municipalitatea a deschis şapte procese împotriva unor firme care au efectuat lucrări în cadrul proiectelor derulate cu bani din creditul Dexia. Acţiunile au fost înregistrate acum câteva zile la Tribunalul Iaşi şi au ca scop recuperarea unor sume de bani care au fost cheltuite în afara legii.

 

Primăria a apelat la acest demers după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a validat un raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) din 2011 prin care inspectorii au evidenţiat nereguli în sumă de 2,4 milioane lei. Astfel, ANAF a dispus ca Primăria să recupereze banii de la RJR International SRL (380.000 lei), Conest (250.000 lei), Themeli Construcţii (490.000 lei), Construcţii Unu (220.000 lei), Citadin şi Compania Construcţii Feroviare (un milion lei) şi Iasicon (62.000 lei).
 
Potrivit inspectorilor fiscali, este vorba de sume decontate ilegal pe diverse categorii de lucrări (proiectare şi execuţie) fără a exista documente justificative. Iniţial, Primăria a obţinut invalidarea raportului ANAF la Curtea de Apel, dar judecătorii Curţii Supreme au întors decizia. „Este o hotărâre a instanţei care trebuie aplicată, de ducere la îndeplinire a măsurilor privind necesitatea recuperării unor sume. Noi nu renunţăm la căile extraordinare de atac împotriva deciziei Curţii Supreme, dar nici până acum nu a venit motivarea judecătorilor. În momentul în care aceasta va veni, vom apela la căile extraordinare”, a susţinut ieri primarul interimar Mihai Chirica.
Inspectorii fiscali au sesizat în 2011 şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru alte nereguli descoperite care nu intrau în competenţa de soluţionare a ANAF, fiind vorba de atribuirea de lucrări fără licitaţie în valoare de circa 30 milioane lei. În trei cazuri, neregulile sesizate s-au prescris încă de la momentul controlului. Pentru un al patrulea contract, Primăria a încasat o amendă de 40.000 lei. În prezent, procurorii DNA fac cercetări privind modul în care municipalitatea a cheltuit fondurile din creditul Dexia, cel mai mare împrumut din istoria Iaşului (200 milioane lei).
 

 

Comentarii