Primăria ar putea investi în repararea monumentelor aflate în proprietate privată

vineri, 05 iunie 2015, 20:16
2 MIN
 Primăria ar putea investi în repararea monumentelor aflate în proprietate privată

Reparaţiile la monumentele istorice aflate în proprietate privată ar putea beneficia de fonduri de la bugetul local.

Un grup de deputaţi, la care a aderat şi liberalul ieşean Mugur Cozmanciuc, a iniţiat un proiect de lege care prevede ca primăriile să poată asigura finanţare pentru reabilitarea clădirilor în parteneriat cu proprietarii, fiind vorba de o cofinanţare de maximum 50%. „La ora actuală, primăria poate să finanţeze din fonduri proprii lucrările de reabilitare termică a locuinţelor proprietate personală şi ulterior să recupereze sumele sub forma unor taxe de reabilitare termică. În mod similar, se propune ca primăriile să poată avansa sumele necesare reparaţiilor faţadelor clădirilor istorice, urmând să îşi recupereze sumele de la proprietar într-o perioadă de până în 10 ani“, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus în cursul lunii mai la Parlament, prima cameră sesizată fiind Senatul.

Propunerea legislativă prevede că taxa se aplică doar proprietarilor de clădiri monument istoric, la clădiri amplasate în ansambluri, situri, în zonele de protecţie a monumentelor şi în zonele construite protejate sau în centrele istorice ale localităţilor. „Taxa de reabilitare clădire istorică se fundamentează în funcţie de sumele avansate de către autorităţile locale pentru asigurarea cotei de contribuţie aferente proprietarilor, în raport cu cotele-părţi indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăţi individuale“, se arată în proiectul de lege.

Potrivit iniţiatorilor actului normativ, durata şi modalitatea în care sumele investite de primării vor fi recuperate se stabilesc prin hotărârea consiliilor locale, fără a depăşi 10 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor. Proiectul de lege prevede şi scutirea de la plata taxei în cazul persoanelor cu venituri mici, persoanelor cu handicap, veterani de război, deţinuţi politici, deportaţi sau alţi beneficiari de legi speciale.

 

Comentarii