Pe principiul „Grăbeşte-te încet cu suspendarea“

Primarul Nichita e arestat de 10 zile, dar instanţa nu a comunicat decizia

joi, 21 mai 2015, 02:01
3 MIN

Prefectura cere explicaţii Curţii de Apel Bucureşti. Prefectul Dan Cârlan s-a declarat mirat de faptul că instanţa nu a comunicat până acum decizia de punere a primarului Gheorghe Nichita sub arest la domiciliu.

„Traversăm o perioadă complicată, în care autorităţile locale se află într-un anume disconfort. Potrivit legii, instanţa trebuie să comunice în 24 de ore decizia în astfel de situaţii, iar prefectul constată suspendarea. Prefectul nu suspendă, ci constată existenţa suspendării de drept din funcţie. Procedura începe cu o comunicare de la instanţă. Or, noi ne-am ales cu o comunicare foarte rapidă într-un caz, iar în celălalt se întârzie foarte mult. Este imposibil să constatăm o stare juridică din presă sau de pe Facebook. Suntem puşi într-o situaţie incomodă şi nedreaptă. Am comunicat Curţii de Apel Bucureşti situaţia ne­plăcută în care ne aflăm“, a declarat prefectul.

Curtea de Apel Bucureşti nu a publicat nici până acum pe site-ul instituţiei înche­ierea de şedinţă din 8 mai, când Nichita a fost pus sub arest la domiciliu. Deputatul PMP Petru Movilă l-a atacat ieri pe prefectul Dan Cârlan, cerându-i demisia. Movilă i-a re­proşat lui Cârlan faptul că nu a luat încă nicio decizie în privinţa suspendării lui Nichita, ca şi faptul că în două comune unde consiliile locale au fost dizolvate nu au fost încă organizate alegeri locale anticipate.

„Ne aştep­tăm ca aceeaşi operativitate de care a dat dovadă în cazul lui Adomniţei să existe şi în momentul în care va veni comunicarea deciziei în privinţa lui Gheorghe Nichita. Surprinzător este şi faptul că, în acest caz, prefectul s-a mobilizat în mai puţin de 24 de ore, în timp ce la Tansa şi la Cozmeşti se aşteaptă o decizie din partea sa, pentru organizarea unor noi alegeri locale, de câteva luni de zile. În cazul în care acesta consideră că nu-şi poate exercita atri­buţiile de prefect şi nu-şi poate călca pe su­flet pentru a semna suspendarea lui Gheor­ghe Nichita, se impune demisia lui Dan Cârlan“, a spus Movilă.

Atacul deputatului Movilă a fost calificat de Cârlan drept „populism de doi lei“. Cârlan a reamintit că data alegerilor anticipate nu poate fi stabilită de Prefectură, ci de Guvern, iar un ordin de suspendare a lui Nichita nu poate fi dat în lipsa comunicării instanţei.

„Domnul deputat pierde timpul de 10 ani în Parlament, pe bani publici, dacă până astăzi nu a aflat că Guvernul, nu prefectul, convoacă alegerile parţiale. Dacă Domnia sa este de părere că nu trebuia suspendat preşedintele CJ, să o spună cu gura mare. De asemenea, dacă consideră că prefectul ar trebui să suspende primarul înainte de a primi comunicarea oficială de la instanţă, viciind legalitatea procedurii, iarăşi să ne spună. Dacă tot ştie aşa precis ce nu va face prefectul poimâine, îl rog să-mi spună şi dacă vineri va ploua, ca să ştiu cum mă îmbrac de dimineaţă“, a replicat Cârlan.

CITIŢI ŞI:

Şeful CJ, ca şi suspendat. Urmează primarul? Amândoi sunt în concediu, arestaţi

Decizia instanţei de la Bucureşti în cazul arestului la domiciliu pentru primar nu a ajuns la Casa Pătrată.

 

Vor fi suspendaţi Adomniţei şi Nichita? Decizie grea a prefectului Dan Cârlan

Ce va face în cazul şefului CJ prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, despre care s-a spus că procedează îngăduitor cu primarul, fiindu-i prieten? Declaraţia acestuia este la fel de ambiguă ca şi cea dată după arestarea la domiciliu a primarului…

 

 

Comentarii