Primul martor al misteriosului accident de sâmbătă iese la iveală: susţine că avionul a explodat în aer

joi, 13 martie 2014, 11:27
3 MIN
 Primul martor al misteriosului accident de sâmbătă iese la iveală: susţine că avionul a explodat în aer

 

Un muncitor la o instalatie de forare din Marea Chinei de Sud a anuntat autoritatile ca ar fi vazut avionul 370 al Malaysia Airlines in timp ce s-a prabusit la sud de coasta Vietnamului.

Mike McKay, lucrator pe platforma de forare Songa Mercur, situata in Marea Chinei de Sud, a trimis un email sefilor sai in care povestea ca a vazut ceea ce parea a fi un avion luand foc la o altitudine mare, la 50-60 de km de locul in care se afla, relateaza The Guardian.

Emailul trimis de McKay a ajuns in posesia presei din Statele Unite iar muncitorul si compania pentru care lucreaza au confirmat ca este real. Compania japoneza Idemitsu Oil & Gas Co, la care este angajat Mike McKay, a povestit pentru ABC News ca a trimis mesajul autoritatilor din Malaezia in urma cu cateva zile, insa nu a primit nicio confirmare din partea lor.

Singura reactie a venit de la oficialii din Vietnam care au declarat ca au primit mesajul si ca au cercetat zona semnalata, dar nu au gasit nimic. Coordonatele furnizate de Mike McKay indica aceeasi regiune, insa la o distanta de cateva sute de kilometri de zona semnalata de un satelit chinez care ar fi surprins "obiecte plutitoare", posibile resturi ale avionului. CITEŞTE MAI MULTE PE YAHOO NEWS

Avionul ar mai fi zburat câteva ore de la momentul ultimei sale locaţii confirmate

Anchetatorii americani suspectează că avionul Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, dat dispărut sâmbătă în Marea Chinei de Sud, a rămas în aer pentru aproximativ patru ore de la momentul ultimei sale locaţii confirmate, relatează Reuters, preluând o informaţie apărută în Wall Street Journal, care citează două persoane apropiate anchetei.

 

Informaţia survine într-un moment în care autorităţile nu ştiu încă unde să caute avionul care a dispărut sâmbătă la scurt timp după decolarea sa de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. Aceste ultime dezvăluiri i-au determinat pe anchetatorii americani să analizeze posibilitatea ca avionul să fi fost deturnat către o altă locaţie.

Potrivit Wall Street Journal, apare astfel posibilitatea ca avionul cu 239 de oameni la bord să mai fi zburat încă circa 3.500 de kilometri, ajungând, poate, la frontiera cu Pakistan sau la destinaţii din Oceanul Indian sau Marea Arabiei.

Ultima apariţie clară a a aeronavei pe radarele aviaţiei civile a survenit sâmbătă cu puţin timp înainte de ora 01:30, la mai puţin de o oră de la decolarea din Kuala Lumpur.

Anchetatorii şi oficialii din domeniul securităţii naţionale cred că avionul a zburat în total cinci ore, pe baza datelor descărcate automat şi trimise către sol de motoarele aparatului Boeing-777, parte a unui program standard de monitorizare.

O persoană a declarat ziarului că aeronava Malaysia Airlines a putut transmite date live de la motoarele avionului către Rolls-Royce pentru a fi analizate. Sistemul trimite datele de la cele două motoare Trent 800 ale Boeingului-777, oferind detalii cum ar fi altitudinea şi viteza de zbor.

În acest context, oficialii americani specializaţi în contraterorism analizează posibilitatea ca un pilot sau o altă persoană de la bordul avionului să fi deturnat aeronava către o locaţie secretă, după ce în mod intenţionat ar fi oprit transponderul avionului pentru a evita detectarea de către radare, a adăugat publicaţia citată. (Agerpres)

Comentarii