Profesorii în prag de pensie, premiați de sindicatul USLIP

marți, 13 iunie 2017, 01:50
3 MIN

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) a premiat astăzi profesorii care au ieşit la pensie sau urmează să iasă la pensie în perioada imediat următoare. Festivitatea de premiere a avut loc la Teatrul Luceafărul din Iaşi, la eveniment fiind prezenţi aproximativ 50 de profesori, învăţători sau bi­bliotecari din judeţ. Cei care au oferit diplomele au fost prefectul Iaşului, Marian Şerbescu şi inspectorul şcolar Laurenţiu Năvodaru, care i-au felicitat pe profesori pentru întreaga lor activitate. Cel care a prezentat evenimentul a fost Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

„Considerăm că după 30 de ani de muncă, unii dintre dumneavoastră chiar 40 de ani, este normal să aveţi toată recunoştinţa din partea instituţiilor statului român. Pentru noi este un moment emoţionant, ca şi toate celelalte pe care le-am trăit în anii din urmă. Vă dorim, chiar dacă pentru noi acum este un moment mai dificil şi există în aceste momente o discuţie cu privire la o grevă generală, să uitaţi lucrurile mai puţin plăcute pe care le-aţi trăit în aceşti ani, să vă amintiţi acele lucruri frumoase şi, poate cel mai important, să nu uitaţi că aţi contribuit la dezvoltarea socială a României prin copiii care v-au trecut prin mână“, a subliniat Laviniu Lăcustă. 

Inspectorul Laurenţiu Năvodaru şi prefectul Marian Şerbescu au ţinut, de asemenea, să mulţumească profesorilor şi învăţătorilor pentru întraga lor activitate, subliniind importanţa mun­cii pe care au prestat-o.

O parte dintre cadrele didactice care au luat cuvântul au ţinut să menţioneze că este nedrept ceea ce se întâmplă acum în sistemul de învăţământ românesc, iar unul dintre profesori a declarat că este fericit că nu este în situaţia profesorilor tineri de acum. „Am o mare rugă­minte, şi anume ca profesorii tineri, colegii profesori buni şi foarte buni, să nu mai fie plimbaţi de la o şcoală la alta. Copiii noştri, cel puţin de la liceul de la care provin, de la un liceu industrial, sunt şi aşa rămaşi fără părinţi. Sunt plecaţi în străinătate, divorţaţi. Nu au parte nici de un diriginte care să-i preia de la clasa a IX-a şi să-i ducă până în clasa a XII-a. Rămân fără părinţi şi în şcoală. Se adaptează cu un profesor la un obiect, următorul an trebuie să o ia de la capăt. Îmi este milă de colegii tineri care sunt plimbaţi anual de la o şcoală la alta. Dacă s-ar rezolva această problemă, aş fi mai fericită la pensie. Muţumesc lui Dumnezeu că nu am prins vremurile astea“, a punctat cadrul didactic.

Elena Crăcană, bibliotecar la Liceul Te­oretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi, a de­clarat că „Iubesc foarte mult această şcoală. De cele mai multe ori, Liceul Cantemir a fost prima mea casă. Am fost elevă la Cantemir 11 ani, şi cu 40 de activitate sunt 51 de ani. Au fost atât de multe lucruri frumoase în viaţa mea, în activitatea mea de bibliotecar, pe care nu am considerat-o mai puţin importantă decât cea a profesorului pentru că mi-am iubit meseria, am făcut cu drag ceea ce am făcut şi am prins la Cantemir profesori de excepţie“, declară bibliotecarul. Elena Crăcană subliniază însă că singurul regret pe care îl are este acela că şi-a neglijat copilul de dragul copiilor de la şcoală şi i-a îndeamnat pe cei prezenţi să nu-i repete greşeala. Pe lângă diplomă înmânată din parte USLIP Iaşi, a Prefecturii Iaşi şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, profesorii au primit şi un sejur la unul dintre hotelurile sindicatului. 

Comentarii