Profesorul Mourinho şi ucenicul Reghecampf. Steaua – Chelsea, 0 – 4

miercuri, 02 octombrie 2013, 01:50
5 MIN
 Profesorul Mourinho şi ucenicul Reghecampf. Steaua – Chelsea, 0 – 4
Steaua – Chelsea Londra 0-4 (0-2), în grupa E a Ligii Campionilor la fotbal. Echipa din Londra a jucat la potenţial maxim şi a făcut din stelişti simpli spectatori.

Steaua: Tătăruşanu – Georgievski (’71 – Varela), Szukala, Gardoş, Latovlevici – Bourceanu, Filip – Popa (46 – Tatu), Stanciu, Tănase – Piovaccari (’46 – Kapetanos). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

Chelsea: Cech – Ivanovic, David Luiz, Terry, A.Cole – Ramires, Lampard – Oscar (’78 – Azpilicueta), Mata (’80 – Willian), Schürrle -Torres (’11 – Eto’o). Antrenor: José Mourinho.

Arbitru: Carlos Velasco Carballo (Spania).

Cartonaşe galbene: Lampard, Cole

0-1, min. 20: fază de atac elaborată a oaspeţilor: Schürrle centrează pentru Eto’o, şutul camerunezului este respins de apărătorii stelişti, dar vine din spate Ramires şi înscrie din apropiere, la colţul lung;

0-2, min. 44: Eto’o scapă singur spre poartă, îl driblează pe Latovlevici, şutează moale, Tătăruşanu respinge în Georgievski şi mingea ricoşează în poartă.

0-3, min. 51: fază pornită tot de la Schürrle, centrarea neamţului a ajuns în afara careului la Oscar, acesta pasează în careu spre stânga până la Ramires, care îl execută pe Tătăruşanu cu un şut puternic la colţul lung.

0-4, min. 90: o altă fază şnuruită a oaspeţilor: centrare în careu Eto’o, pas în afara careului Willian spre Lampard, care şutează pe jos, "cu bara" în colţul nesupravegheat al lui Tătăruşanu.

N-a fost nevoie de multe minute pentru a se arăta spectatorilor de pe Arena Naţională ceea ce înseamnă Chelsea şi ce înseamnă Steaua în fotbalul european. Fireşte, chiar şi o superechipă poate avea sincope (în cazul Chelsea, "Steaua" din primăvară şi "Basel" din tura trecută), dar Steaua a avut ghinionul să înfrunte o Chelsea furioasă. Impecabil aşezată în teren de către Mourinho, cu un cuplu de fundaşi de netrecut, David Luiz – John Terry, care l-a readus, parcă, pe Piovaccari în postura de rezervă de meserie la Sampdoria, echipa din Londra a impresionat şi prin ingeniozitatea ofensivă. "Englezii" au simţit că pe partea lui Georgievski este pâinea cea de toate zilele şi asta explică de ce germanul Schürrle a fost pericolul numărul 1. În plus, combinaţiile inventate la antrenament au supus la caznele iadului apărarea lui Reghecampf, care s-a descurcat de multe ori excelent, cu un plus pentru Gardoş. Faptul că al doilea gol a semănat a arie de comédie bufă, nu poate constitui o scuză: modul în care Eto’o a fost lansat spre poartă nu este un titlu de glorie pentru mijlocaşii stelişti. Astfel, privind ansamblul, scorul de 0-2 de la pauză a fost blând pentru Steaua.

Suntem obişnuiţi cu schimbările la pauză făcute de Reghecampf, în campionat, când Steaua are avantaj consistent de la pauză. Numai că, într-un asemenea context, arată mai degrabă degringolada echipei. După câteva încercări de "zvâc" steliste, tot Schürrle a semnat sentinţa prin centrarea sa. Iar Chelsea n-a vrut să ierte nimic, nici în ofensivă, nici în defensivă. "Bara" lui Mata, şutul din unghi al amintitului german de puţin pe lângă poartă, torpila lui Eto’o salvată de Tătăruşanu, sunt exemple elocvente de apetit ofensiv al oamenilor lui Mourinho. De partea cealaltă, momentul de sclipire al Stelei (şutul din "scăriţă" al lui Tănase) a fost rezolvat de Petr Cech, cu riscul unui impact violent cu bara laterală. Seria de două şuturi parate de Cech ale lui Stanciu, a doua torpilă a lui Tănase, ratarea lui Filip din min. 83, arată că Steaua şi-a dorit mult măcar un gol de onoare. Dar era suficientă o minimă acceleraţie din partea oaspeţilor, pentru ca echipa română să revină în poziţia de spectatoare (golul de 4-0 al lui Lampard). Iar Reghecampf, care şi-a uitat carneţelul de notiţe acasă, regretă probabil ocazia ratată de a demonstra că este mai bun chiar şi de către Mourinho!

Dubla cu Basel este decisivă

Din candidată la primul loc în grupă, cel puţin după părerea antrenorului, Steaua a ajuns să spere la ocuparea locului III, pentru a continua drumul european în Liga Europa. Rezultatului celuilalt meci din grupa E, o avantajează: FC Basel a fost învinsă pe propriul teren cu 0-1 de Schalke 04, prin golul marcat în min. 64, de Julian Draxler. Astfel încât, Steaua are şansa de a prinde acest tren cu o victorie dublă în faţa echipei elveţiene, al cărei succes împotriva formaţiei Chelsea poate fi pus sub semnul unei întâmplări. Primul meci cu Basel va avea loc pe 22 octombrie, la Bucureşti. Celelalte rezultate înregistrate aseară:

Grupa F: Borussia Dortmund – Olympique Marseille 3-0. Lewandowski (’19, ’80 – penalty), Reus (’52); Arsenal Londra – SSC Napoli 2-0. Özil (‘8), Giroud (’20).

grupa G; Zenit St. Petersburg – Austria Viena 0-0; FC Porto – Atletico Madrid 1-2. Jackson (’16) / Godin (’58), Turan (’89).

Grupa H: Ajax Amsterdam – AC Milan 1-1. Denswill (’90) / Balotelli (’89 – penalty); Celtic Glasgow – FC Barcelona 0-1. Fabregas (’67). Brown (C) a fost eliminat în min. 59.

Clasamentul grupei E

1.Schalke      2          2          0          0          4-0     6
2. Chelsea     2          1          0          1          5-2     3
3. Basel          2          1          0          1          2-2     3
4. Steaua       2          0          0          2           0-7    0

 

Comentarii