Proiect de lege pentru distrugerea ambroziei de pe câmpuri

miercuri, 03 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Proiect de lege pentru distrugerea ambroziei de pe câmpuri

Doi deputaţi ieşeni s-au alăturat grupului de parlamentari care vrea combaterea ambroziei. Despre limitarea efectelor acestei buruieni, a cărei polen poate provoca alergii severe, se vorbeşte încă din toamna anului trecut, dar, recent, a fost înaintat şi un proiect de lege în Parlament. 

Printre semnatarii proiectului se numără şi deputaţii liberali Costel Alexe şi Marius Bodea. Proiectul prevede o obligativitate pentru proprietarii de terenuri de a efectua, cel puţin o dată pe an, „lucrări de întreţinere prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice“ pentru distrugerea buruienii. În caz contrar, sancţiunile vor fi de la 1.500 lei la 10.000 lei în cazul persoanelor fizice şi de la 10.000 lei la 50.000 lei în ceea ce priveşte persoanele juridice. Experţii Comisiei Europene au declarat ambrozia „specie periculoasă pentru sănătate“. „

În perioada înfloririi plantei (iulie – septembrie) conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% dintre cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptoma­tologia este mai severă decât în cazul altor alergii şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor aeriene superioare, trezire nocturnă datorată obstrucţiei şi posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% dintre cazuri)“, se arată în proiectul de lege. Iniţiatorii spun că această simptomatologie determină scăderea capacităţii de muncă şi absenteism, în contextul în care persoanele bolnave au nevoie de concediu medical. Ei au subliniat că tratamentul, care durează între 3 şi 5 ani, costă în medie 4.400 lei/an şi nu este decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate.

„Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obţinută prin scăderea cantităţii de polen“, spun iniţiatorii proiectului. În expunerea de motive aferentă propunerii de combatere a ambroziei, sunt invocate măsurile adoptate de alte ţări din lume pentru limitarea efectelor acestui fe­nomen. De exemplu, chinezii combat planta biologic cu specii de molii, iar elveţienii folosesc cu precădere cosirea şi aplicarea erbicidelor. În Ungaria, o co­misie interministerială a stabilit obligaţii precum cele prezente în proiectul de lege al parlamentarilor români, în timp ce măsurile de combatere sunt acelaşi ca în Germania, Italia, Austria şi Slovenia (metode preventive, campanii de con­ştientizare a populaţiei, metode conven­ţionale de combatere precum cele mecanice, chimice şi biologice). „Com­baterea chimică s-a dovedit mai eficientă comparativ cu cele mecanice“, se mai precizează în proiect. Proiectul de lege a fost semnat de 32 de deputaţi şi senatori, printre care se numără şi cei doi parlamentari ieşeni. Iniţiativa a fost înaintată la Senat la mijlocul lunii aprilie şi urmează să fie dezbătută în plen. 

Comentarii