Un nou pas înapoi în cursa pentru Capitală Culturală Europeană

Proiectul pentru transformarea Iaşului în capitală culturală se deşiră zi de zi

marți, 09 iunie 2015, 02:00
3 MIN
 Proiectul pentru transformarea Iaşului în capitală culturală se deşiră zi de zi

Managerul de proiect pentru obţinerea titlului de capitală europeană a culturii, Dan Doboş, a demisionat ieri din funcţie. El îndeplinea interimar şi funcţia de director executiv al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021.

Contactat telefonic, Doboş a refuzat să comenteze informaţia, motivând că este în concediu. „Nu pot nici să confirm, nici să infirm“, a menţionat Doboş. În schimb, surse din fundaţie au confirmat că acesta şi-a înaintat demisia în cursul zilei de ieri.

Potrivit vicepreşedintelui Florin Cîntic, board-ul fundaţiei ar trebui să se întrunească în această săptămână pentru a lua o serie de decizii privind următorii paşi care trebuie parcurşi. Cîntic a precizat că nu doreşte să preia funcţia de director executiv, dar a menţionat că e pregătit să-şi asume rolul de a prezenta, în următoarea şedinţă a Consiliului Local, strategia culturală şi conceptul în baza cărora el, alături de echipa pe care o va propune, să pregătească dosarul pentru înscrierea în competiţie. „Sunt pregătit să-mi asum rolul de a scrie dosarul de candidatură, dar condiţia este să-mi fac eu echipa. Cei la care mă gândesc să-i cooptez în echipă sunt din afara Iaşului, nu au legături politice. Eu am făcut această propunere, dar decizia este a board-ului fundaţiei“, a declarat ieri Florin Cîntic.

Iniţial, conform calendarului anunţat în luna aprilie 2015, dosarul de candidatură urma să fie scris de către o firmă specializată. În acest sens, ar fi trebuit încheiat un contract în cursul lunii mai, iar, în perioada iunie – august, să fie întocmit dosarul. În schimb, activitatea FICCE a fost afectată de desele contre politice şi de faptul că Gheorghe Nichita, aflat în arest la domiciliu, a fost suspendat din funcţia de primar. Nichita era preşedintele FICCE şi singurul care putea să convoace conducerea fundaţiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, Doboş, un susţinător declarat al lui Nichita, l-a atacat dur pe actualul primar interimar Mihai Chirica după ce, la propunerea acestuia, a fost votată în CL o Comisie consultativă pentru FICCE care ar fi dus la un blocaj în fundaţie. Unul dintre principalele reproşuri ale lui Doboş a constat în faptul că inclusiv el a fost numit în această comisie, cu toate că el făcea parte din executivul fundaţiei.

CITIŢI ŞI:

Competiţia „Iaşi – capitală culturală europeană“, coborâtă la nivel de mahala

În larma unor atacuri nedemne nici de o comună mai răsărită lansate ieri, proiectul prin care Iaşul vrea să devină capitală europeană a culturii în 2021 se îndreaptă cu paşi repezi spre un eşec previzibil. În timp ce în alte oraşe-candidat toţi factorii decizionali colaborează fără probleme, la Iaşi există o ceartă permanentă şi o confuzie generală. În prezent, preşedintele fundaţiei culturale care se ocupă de acest proiect este în arest la domiciliu (Gheorghe Nichita), consiliul director este incomplet, iar de ieri organizaţia nu mai are nici manager şi director executiv. Aceste ultime două funcţii erau cumulate de Dan Doboş, şef al Bibliotecii „Gh. Asachi“. Ce şanse mai are Iaşul, în aceste condiţii?

 

Comentarii