Proiectul Spitalului Regional este blocat. Discuții de ani de zile pe un teren aflat în litigiu

miercuri, 11 mai 2016, 01:58
4 MIN
 Proiectul Spitalului Regional este blocat. Discuții de ani de zile pe un teren aflat în litigiu

„Există un litigiu în ceea ce priveşte Iaşul, nu înţeleg de ce a fost alocat un spaţiu care se află în litigiu între două comune care blochează construirea acestui spital regional”, a declarat ieri comisarul european Corina Creţu. Primăria de la Miroslava a deschis acţiune în instanţă pentru trasarea graniţelor administrative cu Valea Lupului. Ministrul Fondurilor Europene ridică o altă problemă. „Cel mai grav caz este la Iaşi, unde s-a oferit de către autorităţile locale un teren iniţial inundabil şi acum suntem în proces de analiză între cele două alte variante care ne-au fost puse la dispoziţie”, a declarat Cristian Ghinea 

Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) la Iaşi continuă să stârnească controverse în privinţa amplasamentului. În timp ce un demnitar european spune că terenul propus este în litigiu, un ministru al guvernului român susţine că suprafaţa este inundabilă. În schimb, autorităţile locale spun că, la sfârşitul acestei săptămâni, specialişti ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) vor veni la Iaşi pentru „a aprofunda documentaţiile şi pentru a inspecta propunerile de amplasamente aflate în discuţie”. Primăria a analizat cinci terenuri: zona ERA Shopping Park, lângă Antibiotice, Moara de Vânt, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon” şi pe Trei Fântâni. Primul amplasament menţionat a fost şi cel recomandat de municipalitate.  

Corina Creţu: „Litigiul blochează proiectul” 

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, a explicat ieri, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului, motivul din cauza căruia ar stagna proiectul. „Există un litigiu în ceea ce priveşte Iaşul, nu înţeleg de ce a fost alocat un spaţiu care se află în litigiu între două comune care blochează construirea acestui spital regional”, a declarat Creţu. Ea a făcut referire, cel mai probabil, la terenul de 12 ha de lângă ERA Shopping Park, suprafaţă recomandată de Primărie pentru construirea unităţii spitaliceşti.

Terenul în cauză este revendicat de autoritatea locală din Miroslava, în condiţiile în care în prezent se află în proprietatea Primăriei din Valea Lupului. În context, Primăria din Valea Lupului şi-a dat acordul de principiu pentru construirea spitalului lângă ERA. Contactat telefonic, primarul din Miroslava, Dan Niţă, a susţinut că a fost înaintată o acţiune în instanţă în care sunt solicitate 900 ha care ar fi aparţinut în trecut localităţii pe care o conduce. „Este vorba despre restabilirea graniţelor administrative, aşa cum au fost ele. Această suprafaţă de 900 ha conţine şi cele 12 ha”, a spus Niţă. El a precizat că procesul a fost deschis la Judecătoria Iaşi. 

Ministrul Fondurilor Europene: „La Iaşi avem cea mai gravă problemă” 

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a declarat, la rândul lui, că dintre cele trei oraşe unde se vor construi spitale regionale (Iaşi, Cluj şi Craiova), cea mai gravă problemă este în capitala Moldovei. „Au existat probleme diferite în fiecare dintre cazuri, cel mai grav este la Iaşi, unde s-a oferit de către autorităţile locale un teren iniţial inundabil şi acum suntem în proces de analiză între cele două alte variante care ne-au fost puse la dispoziţie. Mare parte din problema asta a fost neînţelegerea cu autorităţile locale astfel încât să găsim soluţii”, a spus Ghinea, citat de Mediafax.

De cealaltă parte, primarul interimar al Iaşului, Mihai Chirica, a amintit că, săptămâna trecută, a participat la o întâlnire la sediul MDRAP, care a avut ca obiect amplasamentul SRU la Iaşi. La reuniune au mai asistat secretari de stat şi directori din cadrul MS şi CNI. Potrivit lui Chirica, reprezentanţii autorităţilor centrale au reiterat angajamentul ca, până la sfârşitul lunii septembrie, să fie finalizate studiile tehnice şi documentaţiile pentru depunerea proiectelor de construire a spitalelor regionale de urgenţă pe fonduri europene şi de la Banca Mondială.

„Primăria Municipiului Iaşi sprijină orice demers al MDRAP şi MS privind viitorul Spital Regional de Urgenţă de la Iaşi, aşa cum am făcut şi în ultimii trei ani. Trebuie să se înţeleagă că nu noi, municipalitatea, putem implementa acest proiect, ci doar MDRAP şi MS. Ca atare, aşteptăm decizia Guvernului României!”, a spus primarul interimar.

În decembrie 2014, Primăria Iaşi a trimis către MS un studiu de soluţii unde erau analizate cinci amplasamente: lângă Antibiotice, zona ERA Shopping Park, Moara de Vânt, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon” şi pe Trei Fântâni (fostul poligon auto). Studiul a fost realizat de Arhitectis Trust SRL, iar concluzia specialiştilor a fost că SRU ar trebui construit în zona ERA. Două avantaje principale ale acestui amplasament vizează accesibilitatea (două zone cu acces rapid) şi faptul că terenul este liber, conform studiului. Discuţiile privind SRU vor continua la sfârşitul săptămânii când, la Iaşi, sunt aşteptaţi reprezentanţi ai MDRAP, ai MS şi ai CNI.

 

Comentarii