De Business

Punem punctul pe știi

Protecţia Consumatorului a câştigat procesul hârtiei igienice

Supermarketul Kaufland, care a fost prins că vindea hârtie igienică neconformă şi a fost amendat, a pierdut procesul intentat instituţiei de control.

sâmbătă, 30 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Protecţia Consumatorului a câştigat procesul hârtiei igienice

 După ce săptămâna trecută, supermarketurile Kaufland din Iaşi au fost vizate de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV), de pe rafturi fiind retrasă o cantitate de 110 kilograme de pastă de mici, acum reprezentanţii magazinului au dat de altă problemă.

 

 
Ei vor trebui să scoată 2000 de lei din buzunar pentru a achita o amendă. Aceasta a fost aplicată de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) în toamna anului trecut, când comisarii au descoperit într-unul din cele patru supermarketuri din Iaşi că hârtia igienică nu era conformă. Mai apoi, cei de la Kaufland au dat în judecată CJPC-ul, însă au pierdut procesul pe 19 martie, când judecătoria Iaşi a decis că supermarketul trebuie să plătească contravenţia. Instanţa a dat câştig de cauză instituţiei publice ieşene menţionând că plângerea celor de la Kaufland a fost neîntemeiată, dar că operatorul economic are dreptul de a formula recurs împotriva sentinţei judecătoriei. “Acel control a fost efectuat în data de 05.09.2012, în baza tematicii dispuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Obiectul controlului l-a reprezentat mai multe sortimente de hârtie igienică găsite la comercializare la Kaufland Păcurari”, a declarat Marian Grigoraş, comisar şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Est. Acesta a continuat, arătând şi care au fost efectiv neregulile găsite. Verificând categoria de produse a căror comercializare făcea obiectul tematicii, agenţii constatatori au reţinut în abateri de la legislaţia în vigoare, fiind contatată încălcarea dispoziţiilor specifice de pe eticheta produselor lipsind informaţii esenţiale în vederea luării deciziei de tranzacţionare de către consumatori: lungime role, gramaj, compoziţie. În speţă a fost aplicată sancţiune cu amendă contravenţională în cuantum de 2000 de lei, fiind dispuse şi măsuri de remediere”, a mai spus Marian Grigoraş. Reporterii de la “Ziarul de Iaşi” au încercat să-i contacteze pe reprezentanţii Kaufland pentru un punct de vedere despre decizia instanţei dată pe 19 martie, dar până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns oficial. De precizat mai este faptul că în săptămâna ce tocmai se încheie, comisarii CJPC au verificat mai multe second hand-uri din Iaşi. Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor ne-a transmis că în perioada 11-15 martie au fost verificaţi 16 operatori economici şi că la patru dintre aceştia s-au descoperit abateri de la prevederile legale. Valoarea totală a produselor controlate a fost însă de 154.800 de lei, iar totalul amenzilor s-a ridicat la 7000 de lei. SC Lak Trade SRL a primit o amendă de 3000 de lei, iar I.I Bogles Maria Iaşi o amendă de 2000 de lei, ambele puncte de lucru fiind depistate cu cântare care nu erau verificate metrologic. Din buzunar vor mai trebui să scoată bani şi SC Carbon SRL, dar şi SC Vis Boem SRL Timişoara, firmă ce are punct de lucru în Iaşi. Cele două second hand-uri au fost amendate fiecare cu câte 1000 de lei pentru că nu existau afişate preţurile aferente produselor uzate comercializate într-o formă vizibilă.
 

 

 

Comentarii