Protestul halatelor albe continuă şi astăzi. Sunt asigurate urgențele

marți, 01 noiembrie 2016, 03:00
3 MIN

Membrii „Sanitas“ vor ca sporurile salariale să se calculeze la nivelul câştigurilor din anul 2016, şi nu la cele din 2009.

Angajaţii din sistemul sanitar au declanşat greva generală în toate spitalele publice din ţară. La Iaşi, membrii Sindicatului „Sanitas“, asistenţi medicali şi infirmiere, şi-au pus în piept de la prima oră a programului banderole care avertizau că au intrat în grevă.

Asistenţii medicali care au protestat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au precizat că şi-au întrerupt activitatea pentru că guvernanţii nu le-au onorat promisiunile făcute încă din 2009.

„Extinderea contractului colectiv de muncă a fost promisă din 2009, şi nu a fost nici până acum respectată. Noi avem doar acte adiţionale la contractul de muncă. În plus, sporurile salariale au fost băgate la un loc cu salariul şi calculate toate la un loc. Am protestat şi în 2010 pentru aceeaşi nerespectare a promisiunii, însă în zadar. Protestăm şi acum pentru că sunt drepturile noastre“, a arătat Cristi, asistent medical în secţia chirurgicală III a spitalului.

O colegă a acestuia a nuanţat că nemulţumirea generală este provocată şi de calcularea sporurilor la nivelul salariului din 2009.

„Noi luăm două salarii, unul de bază aprobat în 2009 şi unul aprobat în 2015, dar  toate sporurile se raportează la venitul din 2009, nu la cel din prezent, şi de aceea suntem defavorizaþi. De asemenea, avem revendicări legate şi de secţiile în care condiţiile de muncă sunt dificile. În ATI şi în UPU lucrăm în con­diţii grele, avem legislaţie care ne recunoaşte nişte drepturi, însă nu sunt încadrări specifice vizavi de pensionare din aceste secţii“, a nuanţat Mariana, asistent medical în secţia ATI a spitalului

Mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“, la Centrul Regional de Transfuzii, angajaţii au protestat pentru recunoaşterea condiţiilor periculoase în care îşi desfăşoară munca.

„Noi aici nu avem sporuri corecte de periculozitate, cu toate că lucrăm cu sânge netestat. Avem un spor de 7-8% care însemană 176 de lei. Este o discriminare faţă de colegii din spitale care lucrează în punctele de transfuzie. Ei au un spor de la 50% în sus, în condiţiile în care sângele ajunge la ei deja testat“, a arătat liderul de sindicat al angajaţilor din Centrul Regional de Transfuzii.

Asistentul medical a precizat că întregul colectiv pro­testează pentru acordarea sporurilor salariale la nivelul salarizării din 2016, nu la nivelul celei din 2009, aşa cum sunt remuneraţi în prezent.

„Prin OUG 20 din 2016 s-au eliminat unele inechităţi salariale, mai puţin sporurile. Astăzi, 31 octombrie, în centru s-a asigurat o treime din activitate, adică s-a recoltat sânge de la 35 de donatori, cel mai probabil şi mâine, 1 noiembrie, vom proceda la fel“, a adăugat asistentul medical.

Angajaţii din spitale au asigurat şi ei la rândul lor o treime din activitate, asigurând toate urgenţele medicale care au apărut în secţii. Protestul halatelor albe va continua, cel mai probabil, şi astăzi, 1 noiembrie.

Comentarii