De Business

Punem punctul pe știi

Puicuţele lui Becali de la Iaşi au fost jumulite şi trag să moară

joi, 20 august 2015, 01:50
4 MIN

La începutul lui septembrie lichidatorul firmei Avicola SA, firmă deţinută de Gigi Becali, pune în discuţie falimentul societăţii. Până acum au fost achitate doar 2% din totalul datoriilor înregistrate de companie. „Vreau să fac treabă bună acolo, să investesc, nu pot să mă joc cu hrana oamenilor“, spunea Becali când a preluat Avicola in 2003.

La trei ani şi jumătate de la începerea reorganizării societăţii, firma lui Gigi Becali de la Iaşi ar putea face cunoştinţă cu falimentul. Tribunalul Iaşi a emis o citaţie prin care cheamă pe 2 septembrie părţile din dosarul Avicola SA Iaşi la şedinţă pentru intrare în faliment.

 
Balul a fost deschis în aprilie
 
În luna aprilie a acestui an, administratorului judiciar, Management Reorganizare Lichidare, prin Corneliu Mititelu, a deschis „balul”. Acesta a solicitat intrarea în faliment a societăţii, în urma unei adrese a creditorului Banca Comercială Carpatica. De asemenea, solicitarea se baza pe insuccesul valorificării activelor şi plăţii datoriilor către creditori. „Pentru îndeplinirea Planului de reorganizare şi redresarea activităţii, au fost închiriate activele societăţii debitoare. Alături de activitatea de închiriere a activelor, pentru redresarea activităţii şi îndeplinirea planului de reorganizare, s-a luat în considerare şi lichidarea activelor SC Avicola Iaşi SA. Întrucât nu a existat interes pentru activele aflate în proprietatea SC Avicola Iaşi SA, precum şi creanţele născute în cursul procedurii de insolvenţă ce au fost parţial acoperite, ratele prevăzute în cadrul Programului de plăţi nu au putut fi achitate decât într-un procent redus”, nota administratorul judiciar în raportul cu propunerea de deschidere a procedurii de faliment din aprilie 2015. Conform aceluiaşi document, la acea dată, după trei ani şi două luni de reorganizare a firmei, Mititelu a reuşit să plătească în totalitate creanţele salariale în valoare de 1,2 milioane lei şi 320.000 lei din creanţele garantate, ceea ce reprezintă doar 2,14% din totalul datoriilor (circa 70 milioane lei) ce trebuiau plătite. Cererea de intrare în faliment a fost supusă ulterior votului creditorilor, însă doar 37% din creditori au fost de acord cu raportul de propunere întocmit de administratorul judiciar.
 
Vinovaţii de la Avicola SA
 
Pe data de 22 mai 2015, Management  Reorganizare Lichidare, prin practicianul Corneliu Mititelu, a solicitat judecătorului sindic să fie traşi la răspundere principalii vinovaţi de insolvenţa Avicola SA. Atunci, administratorul judiciar a depus la dosarul cauzei o completare a unui raport, în care nominaliza persoanele vinovate de ajungerea societăţii debitoare în starea de insolvenţă: directorul general Corneliu Roşu, directorul economic şi membru al Consilului de Administraţie Ofelia Mocanu şi, în limita mandatului conferit în calitate de membri în CA, George Becali şi nepoţii săi Hristu Becali şi Vasile Geambazi. Totuşi, potrivit raportului, cei menţionaţi nu pot fi încă traşi la răspundere până nu se va finaliza expertiza contabilă necesară stabilirii cu exactitate a prejudiciilor produse. Avicola SA Iaşi figurează cu datorii totale către creditori în cuantum de aproape 70 milioane lei. Doar milionarul Gigi Becali, acţionarul majoritar al societăţii, are de recuperat suma de 25,4 milioane lei, bani cu care acesta ar fi împrumutat firma, creditul fiind garantat cu patrimoniul societăţii. 
 
Mită electorală: 100.000 de ouă
 

Patronul clubului Steaua a preluat Avicola SA în urmă cu 12 ani. Atunci el a achitat contractul de privatizare încheiat între Koala Senior SRL cu Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului. Koala Senior era deţinută de Florinel Cămară, un apropiat al controversatului om de afaceri Corneliu Iacubov şi fin al fostului primar al Bacăului Dumitru Sechelariu. „Vreau să fac treabă bună acolo, să investesc, nu pot să mă joc cu hrana oamenilor“, declara Gigi Becali jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi” la momentul cumpărării societăţii. În acelaşi an, patronul clubului de fotbal Steaua, avea planuri mari în politică, iar Avicola Iaşi era parte a strategiei sale electorale. „Vrem ca toţi salariaţii de la «Avicola» să fie membri ai Partidului Noua Generaţie. Am demarat, în acest sens, acţiunea de strângere de adeziuni de la aceştia. Partidul nostru a primit de la «Avicola» peste 100.000 de ouă proaspete care vor fi donate căminelor de bătrâni şi copii din Iaşi. Am început deja distribuirea acestor ouă sub formă de ajutoare de Paşti. Vom continua în toate filialele constituite la nivelul judeţului“, spunea în aprilie 2004 Ioan Tagarcea, preşedintele filialei locale PNG.

 

 

Comentarii