Puşa Darie: Portretul uneia dintre cele mai iubite actriţe de la Teatrul Naţional

miercuri, 23 septembrie 2015, 14:33
5 MIN

„Când faci cu bucurie ceva ce ţi-e menit, atunci eşti un om fericit. Eu sunt un om fericit!“, ne mărturiseşte actriţa.

Una din cele mai iubite actriţe de pe scena Naţionalului ieşean spune că nu amestecă lucrurile. Nu este genul de actriţă care învaţă un rol în timp ce ţine scenariul cu stânga şi amestecă cu lingura în oala cu mâncare cu dreapta. Dar face teatru şi acasă, deoarece mărturiseşte că nu se poate dezbrăca de meseria de actor ca de o haină pe care să o agaţe în cui la uşă.

„Nu poţi să le amesteci: ciorba e ciorbă, teatrul e teatru! Niciodată nu fac mâncare şi să învăţ şi un scenariu în acelaşi timp. Dar în meseria asta faci teatru şi acasă, pentru că nu poţi altfel. Când faci cu bucurie ceva ce ţi-e menit, atunci eşti un om fericit. Eu sunt un om fericit!“, spune Puşa Darie, o femeie cochetă dar fără tuş pe pleoape, elegantă, dar fără tocuri.

Mărturiseşte că meseria de actor o apropie mai mult de Dumnezeu şi că joacă cu aceeaşi bucurie şi în roluri mari şi în roluri mici. Ultima sa apariţie a fost în premiera „Schimbarea“, în regia lui Nic Ularu, care s-a jucat la sfârşitul săptămânii trecute şi care se va mai juca pe 4 octombrie. Puşa Darie are rolul „unei femei“ şi joacă alături de alţi actori cunoscuţi precum Doru Aftanasiu, Constantin Puşcaşu sau Haruna Condurache.

Joacă şi la Bucureşti

De-a lungul carierei a lucrat alături de mulţi regizori, însă cel mai drag îi este Silviu Purcărete. „L-aş aştepta la gară de câte ori vine la Iaşi, mi-aş face o căsuţă mică lângă a lui ca să-i pot da în fiecare zi bună-dimineaţa!“, spune plină de entuziasm actriţa.

Pe lângă teatru, Puşa Darie a mai jucat şi în câteva filme, a fost doica din „Domnişoara Christina“ în 2013, vecina din „Poziţia copilului“ tot în 2013, Voica din „MMS“ în 2008, mama din „Pe aripile vântului“ în 2002 şi a jucat în „Undeva în Palilula“, un film foarte iubit de public.

La Bucureşti merge des pentru că joacă foarte frecvent în cluburi şi mărturiseşte că a găsit şi acolo un public minunat. „În Terapie prin sex@gmail.com joc rolul a opt femei. Este un titlu comercial, toată lumea s-a întrebat ce fac eu într-un spectacol cu un astfel de titlu. Pot doar să vă spun că nu are nimic vulgar, este despre viaţa unor femei care au avut parte de parteneri nepotriviţi şi acum îşi spun poveştile“, explică Puşa Darie.

Cânta pe tren iar lumea îi dădea bani de bomboane

A simţit că va fi artistă de mică, chiar dacă la acea vreme meseria de actor nu era privită cu prea mare seriozitate iar mama ei, care îşi creştea singură copiii, nu a avut posibilităţile să o ajute prea mult financiar. „Eu am cântat şi pe tren. Când mergeam la bunicii mei şi plecam cu trenul din Bârlad, mă ridicam de pe scaun şi începeam să cânt. Nu eram niciodată singură, eram ori cu mama, cu mătuşile mele… Cântam muzică populară, uşoară. Cred că oamenilor le plăcea, deoarece îmi dădeau bani. După ce luam banii, mă duceam şi deschideam uşa în alt compartiment. Nu ştiu dacă îmi era jenă să iau acei bani, nu cred, mie îmi plăcea să cânt şi doar asta ştiam, aveam vreo opt ani“, spune actriţa, amintindu-şi câte bomboane a mâncat în urma spectacolelor în drumul său spre bunici.

Cei care doresc să o vadă jucând pot veni şi la „Vizita bătrânei doamne“, în regia lui Claudiu Goga, un spectacol care se va juca săptămâna aceasta şi la Chişinău, în cadrul Uniunii Teatrelor Naţionale. De Basarabia o leagă însă alte amintiri. „Pe vremea când la ei era rubla, ţin minte că am fost tot aşa, cu un spectacol. Au venit la mine două moldovence şi mi-au spus, tu eşti prinţăsa noastră! M-au luat la ele acasă şi mi-au dat învârtită cu nucă. Era foarte bună. A doua zi au venit la spectacol şi mi-au dat flori, nişte trandafiri aşa de mari“, şi arată fascinată cu mâinile cam cât erau.

Tot la Chişinău, Teatrul Naţional din Iaşi va mai pune în scenă în cadrul aceluiaşi eveniment şi „Colivia“ în regia lui Hadji Culea, unde Puşa joacă rolul baroanei. Publicul care nu a apucat să vadă premiera din deschiderea stagiunii 2015-2016, o pot vedea pe Puşa Darie în „Schimbarea“ pe 4 octombrie, de la ora 19, în sala Teatrul la Cub a Teatrului Naţional. Biletul la acest spectacol costă 32 de lei.

Cine este Puşa Darie

Puşa Darie s-a născut în 1958 la Murgeni, judeţul Vaslui, şi a copilărit în Bârlad. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi în 1994, la clasa profesorului Geta Angheluţă-Sergiu Tudose şi Emil Coşeru, susţinând examenul de stat cu rolul Stăvăroaia din piesa „Idolul şi Ion Anapoda“. În 1981 îşi începe cariera actoricească la Teatrul de Stat din Turda, apoi pleacă la Suceava, unde joacă la una din secţiile Teatrului Naţional, urmând ca apoi să vină la Iaşi, unde a şi rămas.

A jucat până în prezent în peste 50 de roluri pe scena ieşeană având printre altele şi rolul Zânei din „Visul unei nopţi de vară“, a Jupânesei Claude în „Avarul“, a Miţei Baston din „D’ale carnavalului“, Maria din „A doisprezecea noapte“, Orsola din „Peţitoarele“, Aneta din „Onorabili în direct“, etc. În 1992 a obţinut premiul de interpretare la Festivalul Internaţional „Matei Vişniec“ pentru rolul Doamna Gudrun din „Spectatorul condamnat la moarte“ şi a avut de-a lungul vremii mai multe colaborări la radio şi TV.
 

Comentarii