Puşcăriaşul evadat, prins cu ajutorul naşului. Era în drum spre Bacău

joi, 20 noiembrie 2014, 02:57
3 MIN
 Puşcăriaşul evadat, prins cu ajutorul naşului. Era în drum spre Bacău

Deţinutul care a fugit din curtea Mitropoliei a fost prins cu ajutorul naşului din tren. La câteva ore după ce a fugit de la muncă, a urcat într-un tren spre Bacău. A fost dat jos de controlorul de tren pentru că nu avea bilet şi săltat imediat de poliţişti în timp ce stătea la „Ia-mă, nene“. Grupul din care puşcăriaşul făcea parte era păzit de un singur gardian, care nici măcar nu avea telefon.

Un deţinut încarcerat în Penitenciarul Iaşi a evadat ieri în timp ce se afla la muncă, deşi mai avea două luni până putea fi eliberat condiţionat. Vasile Irinel Boghean, de 29 de ani, originar din Bacău, a fugit ieri din curtea Mitropo­liei Iaşi în timp ce se afla la muncă alături de alţi deţinuţi care au regim de executare dechis. Tânărul se afla într-un grup de 18 persoane, majoritatea condamnate pentru furt calificat, şi a reuşit să fugă în jurul orei 9. A mers imediat la Gara Iaşi, unde a urcat în tre­nul ce mergea către Bacău.

În­tre timp, gardianul care avea ca sarcină supravegherea deţi­nuţilor a sunat, de pe telefonul unui civil, la penitenciar şi a anunţat evadarea. Gar­dia­nul a sunat de pe telefonul u­nei alte persoane întrucât unitatea nu i-a pus la dispoziţie un telefon de serviciu, iar în timpul serviciului nu are voie să deţină un telefon personal.

În scurt timp, angajaţi ai penitenciarului, dar şi poliţişti, au mers înspre gară şi autogările din oraş pentru a-l identifica pe Vasile Boghean. Acesta se afla deja în tren, fiind luat la întrebări de controlor pentru că nu avea bilet. La Târgu Frumos, deţinutul a fost dat jos, mergând în apropierea gării pentru a găsi o ocazie. Pentru că nu avea niciun ban la el, niciun şofer nu a vrut să-l primească în maşină şi, în jurul orei 14, a fost reţinut de un echipaj de poliţie, fiind încarcerat în aproximativ o oră în penitenciar.

De ce un singur gardian păzeşte 18 deţinuţi

Vasile Boghean este condamnat la trei ani de în­chisoare pentru furt calificat. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, deţinutul a mai creat în trecut probleme, pe numele său fiind întocmit un raport de incident. De remarcat că gru­pul din care acesta făcea parte ieri era păzit de un singur gardian. „În cazul deţinuţilor de la regim deschis, aceştia pot lucra în afara unităţii de tip penitenciar chiar şi fără a fi păziţi de un reprezentant al pe­nitenciarului, potrivit le­gii“, a precizat Gabriela To­po­liceanu, purtător de cuvânt al închisorii ieşene. Aceasta a mai precizat că, în cursul zilei de ieri, 63 de persoane încarcerate la Iaşi au lucrat în diferite puncte de lucru din oraş.

În cazul lui Vasile Bo­ghean, acesta era propozabil pentru eliberare condiţionată în luna ianuarie a acestui an. Aseară, reprezentanţi ai penitenciarului ieşean discutau cu acesta pentru a afla motivele care l-au determinat să fugă. „În legătură cu fapta săvâr­şită, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi, în paralel, continuă cercetarea administrativă pentru a identifica circumstanţele în care s-a produs evenimentul“, au mai precizat repre­zentanţii închisorii ieşene.

Comentarii