Puteţi face gratuit la Iaşi testul Papanicolau în trei locaţii. Cancerul face ravagii

miercuri, 20 august 2014, 01:58
2 MIN
 Puteţi face gratuit la Iaşi testul Papanicolau în trei locaţii. Cancerul face ravagii

Anul trecut, la fiecare 100 de ieşence testate, nu mai puţin de 7 au aflat că au cancer de col uterin.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) este singura unitate regională din Moldova în care se derulează prin Direcţia de Sănătate Publică subprogramul naţional de screening pentru de­pistarea precoce a cancerului de col uterin. În Iaşi, testele gratuite se pot face la institut, dar şi în cadrul celor două maternităţi de stat din oraş.

„Programul nu mai este derulat prin CJAS, ci prin DSP. IRO este unitatea care derulează programul, dar pentru buna desfăşurare a acestuia institutul a intrat în contract cu ceilalţi furnizori de servicii medicale, cum ar fi maternităţile, medicii de familie, sau laboratoarele“, au spus reprezentanţii CJAS.

Anul acesta, până în luna iunie, în centrele în care screeningul se face gratuit au fost testate 1.853 de paciente, dintre care 120 au fost anunţate că rezultatul  a ieşit pozitiv

„Avem bani pentru derularea programului, deci oricine doreşte să beneficieze de teste poate să se adreseze ma­ternităţii. Subprogramul este foarte important, pentru că este singura modalitate prin care se pot depista la timp leziunile care pot provoca apa­riţia cancerului. Dacă femeile nu vin la control, pot apărea situaţii dramatice“, a spus dr. Mădălina Nour-Ciuhodaru, purtător de cuvânt al Ma­ternităţii „Elena Doamna“.

Anul trecut, 43.652 de femei din judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Bacău au fost testate, dintre care 322 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. În evidenţa IRO se află aproximativ 2.000 de paciente cu cancer de col uterin.

Testul Papanicolau poate depista din timp celulele anormale, şi astfel pacienta poate fi tratată cu succes. Potrivit medicilor, primele teste trebuie efectuate odată cu începerea vieţii sexuale. Dacă primele rezultate sunt normale, testul poate fi refacut după trei ani, până la împlinirea vârstei de 45 de ani. După 45 de ani, este indicat ca testul Papanicolau să se facă anual.
 

Comentarii