De Sănătate

Punem punctul pe știi

Răceală sau sinuzită? Află cum le deosebeşti!

sâmbătă, 22 octombrie 2016, 09:23
2 MIN
 Răceală sau sinuzită? Află cum le deosebeşti!
Suntem în plin sezon al virozelor, iar simptomele neplăcute nu contenesc să ne atace din toate direcţiile. Fie că vorbim de nas înfundat, dureri de cap ori febră, de multe ori nu ştim să facem diferenţa  între o simplă răceală şi o infecţie a sinusurilor, deoarece ambele se manifestă asemănător, dar pe durate diferite.
 

Să aflăm diferenţa dintre răceală şi sinuzită, cum se manifestă fiecare şi ce tratamente sunt indicate!

Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri etc.), diferite de cel al gripei. Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane (nas, gură, ochi), precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut (metodă secundară de transmitere).

Pe de altă parte, sinuzita reprezintă o complicaţie a răcelii, apărută ca urmare a pătrunderii aerului poluat, a mucusului şi a bacteriilor în sinusurile deja inflamate.

Principala diferenţă dintre răceală şi sinuzită constă în perioada pe care se manifestă simptomele. Majoritatea oamenilor scapă de răceală în 5-10 zile, însă, în cazul sinuzitei, simptomele pot persista patru săptămâni sau chiar 3 luni – sinuzită cronică.

Simptome răceală versus simptome sinuzită

Manifestările celor două afecţiuni sunt similare, motiv pentru care nu întotdeauna tratamentul administrat acasă este cel potrivit.

Infecţia sinusurilor este uşor de confundat cu răceala, mai ales în cazul copiilor. Copiii mici manifestă simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi nas înfundat, secreţii nazale galben-verzui şi febră moderată. De asemenea, copiii şi adolescenţii ar putea prezenta:

Tuse care nu se ameliorează

Respiraţie urât mirositoare

Dureri de dinţi

Dureri de urechi

Dureri la nivelul feţei

Dureri de cap

Ochi umflaţi

Dacă simptomele persistă mai mult de câteva săptămâni, e foarte important să te adresezi medicului pediatru. Lăsată netratată, sinuzita se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava. Consultă un medic ORL-ist în astfel de situaţii, pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament.

Csid,ro

Comentarii