Speranţa fotbalistică de la Liceul Sportiv, internată la Roma

Răducu, elevul care are cancer la ochi, a terminat tratamentul, dar se simte rău

vineri, 17 aprilie 2015, 01:58
3 MIN
 Răducu, elevul care are cancer la ochi, a terminat tratamentul, dar se simte rău

Medicii italieni spun însă că aşa este normal după radio şi chimioterapie, dar că îşi va reveni peste maximum o lună. Atunci va fi supus unor noi analize, pentru a se vedea dacă tumora de la nervul optic a cedat sau nu.

După patru luni de internare la Policlinica Agostino Gemelli din Roma, Italia, Răducu, tânărul de 18 ani, elev la Liceul Sportiv din Iaşi, a terminat tratamentul cu şedinţe de radioterapie şi chimioterapie ce au avut ca scop uciderea tumorii de pe nervii optici. Chiar dacă ce a fost mai greu a trecut, Radu Avasilcăi încă trece printr-o perioadă dificilă, deoarece acest tratament i-a dat organismul peste cap şi l-a slăbit enorm. Medicii spun însă că aşa este normal, şi că starea aceasta critică va dura maximum o lună.

Stă numai în perfuzii

„A terminat radioterapia, dar nu poate să mănânce, vomită tot, şi de aceea îl ţin permanent în perfuzii. Medicii au spus că trei săptămâni, maximum o lună, aşa se va simţi de la radioterapie. Acum nu face diferenţa între cald şi rece, nu simte niciun gust, nu face diferenţa între dulce şi sărat, piperat ori amar. Săptămâna viitoare îi vor face radiografii, să vadă medicii dacă nu are vreo infecţie, apoi îi vor face RMN-ul şi tomograful. Abia după aceea ne vor spune în ce stadiu este tumora, dacă a dispărut. O să mai stăm aici cel puţin o lună, împlinim acuşi jumătate de an de când suntem la Roma“, ne-a declarat Cristinel Avasilcăi, tatăl lui Răducu.

Deşi Răducu a dorit să vorbească cu noi din toate puterile, nu a reuşit să ne spună decât „Nu mă simt prea bine“. Răducu s-a internat în primele zile de Crăciun, iar tratamentul a început la jumătatea lunii ianuarie, după ce Răducu a trecut printr-o simulare la care corpul său a răspuns bine. Preţul acestui tratament şi costul internării încă nu a fost transmis părinţilor, medicii spunând că o vor face la final. Cu toate acestea, tatăl speră să se descurce cu banii strânşi din campania care a avut loc în lunile noiembrie – decembrie. Atunci s-au strâns aproximativ 60.000 de euro pentru Răducu într-un timp record, deoarece medicii de la Iaşi îi dăduse şanse la viaţă până la sfârşitul lunii decembrie.

Un medic renumit

Răducu a fost depistat cu cancer în toamna anului trecut, iar fix în prima zi de Crăciun a fost internat la Policlinica Agostino Gemelli din Roma, Italia. Elevul, o mare speranţă fotbalistică, a fost diagnosticat cu cancer la ochi, asta după ce i s-a pus un prim diagnostic de sinuzită. După numeroase şedinţe de radioterapie făcute la Iaşi şi frecvente deadline-uri date de medici cu privire la durata vieţii, băiatul a ajuns la o clinică unde i se dă a doua şansă la viaţă. După externare, el trebuie să revină în Italia la controale periodice pentru a fi monitorizată starea de sănătate.

La Clinica din Roma are grijă de el doctorul Massimo Liberatori, medic renumit, care îşi dă toată silinţa să-l vadă pe Răducu sănătos. Drumul spre vindecare a fost însă cu peripeţii şi multe momente de deznădejde, deoarece Răducu trebuia să meargă iniţial la o clinică în Elveţia, iar preţul tratamentului nu a fost deloc cel estimat la început, ajungând de al 20.000 de euro al 100.000 de euro, un preţ de cinci ori mai mare.

Disperat, tatăl lui Răducu a găsit o altă clinică, de astă dată în Germania, unde întreg tratamentul îi costa 40.000 de euro. Însă şi aici s-au lovit de probleme, deoarece clinica putea să-l programeze pe Răducu abia în luna martie, când ar fi fost prea târziu pentru tânăr. Într-un final, aceştia au găsit clinica din Roma. Cu informaţii despre starea de sănătate a lui Răducu vom reveni în ediţiile viitoare.
 

Comentarii