Rapsodie de toamnă: „Un ţânţar, nervos şi foarte slab de constituţie”

vineri, 02 septembrie 2016, 09:40
4 MIN

* A trecut întâi o boare pe deasupra viilor… De fapt, încă n-a trecut, încă pare că toamna e ca vara isprăvită ieri; azi deja e septembrie, a doua zi de toamnă, care e mai scurtă decât prima, fiindcă ziua scade, noaptea creşte şi frunzişul îl răreşte. Deocamdată, e cald şi bine, încât românii aflaţi pe "Litoralul pentru toţi" pot da cu tifla celor care şi-au amanetat un rinichi să petreacă la Mamaia în vârf de sezon. Totuşi, încetul cu încetul, toamna îşi va face loc printre noi: o toamnă românească adevărată, nu ca alea de prezentare, din prospecte turistice şi manuale şcolare, o toamnă bogată în lipsuri, fiindcă va fi o toamnă electorală…

* Măcar agricultorii români au scăpat de-o grijă: ei ştiu ce s-a făcut pe tarlalele lor şi mai ştiu că şi hoţii cunosc situaţia, aşadar nu mai au treabă cu păzitul; singurii prădători care vor veni prin localităţile lor vor fi politicienii, porniţi la furat de voturi. Unii viticultori zic că va fi o toamnă bună pentru vinul cu cola, tip carcalete, care va fi distribuit pe lângă mici la diversele festivităţi gen "Zilele Recoltei Electorale".

* Spre deosebire de lucrătorii pământului, şcolarii încep să se simtă din ce în ce mai apăsaţi, parcă ar avea molii în stomac: fiecare nouă zi îi apropie inexorabil de acel sunet, pentru unii mai groaznic decât al polistirenului umed frecat pe geam: sunetul clopoţelului vestind începerea unui nou an de învăţământ, cu bucuriile şi cu necazurile sale, de la ore, teme, extemporale, teze şi note proaste, la urmările consumului de cornuleţe şi lapte distribuite de firme care cotizează la partid. Deşi e posibil ca respectivul clopoţel, unde există, să sune a gol, trezind meşterii puşi să dea cu var, că doar de var au fost bani…

* Că tot am intrat în spiritul toamnei: chiar, vă place, vă simţiţi bine când e toamnă şi o iubiţi, vă apasă ca o factură mare la întreţinere sau vă este indiferentă? În caz că vreţi să aflaţi ce relaţie aveţi cu acest anotimp proaspăt început, avem un test tematic: trebuie doar să completaţi după propria personalitate versurile de mai jos cu variantele care vi se par mai fireşti. Banda, vă rugăm!

1) "A trecut întâi o boare pe deasupra viilor"

a) Şi-a furat de prin ponoare puful păpădiilor / b) Unii se bat cu topoare, pe fondul beţiilor! / c) Gata cu vacanţa mare, spre jalea copiilor!

2) "Cică-n munte, la povarnă, plopii şi răsurile"

a) Spun că vine-un vânt de iarnă, răscolind pădurile / b) Au ajuns lemne de foc, de teama facturilor / c) Vor vota UDMR, de frica securilor!

3) "Un lăstun în frac apare sus, pe-un vârf de trestie"

a) Ca să ţie-o cuvântare în această chestie / b) Unii se bat cu topoare, să-şi facă digestie / c) Habar n-am ce vrea să spună, dar am o sugestie!

4) "Jos, pe-un vârf de campanulă, pururea-n vibraţie"

a) Şi-a oprit o libelulă zborul plin de graţie / b) Nu am cizme, nici căciulă, pentru inundaţie / c) Recolta va fi destulă, pentru-ntreaga naţie.

5) "Un ţânţar, nervos şi foarte slab de constituţie"

a) În zadar vrea să ia parte şi el la discuţie / b) Zbiară la Antena3 că vrea revoluţie / c) Se zbate, atins de moarte, c-am dat cu soluţie.

6) "S-a ivit pe culme Toamna, zâna melopeelor"

a) Spaima florilor şi Doamna Cucurbitaceelor / b) Oraşul parcă e front, pe vremea tranşeelor / c) La mine în cartier nu mai merg troleele!

7) "Dar când ştiu c-o să vă-ngheţe iarna mizerabilă"

a) Mă cuprinde o tristeţe iremediabilă / b) Am dat în bucătărie cu vopsea lavabilă / c) Mă gândesc că şi factura este variabilă.

* Astea fiind scrise, puneţi câte puncte doriţi la variantele încercuite, adunaţi-le pe toate, împărţiţi-le în mod egal, logaritmaţi în ce bază vă place, scoateţi radicalul şi spălaţi-l bine, apoi uscaţi-l cu şerveţele, iar ce vă rămâne daţi la câne, cum se mai spune, fiindcă nu ăsta e sensul testelor noastre: ideea e că a venit toamna, deci e cazul să adunaţi măcar romantice frunze ruginii, de pus la murat!

Comentarii