Rata mortalităţii infantile scade în Europa, la Iaşi creşte

joi, 28 ianuarie 2016, 02:56
3 MIN
 Rata mortalităţii infantile scade în Europa, la Iaşi creşte

Cauzele, potrivit oficialilor din maternităţile ieşene: pauperizarea şi lipsa elementară de cunoştinţe medicale a tinerelor mame, mai ales în mediul rural.

Numărul deceselor infantile din 2015 a crescut faţă de anii precedenţi. La nivelul ţării s-a înregistrat în anul 2013 o rată a mortalităţii infantile de 8,5 la mie, iar în 2014, acesta a crescut la 8,8 la mie. Aceasta faţă de o medie europeană situată în jurul a 4 la mie, cifră în scădere de la an la an. Jumătate din mortalitatea infantilă este determinată de mortalitatea neonatală. La Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, mortalitatea neonatală a crescut pe seama patologiei malformative neonatale de la 2,2 la mie la 3 la mie în 2015.

„Cauzele acestor decese prin patologie malformativă care nu au fost diagnosticate antenatal, şi care puteau beneficia de întreruperea cursului sarcinii pentru malformaţii neviabile (incompatibile cu viaţa), sunt neprezentarea gravidei la medicul de famile şi la medicul obstetrician. Aceasta se datorează condiţiilor socio-economice precare din zona Moldovei şi lipsei de educaţie medicală. Ori­ce femeie care ar dori să aducă pe lume un copil ar trebui ca, înainte să rămână însărcinată, să îşi facă o evaluare a stării de sănătate reproductivă. La noi nu se întâmplă asta, sarcinile vin neprogramate, la fete sub 18 ani“, a de­clarat prof. dr. Maria Stamatin, di­rectorul medical al Spitalului Cli­nic de Obstetrică-Ginecologie „Cu­za Vodă“.

Profesorul a adăugat că la ma­ternitate au fost zece nou-născuţi cu malformaţii incompatibile cu viaţa ale căror mame nu au fost niciodată la control. Din cauza condiţiilor sociale şi economice sărace din care provin gravidele, acestea se prezintă rar sau deloc la consultaţii. Morţile nou-născuţilor sunt datorate şi minorelor care nu sunt pregătite fizic şi moral de a deveni mame. În rândul gravidelor este absentă educaţia sanitară, dar şi informaţiile referitoare la cum să ducă o viaţă sănătoasă în timpul sarcinii. Din aceste cauze, la Maternitatea „Elena Doamna“ s-au înregistrat anul trecut opt decese intrauterine, din 972 de naşteri.

„Există deficienţe în programul de consultaţii prenatale. Avem mămici care nu au fost văzute niciodată de medici, ele au venit la noi abia în luna a noua. Unele dintre ele sunt chiar la prima naştere. Procentul cel mai mare apare la gravidele din me­diul rural, şi mai puţin din cel urban. Există o problemă, pentru că, dacă pacienta nu se prezintă medicului de familie, nici acesta la rândul lui nu o va căuta pentru consult“, a subliniat dr. Cristina Do­bre, managerul Maternităţii „Ele­na Doamna“.

Pentru reducerea numărului de decese, reprezentanţii instituţiilor recomandă medicilor de familie să fie mult mai implicaţi în relaţia cu gravidele. Viitoarele mămici trebuie să se prezinte mai des la controlul de specialitate, pentru a putea preveni apariţia sau răspândirea bolii fătului. Medicii spun că în clinicile de specialitate se fac trei consultaţii obligatorii. Potrivit specialiştilor, din săptămâna a 14-a se poate stabili dacă sarcina este una cu probleme sau nu, în funcţie de rezultatele testelor obligatorii.

Comentarii