Realizările CJ, la un an de mandat: „Judeţul Iaşi a ajuns să fie invidiat în ţară”

sâmbătă, 06 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Realizările CJ, la un an de mandat: „Judeţul Iaşi a ajuns să fie invidiat în ţară”

Consilierii judeţeni au bifat cu şampanie, gustări şi prăjituri primul an din actualul mandat. Şedinţa extraordinară de vineri a Consiliului Judeţean a fost consacrată aproape exclusiv prezentării raportului de activitate aferent perioadei iunie 2012 – iunie 2013. „Este pentru prima dată când s-au făcut atât de multe într-un singur an. Pentru Iaşi a fost un an extraordinar, în care Iaşul a fost pe buzele tuturor şi a ajuns să fie invidiat. Cred că şi ieşenii au început să observe că lucrurile se schimbă, şi se schimbă în bine”, a declarat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Raportul de activitate prezentat de Adomniţei a rezumat pe 32 de pagini color principalele investiţii demarate în judeţ în ultimul an. Semnarea contractului de construire a noii piste a Aeroportului, noile curse externe şi proiectul viitorului centru intermodal de transport reprezintă capul de afiş al bilanţului. Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, început încă din mandatul preşedintelui Lucian Flaişer şi ajuns în faza ultimelor licitaţii, reprezintă proiectul cu cea mai mare valoare implementat de CJ, respectiv 70 milioane euro. Obţinerea a şase milioane de euro pentru reabilitarea a trei ambulatorii sau apropierea de final a lucrărilor pe drumul Iaşi – Vaslui încheie capitolul dedicat investiţiilor. „Vara asta terminăm drumul, apoi ne pregătim de lucrările pe Iaşi – Botoşani. În paralel, scriem proiectele pentru celelalte două mari axe de transport ale judeţului, Iaşi – Ţibăneşti – Dagâţa şi Iaşi – Gropniţa – Coarnele Caprei – Belceşti – Scobinţi – Sireţel – Lespezi”, a spus Adomniţei. Restul bilanţului a fost dedicat relaţiilor externe, fiind enumerate vizita la Iaşi a unei delegaţii a General Electric, forumul economic transfrontalier organizat luna trecută sau vizita fostului ambasador al SUA, Mark Gitenstein. Gala Premiilor Uniter, cea a Operelor Naţionae Române sau Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere sunt enumerate la capitolul dedicat culturii.

Bilanţul prezentat de Adomniţei a fost aplaudat de toţi consilierii judeţeni, dar a atras replica ironică a consilierului PSD Mihai Baciu. “Ce am auzit azi aici este primul volum al realizărilor. Primul volum este cu preşedintele CJ, normal. Al doilea volum sper să fie cu preşedintele CJ doar pe jumătate, iar în volumul al treilea poate apărem şi noi, consilierii, pe undeva”, a spus Baciu, în aplauzele colegilor de consiliu. Criticii au mai remarcat că, pe parcursul raportului de activitate, imaginea preşedintelui CJ apare de 64 de ori, inclusiv pe copertă. Cuprinsul este una din puţinele pagini în care fotografia lui Adomniţei nu apare.

Proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei au fost votate la foc automat. Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor a primit două milioane de lei pentru refacerea a doi kilometri de drum în Cotnari şi pentru pregătirea viitorului contract de deszăpeziri, s-a decis organizarea unui miting aeronautic la Aeroport pe 17 august şi s-a aprobat participarea CJ la două proiecte iniţiate de fundaţia “Alături de Voi”, toate voturile fiind date în unanimitate. La precedenta şedinţă a CJ, proiectele fuseseră amânate, la solicitarea consilierilor.

“În prima variantă a proiectelor, CJ plătea şi contribuţia fundaţiei, ceea ce nu era normal. Acum, s-a corectat problema. CJ este doar partener, cum este şi normal, şi suportă doar 2% din cheltuieli”, a explicat consilierul PPDD Marian Haută.
 

Comentarii