Rectorul Cristofor Simionescu, omagiat la Academia Română

miercuri, 21 iunie 2017, 01:50
2 MIN

Academicianul Cristofor Simionescu, unul dintre profesorii care au pus bazele Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI), a fost omagiat de către Academia Română, în luna august a acestui an urmând să se împlinească 10 ani de la moartea acestuia. Evenimentul s-a desfăşurat luni, pe data de 19 iunie, fiind prezent din partea TUIAŞI rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval. 

Acesta a prezentat la începutul conferinţei rolul important pe care l-a avut academicianul în crearea Universităţii Tehnice ieşene de astăzi, Cristofor Simionescu conducând TUIAŞI în perioada 1953-1976. „Pentru tot ceea ce a însemnat rectorul Cristofor Simionescu pentru Politehnica ieşeană, mă simt onorat să pot să îi aduc acest palid omagiu. Cei 23 de ani ai mandatului de rector al academicianului Cristofor Simionescu au fost cei mai denşi, cei mai explozivi în ceea ce priveşte dezvoltarea patrimonială şi educaţională, vizibilitate şi recunoaştere. De aceea, în respectul unei istorii reale a Universităţii Tehnice, se poate afirma fără de tăgadă că Domnia sa este ctitorul Politehnicii ieşene moderne şi că acelei perioade îi datorăm într-o măsură covârşitoare ceea ce reprezintă această universitate acum“, a precizat Dan Caşcaval.

Evenimentul s-a desfăşurat la Bucureşti, în cadrul acestei întâlniri luând cuvântul mai mulţi membri importanţi ai Academiei Române. Unul dintre aceştia este şi academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, care a vorbit despre relaţia pe care a avut-o în cadrul Academiei cu academicianul Cristofor Simionescu.  De asemenea, academicianul Viorel Barbu din Iaşi a vorbit despre rolul fostului rector al TUIAŞI în dezvoltarea filialei de la Iaşi a Academiei, iar academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual povestind despre felul în care l-a cunoscut şi interacţionat cu Cristofor Simionescu.  

Comentarii