De Business

Punem punctul pe știi

Regele astfaltului din Iaşi a rămas fără coroană, tron şi bani în buzunare!

sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Regele astfaltului din Iaşi a rămas fără coroană, tron şi bani în buzunare!

Firma Euroconstruct Group, deţinută de omul de afaceri Costică Pricop este foarte aproape de faliment. Costică Pricop, acţionarul companiei şi administratorul special în acelaşi timp nu a plătit nici un leu creditorilor aşa cum se angajase anterior. Societatea era abonată la bani publici în timpul în care primar al municipiului Iaşi era Gheorghe Nichita.

Fostul „asfaltator al Primăriei”, compania Euroconstruct Group, deţinută de omul de afaceri Costică Pricop, se apropie cu paşi repezi de faliment. La sfârşitul anului trecut, judecătorul sindic a stabilit un nou termen pe data de 8 martie, când se va discuta propunerea de intrare în faliment a companiei de construcţii, după ce planul de reorganizare aprobat în luna martie s-a dovedit a fi un fiasco. Concret, potrivit ultimului raport publicat de administratorul judiciar, aferent trimestrului al III-lea din primul an de reorganizare, administratorul Costică Pricop nu a respectat graficul de plăţi asumat şi nu a plătit niciun leu către creditori, acelaşi tratament fiind aplicat şi în trimestrul doi de reorganizare.
 
Bunurile la vânzare
 
„În cadrul şedinţei de judecată din 4 decembrie 2015, instanţa de judecată i-a reamintit administratorului special Pricop Costică obligaţia sa de a se conforma planul de reorganizare al SC Euroconstruct Group SRL, de a colabora cu administratorul judiciar în vederea punerii la dispoziţie a actelor financiar contabile ce reflectă activitatea debitoarei. Până la data întocmirii prezentului raport, administratorul special Pricop Costică nu ne-a pus la dispoziţie actele care să reflecte activitatea debitoarei pentru perioada octombrie – decembrie 2015 privind executarea obligaţiilor asumate prin planul de reorganizare, prin îndeplinirea criteriilor de performanţă şi rentabilitate, obţinerea resurselor de finanţare şi plata datoriilor societăţii şi prezentarea situaţiei financiare a veniturilor şi cheltuielilor efectuate pentru trimestrul al III-lea de reorganizare”, potrivit raportului administratorului judiciar. Din document reiese că în primul an de reorganizare, Costică Pricop trebuia să achite către creditorii firmei circa un milion de lei, iar în ultimele trei luni ale anului trecut circa 250.000 lei din această sumă, dar administratorul judiciar nu deţine documente din care să reiasă plata sumei, acesta fiind şi motivul pentru propunerea de intrare în faliment. Planul de reorganizare prevedea doar lichidarea parţială a activelor societăţii, însă în cazul în care sumele din plan nu vor fi achitate şi falimentul va fi admis, tot patrimoniul Euroconstruct va fi vândut. La începutul acestei săptămâni, creditorii firmei au aprobat o nouă strategie de valorificare a unei proprietăţi imobiliare din Mirosloveşti şi trei bunuri mobile nefuncţionale (utilaje şi un mijloc de transport), conform planului de reorganizare. Astfel, în perioada următoare vor fi scoase la vânzare bunurile respective, în serii de câte trei licitaţii, cu preţuri de pornire de 85%, 80% şi 75% din preţurile de evaluare.
 
Cui datorează bani
 

Prin aprobarea propunerii de a implementa un plan de reorganizare, în martie 2015, Costică Pricop a primit şansa de a-şi salva afacerea care i-a adus cele mai multe succese financiare. Euroconstruct a primit numeroase contracte de asfaltare de la Primăria Iaşi în anii trecuţi şi a câştigat licitaţia de modernizare a drumului judeţean Iaşi – Botoşani, un proiect pe care nu l-a putut finaliza, contractul fiind reziliat de Consiliul Judeţean. Datorită contractelor cu statul, Pricop a fost numit „regele asfaltului de la Iaşi”, valoarea afacerilor crescând în anii 2008- 2009 până la peste 30 milioane lei. În perioada 2010 – 2012, Euroconstruct Group a continuat să aibă contracte de peste 10 milioane lei, însă anul 2013, următorul după rezilierea contractului de la CJ şi începerea unui şir de procese prin care era contestată decizia preşedintelui Cristian Adomniţei, a culminat cu prăbuşirea afacerilor firmei, cifra de afaceri ajungând la 620.000 lei şi pierderile la 8,6 milioane lei. Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, publicat în noiembrie 2014, Pricop are de returnat celor peste 90 de creditori 10 milioane de euro. Printre creditori se numără Banca Carpatica, acceptată la masa credală cu o sumă de peste 15 milioane lei, Administraţia de Finanţe cu circa 3,8 milioane lei, Consiliul Judeţean Iaşi cu 1,86 milioane lei, Direcţia de Finanţe Publice Locale cu peste 2,1 milioane lei, dar şi firma Eurostrade Development, aparţinând familiei Pricop, cu 3,1 milioane lei. 

 

 

Comentarii