Reportaj din ULTIMA HALTĂ a alcoolicilor ieşeni: Secţia a V-a Acuţi

duminică, 08 iunie 2014, 14:14
4 MIN
 Reportaj din ULTIMA HALTĂ a alcoolicilor ieşeni: Secţia a V-a Acuţi

Secţia a V-a Acuţi, compartimentul Paliative, a Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi este un corp de clădire deloc impunătoare şi retrasă, cât mai departe de ochii lumii. Aici, o mână de cadre medicale îşi des­făşoară activitatea şi devin a doua familie pentru cei care au fost lăsaţi în urmă. Ei sunt părinţii sau bunicii aflaţi într-o stare generală de de­gradare, care îşi numără zilele, iar în momentele de luciditate se mai leagă de o urmă de speranţă. Au forme se­vere de demenţă, provocate în ma­joritatea cazurilor de consumul îndelungat de alcool. „E principala cauză, şi avem din ce în ce mai multe persoane. Adresabilitatea pentru astfel de cazuri la Spitalul Socola este foarte mare“, a explicat dr. Carmen Tescu, medic primar.

Un exemplu de ratare

Ioan C., în vârstă de 63 de ani, suferă de o formă severă de demenţă, cauzată de alcool, şi este unul din vechii pacienţi ai secţiei. Bărbatul a fost consumator mai bine de 30 de ani, iar asta şi-a spus mai târziu cuvântul. El a fost tehnician la Facultatea de Mecanică din Iaşi, este divorţat, nu are copii şi singura lui familie sunt cadrele medicale de la Socola.

Dar declinul lui a urmat o pantă mai abruptă în 2011, când, aflat în drum spre Bucureşti, a sufe­rit un accident rutier. A suferit o fractură la piciorul drept şi a fost spitalizat. Atunci a intrat în stare de sevraj etanolic. „Aceasta apare când persoana nu mai consumă alcool o perioadă de timp. Printre efectele acestui tip de sevraj se numără glicemia mărită, precum şi ten­siunea. A suferit apoi un accident vascular cerebral, soldat cu hemiplegie dreaptă cu afazie (paralizat complet pe partea dreaptă a corpului – n.r.)“, a explicat dr. Carmen Tescu. Iar toate au apărut, în principal, din cauza consumului de alcool. Ioan C. a stat apoi două luni internat la Spitalul de Neurochirurgie, după care a fost transferat la unitatea medi­cală din Bucium. Medicii nu ştiau nimic despre pacient, mai ales că acesta nu avea nici măcar buletin de identitate. Atunci a fost cerută o anchetă socială, care avea să scoată la lumină încercările prin care trecuse până atunci Ioan C.

Bărbatul nu avea un domiciul real, locuia într-un apartament cu chirie, iar din cauza spitalizării îndelungate fusese dat afară de proprietari. În acelaşi timp, i-a fost desfăcut şi contractul de muncă. Ioan rămăsese fără venit, casă sau rude care să îl îngrijească. La scurt timp însă, după internarea la Spitalul Socola, a început să vină în vizită la el o vecină, presupusă cunoştinţă. „Venea să îl hrănească, avea grijă de el, iar în timp a devenit curatorul bărbatului. După, au fost rezolvate problemele cu actele, condiţia lui medicală a permis să i se facă pensionarea“, povestesc cadre me­di­cale.

În luna când Ioan C. a primit prima pensie, vecina care avea grijă de el a promis medicilor că îl va lua pe bătrân acasă. Curatorul a mai venit însă la spital o dată sau de două ori, după care a dispărut cu pensia bătrânului. Cadrele medicale au aflat ulterior că femeia plecase din ţară pe banii bărbatului.

Minimum 10 ani de băutură

Iar astfel de cazuri se întâmplă din ce în ce mai des. Familii şi rude îşi lasă în urmă cunoscuţii ce suferă de boli severe, cauzate de alcool. „Demenţa provocată de alcool apare în general după ce pacientul consumă constant minimum zece ani. Iar alcoolul produce tulburări dismetabolice, duce la apariţia diabetului, a hipertensiunii, fragi­li­zează vasele de sânge, iar odată cu asta apar leziuni ale vaselor, în arii intinse cerebrale, ce duc apoi la apariţia demenţei“, a explicat dr. Car­men Tescu.

Iar din pacienţii care ajung la Sec­ţia a V-a Acuţi, compartimentul Pa­lia­tive, a Spitalului Clinic de Psi­hiatrie, aproximativ 80% sunt din cauza alcoolului.

Comentarii