De Business

Punem punctul pe știi

Reţetă de milioane pe spinarea contribuabililor cinstiţi

marți, 26 ianuarie 2016, 02:50
2 MIN
 Reţetă de milioane pe spinarea contribuabililor cinstiţi

Fiscul rămâne cu gaură de 4,13 milioane de lei din falimentul firmei Dialex Interfrig. Patronii firmei, plecaţi în străinătate, nu sunt la prima ispravă de acest gen.

 
O nouă lovitură marca „soţii Mitrofan” a adus o gaură bugetului de stat de peste 900.000 euro. Lichidatoul judiciar al firmei Dialex Interfrig, deţinută de soţii Liviu şi Otilia Mitrofan printr-un off-shore din Seychelles, le cere creditorilor să aprobe propunerea de închidere a procedurii de faliment. Potrivit raportului final publicat recent, firma nu mai deţine bunuri valorificabile, motiv pentru care se cere dizolvarea firmei, chiar dacă există cinci creditori care mai au de recuperat creanţe totale de circa cinci milioane lei.
 
Cea mai mare creanţă neachitată este deţinută de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice care din suma de 4,13 milioane lei a recuperat doar 20.000 lei. Ceilalţi creditori păgubiţi sunt BCR cu o creanţă de 793.000 lei, Impuls Leasing România IFN cu 13.500 lei, în timp ce Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au creanţe de 460 lei, respectiv 12 lei. Cu domeniu de activtiate în domeniul comerţului cu produse din carne, societatea Dialex Interfrig a avut în 2009, ultimul an pentru care a fost depus bilanţ contabil, afaceri de circa 50 milioane lei cu doar 14 angajaţi, dar a terminat cu pierderi de 26.000 lei şi datorii de zece milioane lei.  În afară de această firmă, Otilia Mitrofan deţinea din 1994 compania Dialex Grup, cu activitate în transportul rutier de mărfuri, însă aceasta a fost radiată în aprilie anul trecut. În cadrul acestei proceduri au rămas creanţe neachitate către creditori în valoare de 120.000 lei.
 
Aceeaşi Otilia Mitrofan a înfiinţat în 2004 o firmă cu domeniu de activitate în prelucrarea peştelui, societatea Cordial MV, care a intrat în insolvenţă în aceeaşi perioadă cu Dialex Grup, creditorii având de recuperat peste 11,7 milioane lei. Aflată în procedura de faliment, lichidatorul Corneliu Mititelu a reuşit recent să recupereze un teren de 466 mp pe care Otilia Mitrofan, în calitate de reprezentant al Cordial MV, l-a vândut înainte de insolvenţă firmei sale Dialex Interfrig şi, ulterior, ei însăşi. În toate trei cazurile, lichidatorii sau Fiscul au solicitat atragerea răspunderii personale, însă toate cererile au fost respinse, astfel că prejudiciile vor rămâne nerecuperate deoarece ar fi fost create „din motive obiective, ce ţin de mediul economic”. Din raportul lichidatorului judiciar rezultă că Otilia Mitrofan este, în prezent, plecată din ţară. „Menţionăm că toată corespondenţa a fost confirmată de primire şi urmare a acestui fapt, administratorul statutar solicitând în scris o amânare a termenului de predare a documentelor contabile şi a gestiunii cu două săptămâni (motivat de faptul că nu mai locuieşte în România)”, potrivit raportului.  
 
 

Comentarii