Retrospectiva CSM Politehnica Iaşi: Povestea sezonului de toamnă

sâmbătă, 31 decembrie 2016, 02:43
13 MIN

În iulie, echipa ieşeană participa, în premieră pentru fotbalul local, într-o competiţie europeană de fotbal. La sfârşitul lui octombrie, CSM Poli ocupa poziţia de baraj pentru evitarea retrogradării. În decembrie, visele de play-off au reînviat la Iaşi: unde este adevărul

 

Start bunişor

14 iulie 2016. Doar gafa lui Grahovac, din prelungirile partidei cu titrata grupare croată Hajduk Split, a făcut ca Iaşul să nu câştige primul meci european din istoria oraşului, meciul încheindu-se la egalitate, 2-2, după ce Iaşul a condus la pauză cu 2-0. Chiar dacă nu a adus surprize în privinţa calificării, returul de peste o săptămână, în care croaţii s-au impus cu 2-1, golul decisiv fiind marcat în ultimul minut, a dat iluzia că Iaşul a devenit o trupă închegată, care va putea specula culoarul existent într-un campionat care aducea la start o mulţime de echipe cu probleme grave financiare şi multe fără valoare şi se va califica în play-off, obiectivul stabilit în vară.

Startul a întreţinut iluziile. Două victorii obţinute în primele meciuri din Liga I (partida cu FC Steaua, din etapa I, s-a jucat după runda a VI-a) în faţa unor echipe care se căutau, Mediaş şi ASA şi remizele cu Viitorul, Chiajna şi FC Steaua, chiar dacă în ultimele se putea forţa mai mult, steliştii jucând fără 13 oameni de bază şi un eşec în sfera normalului, suferit la Craiova, plasau CSM pe un onorabil loc V.

Căderea în groapă

Problemele mari de exprimare în joc, care au generat, printre altele, nouă reprize fără gol în campionat, plus alte două în Cupa Ligii, la Botoşani, nu au mai putut fi ascunse de clasament după meciul de acasă cu FC Botoşani. O evoluţie penibilă în derbiul Moldovei a arătat din plin carenţele grave existente la o echipă la care se începea să se simtă că promisiunile de finanţare făcute de primarul Mihai Chirica erau simple vorbe în vânt, că preşedintele Florin Prunea a greşit în vară cum nu a mai făcut-o în tot mandatul său la Iaşi, iar antrenorul Nicolo Napoli îşi etala limitele, după ce îşi pierduse singurul atu important pe care l-a avut, strunirea vestiarului.

Etichetarea drept “normală” a eşecului cu Dinamo şi actul secund bun cu Pandurii au prelungit mariajul cu tehnicianul italian, înfrângerea de la Giurgiu fiind urmată de o nouă atingere a Gropii Marianelor, CSM pierzând acasă disputa cu ACS Poli Timişoara, echipă adunată de pe stradă înaintea startului sezonului de Ionuţ Popa.

Circul despărţirii de Napoli, care, deşi fusese concediat, a forţat intrarea la vestiar, a fost desertul trecut pe scumpa notă de plată începută a fi scrisă în vară. Până şi Prunea a recunoscut că unii jucători au primit prea mulţi bani, că Napoli l-a dezamăgit, ori că în campania de transferări s-au făcut erori uriaşe. De pildă, Llullaku, dat afară de la Iaşi, a devenit golgeterul Ligii I, la înlocuitorul lui Golubovic, Roman, s-a renunţat repede, fără să fie adus alt jucător, lovitura verii, Ciucur, a dezamăgit, situaţia jucătorilor under 21 a fost gestionată greşit.

Părăsit şi de Chirica, alături de care s-a afişat în repetate rânduri, Prunea a avut câteva zile de degringoladă totală, orbecăind şi în privinţa înlocuitorului lui Napoli, până a se ajunge la instalarea lui Eugen Neagoe existând o scurtă telenovelă cu Daniel Isăilă, care a fost anunţat antrenor, dar nu a mai ajuns în Copou.

Neagoe nu a reuşit să trezească repede o echipă care, faţă de anii trecuţi, pierduse principala armă, stabilitatea financiară, promisiunile preelectorale ale primarului Chirica, cel care fusese, printre altele de acord, cu salariile incredibile ale lui Napoli şi Prunea, circa 10 000 de euro lunar, nefiind transpuse în practică.

În ciuda faptului că jocul a căpătat, în unele momente, culoare, Neagoe a pornit cu patru înfrângeri, primul punct obţinut de fostul colaborator al lui Piţurcă, remiza de acasă cu ASA, fiind, de fapt, tot un eşec.

Trezirea din final

Până la urmă, antrenorul oltean a trezit Iaşul după un meci cu… oltenii, succesul contra CSU Craiova anunţând un final de excepţie, cu patru victorii în cinci partide, toate obţinute în urma unor jocuri bune şi foarte bune şi nu a unor faze norocoase.CSM a ajuns astfel la cinci puncte de play-off şi a început să spere iarăşi că s-ar putea lupta pentru calificarea în zona fruntaşă a clasamentului.

Pentru aceasta, totul depinde de modul în care va decurge pauza.

Asigurarea stabilităţii financiare a clubului, efectuarea unor mutaţii de efectiv necesare pentru actualul lot (rezolvarea problemei jucătorului under 21, dinamizarea zonei centrale a mijlocului terenului, zonă care nu a fost întărită nici în vară, deşi acolo era punctul vulnerabil al echipei, aducerea unui atacant care să-l susţină pe Cristea), o pregătire de calitate în iarnă sunt condiţiile esenţiale pentru ca Iaşul să mai poată spera în ceea ce, la un moment, părea o misiune imposibilă.

RETROSPECTIVA

REZULTATE TUR

Steaua – CSM Poli 1-1 (1-1) Vâlceanu (’20) –Böle(’42). – disputat după etapa a VI-a

CSM Poli – Mediaş 3-1 (1-1) Ţigănaşu (‘5),Böle(’81), Cristea (’90) – Axente (’34).

ASA – CSM Poli 0-3 (0-0)Böle(’16), Cristea (’35), Târşa (’43).

Craiova – CSM Poli 2-0 (1-0) Kay (’42), Ivan (’87).

CSM – Viitorul 0-0

Chiajna – CSM 0-0

CSM – Botoşani 0-1 (0-0) I.  Fülöp (’16).

Dinamo – CSM 3-1 (2-0) Maric (’14), Grahovac (’18 – autogol), Nemec (’55) – Piccioni (’65).

CSM – Pandurii 3-2 (1-1) Ciucur (’35), Boiciuc (’53), Piccioni (’62) – Alexandru (‘5, ’57)

Astra – CSM 1-0 (0-0) Budescu (’78, penalty).

CSM – Timişoara 0-1 (0-0) Drăghici (’61).

CFR – CSM 1-0 (0-0) Nascimento (’58).

CSM – Voluntari 1-2 (0-2) Piccioni (‘90^5) – Bălan (’33), Căpăţînă (’34).

REZULTATE RETUR

CSM – Steaua 0-2 (0-1) Tamaş (’34), Man (’87).

Mediaş – CSM 2-1 (0-0) Axente (’73), Trtovac (’90) – Mihalache (’47).

CSM – ASA 0-0

CSM – Craiova 2-1 (1-1) Ciucur (‘4),Böle(’70, penalty) – Băluţă (’44).

Viitorul – CSM 1-0 (0-0). Nimely (’72).

CSM – Chiajna 1-0 (1-0) Cristea (’31).

Botoşani – CSM 1-3 (0-2) Burcă (’70) –Böle(’23, ’61), Cristea (’37, pen).

CSM – Dinamo 3-1 (1-1) Cristea (’25, pen), Ştefănescu (’72), Gheorghe (‘90^1, penalty) – Nedelcearu (‘7).

LINII DE CLASAMENT

GENERAL     21        7          4          10        22-23  25 (-8). Locul IX

ACAS|          11        5          2          4          13-11 17 (-16). Locul VII

DEPLASARE 10      2          2          6          9-12   8 (^8). Locul XII

NAPOLI         11       3          3          5          10-12 12

NEAGOE       10        4          1          5          11-11  13

GOLGETERI: Böle 6 – 1 penalty, Cristea 5 – 2 penalty, Piccioni 3, Ciucur 2, Boiciuc 1, Ţigănaşu 1, Târşa 1, Mihalache 1, Ştefănescu 1, Gheorghe 1, din penalty.

Mutaţiile verii

PLECARI: Golubovic (Steaua), Llullaku (Mediaş), Viveiros (Madeira), Enescu (Achnas, Cipru), Goge (Braşov). Crenganiş, Moisi, Huţanu.

SOSIRI: Roman (FC Botoşani), Ciucur (Pandurii), Martin (Rapid), Sato (Global), Ştefănescu (împrumut Steaua), Boiciuc (revenit Rapid CFR Suceava), Chelaru (revenit Cugir).

Binişor acasă, slab în deplasare

^ La Botoşani, CSM a câştigat primul şi ultimul meci disputat în deplasare. ^ Iaşul stă destul de bine în clasamentul meciurilor de pe teren propriu, pe poziţia a VII-a, la două puncte de CFR, însă suferă în deplasare, fiind pe poziţia a XII-a, la egalitate cu ASA şi Chiajna şi sub Timişoara! Ieşenii au, după Concordia, cel mai slab atac în partidele din afara Iaşului, la egalitate cu ASA şi Astra. ^ CSM Politehnica are cea mai bună defensivă dintre echipele clasate pe locuri de play-out, cifrele apărării fiind mai bune şi decât cele ale lui Dinamo. ^ Iaşul stă relativ bine la capitolul cartonaşe galbene, pe poziţia a VI-a, cu 48 de avertismente. La eliminări însă, CSM stă prost: a primit şase cartonaşe roşii (Voicu, în minutul 90^3 al partidei de acasă cu FC Botoşani şi în minutul 90 al meciului cu Pandurii, Frăsinescu, la Giurgiu, în minutul 90^3, Boiciuc – direct, în minutul 6 al duelului de acasă cu FC Steaua, Frăsinescu şi Ciucur în prelungirile partidei de la Botoşani), doar FC Botoşani, cu şapte eliminări, depăşind-o. ^ CSM a primit patru penaltiuri, toate transformate şi a fost sancţionată cu două lovituri de pedeapsă (la egalitate cu Mediaş, doar FC Steaua fiind penalizată cu un singur penalty), una fiind transformată, alta – ratată de Rocha în minutul 75 al partidei de la Craiova

Top jucători cu minimum 11 notări

1-2. Böle 5,47 (17 jocuri) – start şi final de sezon foarte bun, a devenit golgeterul echipei.

1-2. Cristea 5,47 (17 jocuri, 1 fără notă) – deşi a suferit mult din cauza lipsei de susţinere şi a puţinelor mingi avute la dispoziţie, a rămas un element cheie în angrenajul echipei.

3. Mihalache 5,41 (17 jocuri) – start ezitant, s-a eliberat după plecarea lui Nicolo Napoli, cu care a avut un conflict dur în sezonul trecut; a avut un final excelent, în ultimele opt partide bifând o singură notare sub 6.

4. Sato 5,33 (12 jocuri) – s-a integrat mai greu, determinarea exemplară etalată apoi valorând în ochii tribunei mai mult decât carenţele pe care le are.

5. Creţu 5,27 (11 jocuri) – nefolosit de Napoli în primele zece meciuri, a avut nevoie de timp pentru a reajunge la turaţia competiţională normală, urcând, după ce în primele trei apariţii nu a primit notă de trecere.

6-7. Grahovac 5,20 (15 jocuri) – a făcut drumul de la demon (gafe mari în meciul cu Dinamo, din deplasare şi, mai ales, Voluntari) la înger, evoluţiile din finalul de sezon, cu excepţia disputei de la Botoşani, în care a avut o nouă eroare, reamintind de portarul care, în trecut, a câştigat un astfel de top.

6-7. Frăsinescu 5,20 (20 jocuri) – pe final de sezon a format, împreună cu Mihalache, unul dintre cele mai redutabile cupluri de stoperi din Liga I.

8. Ţigănaşu 5,06 (19 jocuri, 1 fără notă) – întârzie să confirme că este unul dintre cei mai dotaţi jucători de flanc stâng din campionat.

9. Mitic 4,94 (18 jocuri, 1 fără notă) – continuă căderea din primăvară.

10. Gheorghe 4,80 (20 jocuri) – lipsa de inspiraţie s-a simţit din plin în calitatea construcţiei; în mai mult de jumătate din partide (11) a primit sub nota 5.

11. Voicu 4,80 (15 jocuri) – mult prea nervos în mai multe partide, a avut un parcurs sub aşteptări, pierzăndu-şi locul de titular în ultimele cinci runde.

12. Ciucur 4,72 (17 jocuri, 1 fără notă) – o altă dezamăgire; nu a reuşit să arate de ce a fost privit lovitura verii la capitolul “achiziţii” şi să justifice de ce este cel mai bine plătit jucător din lot.

13. Ştefănescu 4,45 (12 jocuri, 1 fără notă) – doar trei note de trecere, un singur meci bun, cel cu Dinamo; mult prea puţin atât pentru calităţile pe care le are cât şi pentru nivelul la care este plătit.

Top jucători cu mai puţin de 11 notări

1. Danale 6,00 (1 joc) – un final de meci bun, contra Craiovei, la debutul în Liga I.

2. Caparco 5,50 (7 jocuri) – conform obiceiului: jocuri bune (cu excepţia meciului cu FC Steaua) cu rezultate modeste ale echipei, o singură victorie în meciurile în care a apărat.

3. Bosoi 5,43 (8 jocuri, 1 fără notă) – a demonstrat că a fost marginalizat pe nedrept de Nicolo Napoli, renăscând sub bagheta lui Neagoe.

4. Boiciuc 5,00 (11 jocuri, 1 fără notă) – câteva momente bune, însă nu a exploatat culoarul foarte bun pe care l-a avut.

5. Bădic 4,90 (6 jocuri, 1 fără notă) – în pierdere de turaţie.

6. Roman 4,87 (4 jocuri) – a fost adus ca înlocuitor al lui Golubovic, a primit primă de instalare, a intrat în patru meciuri din postura de rezervă, bifând 16, 23, 45 şi 25 de minute şi a fost pus pe liber.

7. Moldovan 4,83 (5 jocuri, 2 fără notă) – crud pentru Liga I.

8. Ciucă 4,80 (6 jocuri, 1 fără notă) – sub aşteptări.

9. Chelaru 4,75 (4 jocuri, 2 fără notă) – fost internaţional de juniori, a pierdut duelul cu Târşa, apoi cu Ştefănescu ori Boiciuc în cursa pentru ocuparea locului de jucător under 21.

10. Târşa 4,71 (7 jocuri) – a profitat în start de culoarul avut, însă s-a accidentat grav, repede.

11. Piccioni 4,27 (16 jocuri, 3 fără notă) – a trebuit să plece Nicolo Napoli pentru a nu mai primit credit inutil.

12. Saric 3,50 (4 jocuri, 1 fără notă) – ca şi Piccioni, un alt jucător care a ocupat degeaba un loc în lotul echipei.

13. Martin 3,00 (2 jocuri, 1 fără notă) – transfer ratat.

EUROPA LEAGUE – turul II preliminar

14 iulie: CSM – Hajduk Split 2-2 (2-0) Cristea (’19), Piccioni (’23) – Ohandza (’48), Said (‘90^4).

21 iulie: Hajduk Split – CSM 2-1 (1-0) Tudor (’22), Ohandza (’90) – Ciucur (’26).

CUPA LIGII – după etapa III

FC Botoşani – CSM 1-0 (1-0) L. Fülöp (‘9).

CUPA ROMÂNIEI

Metalurgistul Cugir – CSM 0-2 (0-0) Frăsinescu (’52), Cristea (’62).

CFR Cluj – CSM 2-0 (1-0) Bud (‘6), Roman (’73).

Clasament

1. Viitorul       21        13        3          5          29-19 42 (^9)

2. Steaua       21        12        4          5          27-16 40 (^7)

3. Craiova      21        11        4          6          28-21 37 (^7)

4. Mediaş       21        10        7          4           33-21 34 (^4) *

5. Dinamo      21        9          5          7          33-28 32 (^2)

6. CFR           21        10        6          5          34-20 30 (^6) *

7. Astra           21        8          5          8          21-25 29 (0)

8. Botoşani    21        7          4          10        25-25 25 (-5)

9. Iaşi              21        7          4          10        22-23 25 (-8)

10. Voluntari  21        7          4          10        27-29 25 (-8)

11. Pandurii   20        6          6          8          22-29 21 (-6) *

12. Chiajna    21        4          5          12        11-26 17 (-13)

13. ASA         20        4          3          13        16-33 9 (-15) *

14. Timiş.       21        6          4          11        21-34 8    (-8) *

* Penalizări: Gaz Metan, Pandurii – 3 p ; CFR Cluj – 6 p; ASA Târgu Mureş – 9 p; ACS Poli Timişoara – 14 p.

Comentarii