Retrospectiva sezonului la CSMS Iaşi: Un retur de poveste

luni, 08 iunie 2015, 01:43
16 MIN
 Retrospectiva sezonului la CSMS Iaşi: Un retur de poveste
 
 
Echipa de fotbal din Copou  şi-a îndeplinit obiectivul graţie unei evoluţii de excepţie în primăvara acestui an

 
 
De unde s-a pornit?
 
Decembrie 2014. După ce în vară se anunţase că Iaşul, care făcusese câteva investiţii serioase şi era una dintre cele mai stabile echipe din Liga I, nu trebuie să se gândească decât la o clasare în primele zece echipe, CSMS a încheiat turul Ligii I pe locul XVI, cu 12 puncte, la şase puncte de salvarea de retrogradare. În analiza alcătuită de “Ziarul de Iaşi” la sfârşitul primei jumătăţi a sezonului punctam principalele cauze ale parcursului mult sub aşteptări: problemele grave existente pe banca tehnică (Marius Lăcătuş şi Ionuţ Chirilă au avut rezultate dezamăgitoare, fiecare conducând echipa în cinci meciuri, Nicolo Napoli nu s-a integrat rapid), politica de lot greşită (pe lângă unele transferuri ratate, au apărut şi disponibilizările şi achiziţiile de pe parcursul turului, când au fost aduşi jucători nepregătiţi), atmosfera proastă existentă la nivelul vestiarului şi al clubului. La perspective, afirmam că salvarea e posibilă şi că un retur încheiat cu “^1” la “adevăr” ar putea fi suficient pentru salvarea de la retrogradare, în condiţiile în care nori negri pluteau deasupra multor alte cluburi, iar nivelul Ligii I era foarte scăzut.
 
Povestea returului
 
CSMS nu numai că a atins acel “^1” care ar fi fost suficient pentru continuarea mariajului cu Liga I, ci l-a şi depăşit. Astfel, obiectivul stabilit vara trecută a fost atins! Acest lucru a fost posibil graţie startului în forţă din a doua jumătate a sezonului, în primele şase meciuri fiind pierdute doar două puncte, la Galaţi! Victoriile de pe terenul Viitorului şi al Petrolului, precum şi cele trei succese de pe teren propriu au umflat din plin pânzele corabiei ieşene, care a ieşit repede din zona roşie a clasamentului (după doar trei runde) şi s-a cocoţat pe locul IX, într-o perioadă incredibil de scurtă, fără gol primit! Ritmul nu a putut fi ţinut la cote maxime în continuare, însă victoria obţinută în faţa lui Dinamo a însemnat un balon important de oxigen între cele două eşecuri, de la Tîrgu Mureş şi Chiajna.
A urmat o nouă serie bună, de cinci jocuri, în care Iaşul a obţinut două victorii şi un egal acasă, a remizat la Botoşani şi a învins la Craiova. Astfel, trupa pregătită de Napoli a scăpat matematic de retrogradare şi a urcat pe locul VIII, la doar trei puncte de ultimul loc care asigura calificarea în Europa League!
Finalul i-a adus însă pe visători cu picioarele pe pământ. CSMS a căzut în ultimele trei runde şi a prins locul X doar datorită remizei din ultima rundă, cu Steaua.
 
Explicaţiile returului fabulos
 
1. Confortul financiar.CSMS a ştiut să aibă grijă de confortul jucătorilor săi. Fără a avea mâna largă pe care au avut-o cu antrenorii (“moftul” Lăcătuş a costat, în mai puţin de un an, circa 150 000 de euro, Chirilă a primit un salariu de 5 000 de euro timp de nouă luni, deşi a lucrat una singură, Napoli a câştigat peste 85 000 de euro net, în nouă luni!), şefii Iaşului au plătit fotbaliştilor salarii bune pentru Liga I: o medie de 3 000 de euro lunar, prime de 300 de euro pentru fiecare punct câştigat şi bonusuri de final de sezon, pentru jucătorii de bază, între 5 şi 10 mii de euro. Foarte important este faptul că banii au fost daţi cu mici întârizeri (cea mai mare a fost de două luni, rara avis într-un peisaj fotbalistic intern în care mai multe cluburi nu şi-au plătit jucătorii sau aveau restanţe de cinci-şase luni faţă de aceştia), astfel că fotbaliştii s-au putut concentra la munca lor.
 
2. Transferuri eficiente, Faţă de alte perioade de întrerupere, în care venea şi pleca aproape câte o echipă, CSMS nu a mai făcut o remaniere masivă de lot în iarnă. În locul celor şase fotbalişti la care s-a renunţat au fost aduşi cinci jucători. Golubovic şi Enescu au devenit piese esenţiale, pe Braga şi Ciucă te puteai baza când intrau, doar Markovic nespunând multe. Iar dacă mai amintim şi de faptul că unii fotbalişti transferaţi în vară, Grahovac, Ciucur sau Böle, de exemplu, s-au integrat după tururi relativ modeste, apare o nouă explicaţie a plusului din retur.
 
3. Pregătirea de iarnă.Chiar dacă a sporit cheltuielile făcute în iarnă, decizia de a sta trei săptămâni în cantonament în Antalya a fost una dintre cheile importante ale schimbării la faţă a echipei. CSMS a avut o cu totul altă faţă în retur. Din formaţia care, în tur, termina meciurile în genunchi, Iaşul a devenit una dintre cele mai puternice grupări din Liga I din punct de vedere fizic. Aici trebuie precizat că, spre deosebire de Lăcătuş, Napoli a avut inspiraţia de a-i da credit total preparatorului Cezar Honceriu. Tonusul fizic bun a avut ca urmări şi evoluţii mult mai bune, dar şi diminuarea considerabilă a numărului accidentărilor. Nu în ultimă instanţă, stagiul centralizat a contribuit din plin şi la omogenizarea echipei, un alt atu care s-a dovedit important. Faptul că Napoli s-a bazat, practic, pe 14-15 jucători şi că a folosit doar 23 faţă de 30 în tur spune multe.
 
4. Disciplina.Plecarea elementelor turbulente din vestiar, “căpitan de echipă” fiind Wesley, s-a simţit din plin în retur. Jucătorii au fost mult mai disciplinaţi şi la antrenamente şi la meciuri, dar şi în în afara stadionului. Deşi a fost o echipă agresivă, Iaşul nu a încasat niciun cartonaş roşu în retur (au fost şase în tur!).
Tot la capitolul disciplină trebuie trecut şi aspectul tactic. Fără să fie o echipă spectaculoasă, chinuindu-se în momentele în care adversarele au deschis scorul (toate meciurile cu un astfel de scenariu au fost pierdute!), CSMS a avut parcursul excelent şi datorită rigurozităţii interpretării partiturii simple trasate de Napoli: apărare de fier, cu spaţii mici între linii, răbdare şi replici în momentele în care adversarii se descopereau.
 
5. Şansa.De mult nu a mai avut Iaşul fotbalistic o echipă privită cu atâta simpatie de Zeiţa Fortuna ca actuala CSMS, lucru recunoscut până şi de jucători ori antrenori. După un tur plin de ghinioane, parcursul excelent din retur a fost posibil şi datorită şansei pe care moldovenii au avut-o la ocaziile imense ratate de adversari în momente importante (câteva “semnături” doar: Tănase, de la Viitorul, în minutul 3, Curtean şi Roman, de la Gaz, “astralul” Chiţu, braşoveanul Ganea, în minutul 88, aproape toată echipa craioveană) ori barelor (semnate de Teixeira, de la Petrolul, Viveiros şi Lemnaru de la “U” Cluj, Croitoru, de la Botoşani ori de stelistul Popa), care au ajutat din plin la parcursul fabulos al portarilor Iaşului. Pe de altă parte, trupa lui Napoli a avut reprize sau chiar un meci întreg (cu FC Braşov) în care a înscris la singurele încercări cadrate! Nici arbitrii nu au înotat împotriva “curentului”, CSMS fiind iertată, de exemplu, de două penalturi clare, în meciurile cu Dinamo şi Rapid.
 
 
Perspective
CSMS are un culoar bun pentru campionatul viitor. Problemele existente la multe dintre cluburile care au dreptul să joace în Liga I, faptul că există un schelet de echipă, pe care se poate construi, sunt atuuri importante înaintea unui sezon la finalul căruia cinci echipe se vor califica în cupele europene. Continuarea asigurării liniştii financiare a clubului (pentru aceasta, foarte probabil, va fi nevoie de creşterea cheltuielilor făcute în sezonul trecut, 3,5 milioane euro, pentru că atât la jucători cât şi la antrenor au apărut majorări salariale) şi efectuarea unor transferuri eficiente (postul de atacant a fost neacoperit corespunzător şi în retur, când CSMS a avut mare noroc că Golubovic nu s-a accidentat, Iaşul stând într-un singur atacant de careu experimentat, plecările trebuie compensate, concurenţa în lot sporită) sunt principalele lucruri de care Iaşul are nevoie în această vară, pentru a nu mai avea emoţiile din stagiunea trecută.
 
 
 
 
 
 
REZULTATE TUR
 
CSMS – Viitorul 0-0,
Gaz Metan – CSMS 0-0
CSMS – Petrolul 1-5 (1-1).Wesley (’25) – Teixeira (’19), Mutu (’50), Tamuz (’55, ’70), Albin (‘90^2).
Astra – CSMS 2-1 (2-0) Seto (’16), Fatai (’39) – Munteanu (’64).
CSMS – Oţelul 0-0.
“U” Cluj – CSMS 2-0 (2-0). Viveiros (’22), Muşat (’38, penalty).
CSMS – ASA 2-2 (1-1) Creţu (‘8), Hora (’82 – autogol) – N’Doye (’30), Goga (’64).
Dinamo – CSMS 1-0 (0-0). Alexe (’74).
CSMS – Chiajna 1-2 (1-2). Creţu (’19) – Pena (’26), Wellington (’36).
Braşov – CSMS 2-0 (1-0). Machado (‘3), Constantinescu (‘90^2).
CSMS – Botoşani 2-2 (1-1). Coşereanu (‘2), Onduku (’47) – Quenten (’29), Codoban (’77).
Ceahlăul – CSMS 2-2 (0-2) Cîrjan (’58), Mîndruşcă (’66) – Novac (’13), Wesley (’41).
Rapid – CSMS 0-1 (0-1). Wesley (’28, penalty).
CSMS – Craiova 1-3 (0-2), Böle (’82) – Rocha (‘3, ’33), Tîrnăcop (’78).
CFR Cluj – CSMS 4-0 (1-0) Ivanovski (‘6, ’79), Tadé (’67), Jazvic (’81).
CSMS – Pandurii 3-0 (2-0). Plămadă (’12), Böle (’17), Bosoi (’56).
Steaua – CSMS 1-0 (0-0). Szukala (‘90^4).
 
REZULTATE RETUR
 
FC Viitorul – CSMS 0-3 (0-2). Ciucur (‘26, ‘85), Plămadă (‘45^2).
CSMS – Mediaş 1-0 (1-0). Golubovic (‘35).
Petrolul – CSMS 0-2 (0-1). Ciucur (‘6), Braga (‘73).
CSMS – Astra 1-0 (0-0.) Bădic (’76).
Oţelul – CSMS 0-0.
CSMS – U Cluj 2-0 (1-0). Mihalache (‘38), Golubovic (‘56).
ASA – CSMS 1-0 (1-0). Bumba (‘22)
CSMS – Dinamo 1-0 (1-0) Böle (‘20).
Concordia – CSMS 2-1 (0-0). Boldrin (‘51), Grigorie (‘64) – Golubovic (‘90^1).
CSMS – FC Braşov 1-0 (0-0). Mihalache (’48).
FC Botoşani – CSMS 0-0.
CSMS – Ceahlăul 2-0 (1-0). Golubovic (’30), Bădic (‘90^3)
CSMS – Rapid 0-0.
CS U Craiova – CSMS 0-1. (0-0) Creţu (’77).
CSMS – CFR Cluj 0-3 (0-1). Tadé (’31, ’81, ambele din penalty), Jakolis (’54)
Pandurii – CSMS 5-2 (2-0). Mrzjlak (’24), Pintilii (’34), Roman (’57, penalty; ’63; ’68, penalty) – Boiciuc (’73), Enescu (’79).
CSMS – Steaua 0-0.
 
Cupa României
CSM Râmnicu Vîâcea – CSMS 0-1 (0-1).  Dedu (‘2)
CSMS – Steaua 0-1 (0-0). Stanciu (’89).
 
Cupa Ligii
ASA Târgu Mureş – CSMS 0-2 (0-1). Creţu (’39), Pălimaru (’87)
CSMS – CFR Cluj 4-2 (2-2).  L. Mihai (‘5), Mihalache (’13), Pălimaru (’58), Olah (’80, penalty) – Christian (’35), Păun (’43).
CSMS – Steaua 0-3 (0-2).  Breeveld (13), Rusescu (’29), Toşca (’64).
 
GOLGETERI RETUR: Golubovic 4, Ciucur 3, Bădic 2, Mihalache 2, Plămadă 1, Braga 1, Creţu 1 ,Böle 1, Boiciuc 1, Enescu 1.
 
GOLGETERI CAMPIONAT: Golubovic 4, Ciucur 3, Creţu 3, Böle 3 ,Wesley 3 (1 din penalty), Bădic 2, Mihalache 2, Plămadă 2, Braga 1, Boiciuc 1, Enescu 1, Munteanu 1, Coşereanu 1, Onduku 1, Novac 1, Bosoi 1, Hora (ASA – autogol).
 
Linii de clasament retur
TOTAL           17        9          4          4          17-11 31 (^4)
ACASA          9          6          2          1          8-3     20 (-7)
AFARA        8          3          2          3          9-8      11 (^11)
 
Linii de clasament campionat
TOTAL           34        11        10        13        31-39 43 (-8) – locul X
ACASA        17        7          6          4          18-17 27 (-24) –locul VII
AFARA          17        4          4          9          13-22 16 (^16) – locul XV 
           
 
Cifrele returului
^ CSMS s-a clasat pe locul II în clasamentul returului, cu 31 de puncte, 7 mai puţine decât ASA şi 3 mai multe decât campioana, Steaua! Doar Gaz Metan Mediaş a primit mai puţine goluri (10) decât Iaşul (11) în a doua jumătate a sezonului. ^ Echipa ieşeană a adunat 11 puncte în partidele disputate în deplasare, în care a avut golaveraj pozitiv! ^ După ce a încasat şase cartonaşe roşii în tur (Mihalache – în minutul 39 al partidei de la Mediaş, Mitic – în minutul 45^1 al partidei cu Petrolul, Olah – min. 90^4 cu Chiajna, Onduku – ’65 cu Botoşani, Creţu – ’52 cu Pandurii, Grahovac – ‘90^4 cu Steaua), când adversarele au fost sancţionate cu 3 eliminări (Mera, de la Rapid, în minutul 89, Tincu, de la Botoşani, în minutul 86 şi Prepeliţă, de la Steaua, în minutul 90^7), Iaşul nu a mai suferit nicio eliminare în retur. Singurul cartonaş roşu arătat în meciurile CSMS a fost văzut de Arlauskis, rezervă în meciul cu Steaua! ^ Cu patru goluri marcate în retur, Golubovic a fost golgeterul echipei pe întreg sezonul! ^ CSMS a primit cele mai puţine penaltiuri din Liga I, la egalitate cu CSU Craiova şi Oţelul, 3, toate în tur (1 a fost transformat, de Wesley, cu Rapid, celelalte – ratate, de Creţu, în minutul 41 al partidei cu Concordia şi Wesley, în minutul 89 al meciului cu Rapid) şi a fost sancţionată cu 5 lovituri de la 11 metri, toate transformate (una, în tur, de Muşat, de la U Cluj, celelalte, de Tadé şi Roman) ^ Mitic, cu 9 cartonaşe galbene, a fost printre cei mai indisciplinaţi jucători din Liga I, după Madson (12) şi un grup de patru jucători, care au fost avertizaţi de zece ori. ^ Iaşul a folosit în tur 30 de jucători şi doar 23 în retur. Per total, 37 de fotbalişti au jucat la CSMS, doar Grecu şi Chelaru nefiind folosiţi.
 
Fluxul de jucători
 
VARA
Plecări: Avrămia (CS U Craiova), Herghelegiu (CS U Craiova), Onofraş (CF Brăila), Radovic (FC Olt), Bălan, Dani, Miron, Firoiu, Cioranu – în startul sezonului. Pălimaru, Akinsola, Melinte, Dima, Johnson, Dedu, Vladu – pe parcursul turului.
Sosiri: L. Munteanu (Săgeata Năvodari), Grahovac (Kahramanmaraşspor), Mitic (FC U Craiova), Johnson (Săgeata Năvodari), I. Voicu (Rapid – împrumut), Bole (Kaposvari), Wesley (Millonarios), Ciucur (Pandurii – împrumut).
S-a prelungit împrumutul lui Plămadă (FC Botoşani) pentru un an, iar Ţigănaşu a fost transferat definitiv dela Astra.
Pe parcursul turului au mai venit Dima (Chiajna), Coşereanu (Chiajna), Melinte (Chiajna), Akinsola (L’Hospitalet), Onduku (Chiajna).
 
IARNA
Plecări: Munteanu (U Cluj), Novac (FC Voluntari), Vişa (Gaz Metan Mediaş), Wesley (Barbarense), Călugăru (CSM Paşcani), Dobre (Spartak Varna, Bulgaria).
Sosiri: Ciucă (Metalul Reşiţa), Enescu (Gaz Metan Mediaş), Braga (Fluminense), Markovic (Mladost Velika Obarska), Golubovic (Sonderjisk).
 
CATALOG RETUR
Top jucători cu minimum 8 note
 
1. Grahovac 6,25 (15 jocuri, 1 fără notă) – fie şi faptul că a fost învins în doar trei meciuri spune multe despre prestaţia de excepţie a lui Branko în retur.
2. Onduku 6,23 (11 j) – când a lipsit, atacul a suferit din plin; media mare e generată şi de faptul că a absentat în toate meciurile în care Iaşul a jucat slab.
3. Voicu 5,86 (14 j) – a onorat banderola de căpitan pe care a purtat-o.
4. Mihalache 5,84 (16 j) – unul dintre cei mai importanţi jucători ai echipei.
5. Plămadă 5,82 (14 j) – a crescut, devenind unul dintre stoperii de luat în seamă în Liga I.
6. Bădic 5,79 (13 j, 1 fără notă) – renăscut.
7. Golubovic 5,74 (17 j) – extrem de util în atacul unei echipe preocupată în primul rând de apărare.
8. Ciucur 5,71 (17 j) – a început fabulos returul, s-a stins spre final.
9. Mitic 5,71 (14 j) – o cu totul altă faţă pe postul de închizător.
10. Enescu 5,59 (16 j) – deşi a venit în probe în iarnă, a devenit titular cert.
11. Böle 5,55 (10j) – oscilant.
12. Ţigănaşu 5,54 (12j) – problemele medicale nu i-au asigurat continuitatea necesară.
13. Bosoi 5,50 (13 j, 4 fără notă) – folosit ca soluţie de avarie pe mai multe posturi.
14. Creţu 5,25 (12 j) – poate mai mult.
 
Top jucători cu mai puţin de 8 note
1. Caparco 5,83 (3 jocuri) – a avut ghinionul ca Grahovac să prindă un retur de vis.
2. Braga 5,43 (10 j, 3 fără notă) – foarte tehnic, a lăsat impresia că nu şi-a pus în valoare calităţile.
3. Ciucă 5,10 (11 j, 6 fără notă) – a început mai greu, s-a integrat spre final.
4. Boiciuc 5,00 (5 j, 1 fără notă) – mare speranţă, juniorul de nici 18 ani are o medie mică pentru că a fost notat doar în meciuri modeste ale Iaşului, toate pierdute.
5. Mihai 4,00 (3 j, 1 fără notă) – a primit puţine şanse, nereuşind să se reintegreze, după problemele medicale avute.
6. Coşereanu 4,00 (3 j, 2 fără notă) – trecut în planul doi.
7. Olah 4,00 (2j, 1 fără notă) – a intrat doar pe final, după accidentarea serioasă suferită în iarnă.
8.Markovic (3 jocuri fără notă) – folosit doar în startul returului, pentru conservarea rezultatelor.
9. Moisi (1 joc fără notă) – debut în Liga I, la Craiova.
 
CATALOG CAMPIONAT
 
Top jucători cu minimum 18 note
 
1. Grahovac 5,88 (22 jocuri, 2 fără notă) – după un tur în care a avut evoluţii oscilante, a reuşit un retur de pus în ramă.
2. Voicu 5,68 (28 jocuri) – i-a cucerit pe spectatori prin devotamentul său.
3. Plămadă 5,57 (22 jocuri) – privit ca o soluţie de avarie în startul sezonului, a devenit un titular de bază pe parcurs.
4. Bădic 5,56 (19 jocuri, 2 fără notă) – plecarea lui Lăcătuş a însemnat relansarea carierei sale.
5. Mihalache 5,46 (24 jocuri) – şi-a revenit în retur, după un tur în care a avut destule meciuri ratate.
6. Mitic 5,42 (20 jocuri, 1 fără notă) – la un pas să fie dat afară în tur, când a evoluat fundaş dreapta, a avut o cu totul altă faţă în retur, ca închizător.
7. Ciucur 5,35 (31 jocuri) – start modest, urcuş pe finalul turului, pornire de excepţie în retur, cădere pe final
8. Ţigănaşu 5,34 (19 jocuri) – transferat târziu, chinuit de accidentări dese.
9. Böle 5,26 (19 jocuri) – s-a integrat mai greu.
10. Bosoi 5,18 (27 jocuri, 5 fără notă) – om bun de lot.
11. Creţu 5,04 (28 jocuri) – sezon sub aşteptări.
 
Top jucători cu mai puţin de 17 note
 
1. Onduku 5,84 (16 jocuri) – a început greu, fiind venit cu mari restanţe fizice, a fost, în retur, o piesă importantă.
2. Golubovic 5,74 (17 j) – s-a dovedit a fi atacantul de care Iaşul avea nevoie în tur pentru evitarea unei ierni agitate.
3. Enescu 5,59 (16 j) – adus fără mari aşteptări în iarnă, a fost un om de bază.
4. Caparco 5,54 (15 jocuri, 1 fără notă) – cu câteva excepţii, a avut prestaţii bune.
5. Braga 5,43 (10 jocuri, 3 fără notă) – un gol important, la Ploieşti, şi senzaţia că ar fi putut mai mult.
6. Novac 5,27 (14 jocuri, 1 fără notă) – a avut exprimări foarte bune doar în mandatul lui Ionuţ Chirilă.
7. Vladu 5,12 (4 jocuri) – a plecat frumos de la Iasi.
8. Ciucă 5,10 (11 jocuri, 6 fără notă )- evoluţiile de la Craiova şi cu Steaua dau speranţe că nu e un jucător terminat.
9. Wesley 5,06 (8 jocuri) – decepţia sezonului.
10. Boiciuc 5,00 (5 jocuri, 1 fără notă) – un gol, la Tîrgu Jiu, şi încercări la fiecare meci în care a intrat.
11. Johnson 5,00 (1 joc) – pasager.
12. Pălimaru 4,90 (6 jocuri, 1 fără notă) – chiar dacă a început modest, impresia că s-a renunţat prea uşor la el a persistat.
13. Coşereanu 4,88 (7 jocuri, 3 fără notă) – calităţi nepuse suficient în valoare.
14. Olah 4,84 (17 jocuri, 1 fără notă) – tur modest, retur ratat din motive medicale.
15. Munteanu 4,79 (17 jocuri) – a fost pus pe liber după un tur dezamăgitor.
16. Dobre 4,75 (9 jocuri, 1 fără notă) – nu a reuşit să confirme.
17. Liviu Mihai 4,63 (5 jocuri, 1 fără notă) – sezon afectat din plin de problemele medicale pe care le-a avut.
18. Călugăru 4,50 (6 jocuri, 2 fără notă) – sub pretenţiile Ligii I.
19. Dedu 4,36 (8 jocuri, 1 fără notă) – nimic notabil.
20. Melinte 4,17 (3 jocuri) – a venit nepregătit, a jucat foarte puţin, fără a-şi pune în valoare calităţile.
21. Dima 4,00 (3 jocuri, 1 fără notă) – modest.
22. Akinsola 3,50 (2 jocuri, 1 fără notă) – transfer ratat..
23-26. Crenganiş şi Markovic au evoluat în trei partide fără să fie notaţi, Vişa în două, iar Moisi într-una.
 
 

Comentarii