Rinichi prelevat de la o tânără care a suferit un cumplit accident, transplantat la Iaşi

sâmbătă, 05 noiembrie 2016, 02:57
3 MIN
 Rinichi prelevat de la o tânără care a suferit un cumplit accident, transplantat la Iaşi

Andreea A., tânăra din judeţul Neamţ care a suferit un accident grav, salvează de dincolo de moarte viaţa mai multor bolnavi.

Mamă a doi copii minori, Andreea A. a fost rănită grav vi­neri, 28 octombrie, într-un accident rutier petrecut în localitatea Podoleni, din judeţul Neamţ. Medicii ieşeni şi bucureşteni au realizat începând de joi după-amiază până spre vineri dimineaţa prelevarea mai multor organe ale tinerei de 28 de ani, declarată în moarte cerebrală de miercuri noaptea.

Specialiştii au prelevat în cadrul Centrului Regional de Transplant de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ rinichii, fica­tul, corneea, os şi tendon. Plămânii şi inima donatoarei nu au putut fi prelevate din cauză că, în urma accidentului rutier, a suferit şi o contuzie toraco-abdominală. Cu toate că s-a dat alertă pe Eurotransplant, o echipă de medici străini intenţionând să preleveze şi plămânii donatoarei, organele nu au putut fi prelevate din motive medicale.

„De la donatoarea de 28 de ani, victimă a unui accident rutier, s-au prelevat ficatul, rinichii, os, tendon, corneea. Restul organelor nu au putut fi prelevate din cauza traumatismelor suferite“, a arătat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRTS.

Dintre organele prelevate, un rinichi şi corneea au rămas la Iaşi. Rinichiul a fost deja transplantat în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“. Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacientul primitor, tatăl a trei copii, este în stare bună după intervenţia chirurgicală.

„Pacientul primitor este un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Bacău. Acesta făcea dializa din 2011. Când a început dializa, fusese diagnosticat direct în stadiu final de insuficienţă renală, cu glo­merulonefrită cronică. Suntem recunoscători familiei donatorului care a reuşit prin acest gest să schimbe viaţa pacientului care a primit rinichiul, un bolnav cu trei copii mici acasă şi care făcea trei şedinţe de dializă pe săptămână“, a arătat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon“.

F­icatul tinerei donatoare nu a rămas la Iaşi întrucât pentru pacientul din regiunea Mol­dovei găsit perfect compatibil s-a ridicat suspiciunea de TBC

În aceste condiţii, medicii bucureşteni au luat organul pentru a-l transplanta la Institutul Fundeni, acolo unde lista de aşteptare pentru un ficat sănătos este mult mai mare decât la Iaşi.

„Pacientul găsit compatibil la Iaşi pentru transplantul de ficat nu a fost compatibil pentru că avea nişte complicaţii care agravau transplantul în momentul de faţă“, a mai arătat coordonatoarea CRTS.

Prelevarea de zilele trecute a fost cea de-a 17-a efectuată de CRTS în spitalele subordonate din Moldova. În ultimele săptămâni, CRTS a mai identificat doi pacienţi în moarte cerebrală, la Spitalul de Neu­rochirurgie, însă familiile acestora au refuzat să le doneze organele.

CITIȚI ȘI:

O tânără aflată în moarte cerebrală după un cumplit accident va salva mai multe vieţi

Comentarii