De Sănătate

Punem punctul pe știi

România: singura ţără din Europa care nu are o Lege a Reproducerii Umane Asistate favorabilă cuplurilor infertile!

vineri, 10 iunie 2016, 08:02
2 MIN
 România: singura ţără din Europa care nu are o Lege a Reproducerii Umane Asistate favorabilă cuplurilor infertile!

Despre aceasta dar şi despre necesitatea continuării Programului Naţional de FIV cu extinderea finanţării la trei cicluri per cuplu şi despre cele mai noi direcţii în tratamentul infertilităţii au discutat cei 200 de specialişti reuniţi la conferinţa “Actualităţi în tratamentul infertilităţii”.

”Utilizarea tehnicilor de reproducere umană asistată în România este foarte redusă în comparaţie cu alte ţări europene. Iar suportul financiar pe care îl oferă statul cuplurilor care au probleme de fertilitate, este mult sub nivelul ţărilor Europene, inclusiv Bulgaria şi Albania. Asta în condiţiile în care reducerea fertilităţii şi a natalităţii are un impact major asupra structurii demografice. De aici şi insisteţele noastre pentru ca România să aibă o Lege a Reproducerii Umane Asistate favorabilă cuplurilor infertile şi societăţii româneşti. În plus, dorim să continuăm  Programului Naţional de FIV cu extinderea finanţării la trei cicluri per cuplu”, arată prof. dr. Mircea Onofriescu.

Preşedintele Societăţii Române de Medicină Reproductivă şi primvicepreşedinte al Societăţii Române de Obstetrică Ginecologie. Problemele menţionate au fost discutate la conferinţa organizată sşptămâna trecută la Bucureşti de Societatea Română de Medicină Reproductivă, “Actualităţi în tratamentul infertilităţii”. Manifestarea la care au participat aproximativ 200 de specialişti, a avut ca speakeri profesori de la cele mai cunoscute centre de fertilitate din lume – prof. dr.  Dominique De Ziegler – Paris, prof. dr. Marie Isabelle STREULI – Geneva,  prof. dr. Nicolas VULLIEMOZ – Lausanne.

„Participarea acestore echipe medicale din carul unor centre recunoscute la nivel mondial pentru rezultatele în domeni, a facilitat discuţii interesante priviind progresele înregistrate în domeniul reproducerii umane asistate medical. De exemplu, o nouă direcţie cu rezultate foarte bune în fetilizare este vitrificarea embrionului care presupune congelarea şi dezgheţarea rapidă a acestuia. Această tehnică pe care intenţionăm să o implementăm şi noi la Iaşi, poate fi utilizată şi în cazul ovocitelor. Bineînţeles, e absolut necesar ca în scurt timp să avem şi o lege modernă a Reproducerii Umane Asistate. Legea a ajuns în Parlament dar  date fiind circumstanţele, problemele actuale, nu credem că va fi aprobată decât după alegerile din toamnă. Sperăm ca politicienii să înţeleagă necesitatea unei astfel de legi şi reală problemă demografică pe care o reprezintă natalitatea scăzută, creşterea numărului de cupluri care au probleme de fertilitate asociate cu îmbătrânirea populaţiei. Toater acestea vor avea un impact major asupra structurii demografice, iar efectele economice potenţiale ale unei astfel de modificări sunt importante: contribuţiile populaţiei active vor scădea iar fondurile necesare susţinerii populaţiei în vârstă vor creşte”, a mai subliniat prof dr. Mircea Onofriescu.

Comentarii