Românie, din ce în ce mai scumpă ţară!

luni, 28 septembrie 2015, 15:25
3 MIN
 Românie, din ce în ce mai scumpă ţară!

* Există, în trecerea timpului, elemente care se repetă: după noapte vine zi, după toamnă vine iarnă, după dezgheţ vin inundaţii, ciobanii urcă la şi coboară cu oile de la munte, iar politicienii sunt aleşi din patru în patru sau din cinci în cinci ani, în funcţie de funcţie, ca să spunem aşa. Cum ştim că vara e cald, că după Sărbători mulţi ajung la spital, de la îmbuibare, şi că prima zăpadă a iernii prinde autorităţile nepregătite, cunoaştem şi că în anii electorali nu se scumpeşte nimic, să creadă poporul că urmează să consume lapte şi miere până ce-l va apuca pântecăraia. Anul viitor va fi multielectoral, aşadar vor curge poate nu lapte şi miere, dar sigur mici şi bere. Plus găleţi, pui, orez etc. Prin urmare, ne putem aştepta la scumpiri în perioada imediat următoare, unele pe faţă, altele mai pe dos, să nu ştie lumea de ele, fiindcă e nevoie de bani pentru, după cum spuneam, campanii electorale şi restul panaramei. Scumpiri cam aşa:

* Scumpirea băuturilor alcoolice. Posibilă şi chiar probabilă, dar mai mult ca sigur nu se va simţi prea mult, fiindcă, după cum se ştie, e toamnă şi se face vinul de casă, mult şi negru, care pătează. Se fac şi alte băuturi de casă, chiar dacă nu-s struguri, fiindcă pufoaicele groase aşteaptă în pod sau beci să fie folosite. Nu vor fi afectaţi alegătorii consumatori de BFL (adică băutură fermentată liniştită), la doi lei sfertul; aceştia vor suferi doar la viitoarele scumpiri ale produselor chimice.

* Scumpirea ţigărilor – deşi unii (mai mult ca sigur, autori SF) vorbeau despre o ieftinire. Tot mai mulţi comandă de pe net tutun şi îşi fac singuri ţigarete, cu foiţe şi aparat de răsucit (noi facem la mână, fără maşinărie, şi iese porcăială). Dacă se vor scumpi iar ţigările, românii vor fi încurajaţi să cultive pe lângă casă sau chiar în casă, prin jardiniere şi ghivece, tutun sau chiar alte chestii de fumat, unele cu frunza nu cât palma, ci ca palma. Strămoşii noştri mâncau mămăligă din mei cu mult înainte ca păpuşoiul să imigreze şi pe la noi, deci nu trebuie neapărat tutun pentru o ţigară bună. Se pot folosi, de pildă, frunze de nuc, mătasea porumbului etc. Punem pariu că, după câteva zile, românii vor face rost de frunze de nuc şi mătasea porumbului fără timbru.

* Scumpirea gazelor şi energiei electrice. Prevăzători fiind şi temându-se de aşa ceva, unii compatrioţi deja au trecut pe surse neconvenţionale, cum ar fi energia electrică trasă de la stâlp, pe şest (când erau dispozitive mai vechi, mergeau şi alte asemenea surse, gen magnetul pe contor). Cei care vor curent şi mai ieftin pot dechide toate geamurile, mai ales când bate vântul. Cu gazul nu-i chiar atât de grav: se poate folosi biogazul care iese din budanele cu fructe şi legume puse la fermentat, pentru rachiu. Şi, bineînţeles, rachiul obţinut. În plus, tot pe partea cu gazele, nu trebuie să uităm că pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, cu o alimentaţie bazată pe cartofi, varză şi, desigur, tradiţionala şi gustoasa fasole…

Comentarii